Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11Kursova_Dovgan.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
294.91 Кб
Скачать

Тема: Комікс як жанр масового мистецтва

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………..3

Розділ 1 Теоретико – методологічне дослідження коміксу як жанру масового мистецтва……………………………………………………………5

1.1 Основні поняття коміксу……………………………………………………5

1.2 Історія розвитку коміксу у світі………………………………………….....9

1.3 Типологія……………………………………………………………………31

Розділ 2 Теоретико - практичне дослідження коміксу в Україні………38

2.1 Історія українського коміксу………………………………………………38

2.2 Комікс у сучасній українській культурі…………………………………..40

2.3 Структура Українського коміксу …………………………………………48

Висновок………………………………………………………………………..58

Використана література……………………………………………………...60

Вступ

Комікс – це порівняно молодий мистецький жанр ,який все більше виявляє до себе зацікавленість суспільства. Зацікавленість , яка викликає споживчий інтерес.

Комікси - художній твір, у якому малюнок і текст використовуються, щоб передати суть авторської думки. Комікси можуть містити мало текстів, або взагалі їх не містити і складатися з одного або більше малюнків, які можуть ілюструвати текст або протистояти йому, для досягнення максимального розповідного результату.

Незважаючи на те, що історично комікси вважаються гумористичним жанром, з часом їх сутність значно розширилася, охоплюючи все розмаїття літературних напрямів.[25]

Попри поширене уявлення, комікс належить не лише масовій культурі. У 1960-х рр. до простору мистецтва його ввів поп-арт, художнім жестом прирівнявши «попсу» та «високу культуру». Відомий американський художник Рой Ліхтенштейн брав із коміксів окремі сцени та «збільшував» їх до розмірів картини. У сучасному світі комікс існує у такій кількості різновидів, що практично уникає класифікації. Його визначають як «дев’яте мистецтво» – наступне після кінематографу.

Традиція коміксу та мальованої літератури є невід’ємною частиною багатьох культур світу – як західних, так і східних. Комікси визнані своєрідною літературою, мають безліч жанрів, піджанрів, зачіпають різну тематику і широкий спектр проблем, а також спрямовані на читача різних вікових категорій, соціального становища, роду діяльності тощо.

Комікс набуває все більшого попиту, його цікаво читати як дітям так і дорослим існує думка що комікс це мистецтво для дітей віком з 6 до 60 років. Комікс сприяє розвитку почуття гумору та підштовхує до розвитку уваги та зорової пам’яті.

Тож така цікава тема потребує додаткового вивчення і уточнення як набираюча обертів у розвитку своїй популярності та впливу.

Об’єктом дослідження курсової роботи є комікс як жанр масового мистецтва у всьому світі та зокрема в Україні.

Метою і завданням дослідження є вивчення коміксу як цікавого і відносно нового жанру масового мистецтва.

На виконання поставленої мети спрямовані такі завдання дослідження:

- основні поняття про комікс,

- типологія,

- історія зародження та розвитку коміксу у світі й зокрема в Україні,

- сучасне положення коміксу,

- актуальність розвитку жанру коміксу ,

- дослідити комікс на прикладах українських видань.

Предмет дослідження полягає в більш поглибленому вивченні коміксу як окремого мистецького жанру ,поширення і застосування у побуті ,суспільного життя і зокрема в навчанні та різноманітній агітації.

Матеріалом для дослідження послугували наукові статті теорія з навчальних посібників та словників , наукові й розважальні статті.

Структура дослідження складається з вступу , двох розділів та підпунктів, висновків та списку використаної літератури, наукових джерел(сайтів). Загальний об’єм дипломної роботи 59 сторінок.

Розділ І