Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
-1 курс- УМ - Задания, методичка.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
190.55 Кб
Скачать

Зразки оформлення ділових паперів Документи щодо особового складу

  • Характеристика

  • Автобіографія

  • Резюме

  • Заява

  • Рапорт

  • Накази з особового складу

  • Подання

  • Анкета

  • Трудова книжка

  • Особова справа

  • Особовий листок з обліку кадрів

До типових мовних засобів, що супроводжують

Характеристика – це документ, у якому дається оцінка ділових і моральних рис особи - працівника (учня, студента). Її видає адміністрація підприємства (організації, установи, навчального закладу) працівникові (учневі, студентові, практикантові). Характеристики подають при вступі до навчального закладу (на вимогу), оформленні відрядження на роботу за кордон, атестаціях, представленні до нагороди та в інших випадках. Характеристику пишуть (друкують) від третьої особи у двох примірниках, один з яких (копію) підшивають до особової справи.

Основні реквізити:

1. Назва виду документа (ХАРАКТЕРИСТИКА).

2. Текст (текст характеристики можна поділити на чотири частини). У першій частині наводять анкетні дані особи, на яку складають характеристику. Спочатку великими літерами зазначають прізвище, ім’я, по батькові особи в родовому відмінку, далі, звичайним шрифтом, посаду, вчений ступінь і звання (якщо є), рік народження, освіту. Анкетну частину допускається розташовувати по центру, нижче від слова “ХАРАКТЕРИСТИКА”. У другій частині наводять відомості про трудову діяльність особи: спеціальність, посада, з якого часу працює на даному підприємстві, відомості про переміщення по службі, рівень професійної майстерності тощо. Для учнів (студентів) зазначають: з якого періоду навчається, за якою спеціальністю, відомості про переведення на інший факультет, ставлення до навчання тощо. У третій частині дають оцінку ділових і моральних рис особи: її ставлення до роботи, підвищення професійного рівня, участь у громадському житті колективу, стосунки з іншими працівниками. Також наводять відомості про урядові нагороди, заохочення (стягнення) тощо. У четвертій (заключній) частині роблять висновки, а також зазначають, куди подаватиметься характеристика).

3. Підпис (як правило, характеристику підписують керівник підприємства (організації, установи), керівник структурного підрозділу та голова громадської організації (перші два підписи вважаються обов’язковими).

4. Відбиток гербової печатки чи круглої, що прирівнюється до гербової.

5. Дата підписання характеристики.

Завірену характеристику видають працівникові (учневі, студентові) на руки або надсилають до установи (організації, підприємства), що її запитувала.

Характеристика

студента економіко-правового факультету

Маріупольського державного університету

Шовкопляса Кирила Романовича,

1985 року народження

Шовкопляс К.Р. навчається на ІУ курсі економіко-правового факультету Маріупольського державного університету, спеціальність «Правознавство».

За час навчання зарекомендував себе з позитивного боку як здібний, дисциплінований., старанний, наполегливий студент. Безпідставних пропусків і запізнень на заняття без поважної причини не допускає. Навчається переважно на «відмінно» та «добре». До разових доручень ставиться відповідально, виконує їх якісно, сумлінно, своєчасно. Бере активну участь у громадському житті курсу та університету. Працює над підвищенням професійного та наукового рівня, є учасником наукових конференцій. Має добре розвинені комунікативні та організаторські здібності, цілеспрямований і працелюбний.

Студент Шовкопляс К.Р. за складом характеру скромний, стриманий, врівноважений, ввічливий. На критику реагує позитивно, вчасно усуває недоліки. Має авторитет серед викладачів та товаришів, проявляє високу культуру в спілкуванні, вміє переконати та відстояти свою точку зору.

Характеристика видана для подання до міськвійськкомату.

20.05.2010

Декан економіко-правового факультету Б.М.Свірський