Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
-1 курс- УМ - Задания, методичка.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
190.55 Кб
Скачать

Самостійна робота № 5 Тема: Синтаксичні особливості фахової мови

Завдання 1. Опрацюйте теоретичний матеріал за планом:

1. Синтаксична нормативність мовлення.

2. Словосполучення як мінімальна одиниця синтаксису ( граматична організація, типи граматичного зв’язку у словосполученнях, функції словосполучень, побудова правильних словосполучень).

3. Особливості координації присудка з підметом.

4. Особливості побудови простих речень: порядок слів у реченні, вживання однорідних членів.

5. Синтаксичні синоніми.

6. Типові помилки, пов’язані з побудовою складних речень

Завдання 2. Визначте типи зв’язку між словами в підрядних словосполученнях.

Мовна політика; .деонтика юриста; задекларовані державою; місто Маріуполь; юридична відповідальність; скоєння правопорушення; семи статей; приватизація в Україні; здійснювати контроль; місцеві податки і збори; довго вирішувати; ефективно впроваджувати; відчудження майна; продаж акцій; говорити йдучи; працювати разом; наділений повноваженнями.

Завдання 3. Визначте, на які питання відповідають залежні слова в поданих парах. Запишіть словосполучення, вживаючи залежне слово в потрібній формі.

Зразок: притаманний (кому?) їм.

Властивий (ринкова економіка), характерний (сучасне підприємство), оснований (приватна власність), заснований (товаровиробники), завідувач (кафедра), завідуючий (відділ), дорівнювати (дванадцять), рівнятися ( показники зростання), опанувати (іноземна мова), оволодіти (знання), свідчити (необхідність), заслуговувати (увага).

Завдання 4. Знайдіть у складі поданих речень словосполучення, в яких неправильно вжито форму залежного слова. Відредагуйте речення.

1. Брокер зобов’язаний у триденний термін повідомити клієнта про купівлю товару. 2. Слід інформувати Посереднику про відмову від замовленої послуги. 3. Виконавець зобов’язаний повідомити Замовника про готовність виконаних зразків. 4. Сторони несуть майнову відповідальність згідно чинного законодавства.

Завдання 5. Знайдіть випадки неправильного вживання прийменників. Відредагуйте речення.

1. Розрахунки по здійсненій на біржі угоді покупець і продавець виконують між собою. 2. Клієнт надає інформацію по закінченню двох місяців із дня підписання Договору. 3. Послуги надаються по наявних розрахунках. 4. Розрахунки по оплаті послуг здійснюються в триденний термін. 5. За невиконання зобов’язань по цьому Договору винна Сторона сплачує Замовникові неустойку.

Завдання 6. Котрі з поданих словосполучень побудовані неправильно? Поясніть, у чому полягає помилка. Замініть неправильні словосполучення правильними.

Гостра біль, нове шосе, нова мебель, синє Дніпро, затишне купе, зимова продажа товарів, наш Умань, зошит по математиці, відсутній по хворобі, три журнала, звільнений по власному бажанню, нуль цілих і п’ять десятих грам, пише на англійській мові, сім цілих і п’ять тонн, моя автобіографія, саме найдоцільніше слово, взаємно допомагати один одному, у січні місяці 2008 року, передовий авангард, за чотири години часу, організувати організацію молоді.

Завдання 7. Перепишіть речення, підкресліть підмети, виражені словосполученнями, та присудки. Допишіть закінчення, узгоджуючи присудок з підметом. Поясніть вибір потрібної форми.

1. Група депутатів звернул...сь до уряду країни з заявою. 2. Більшість делегатів проголосува... позитивно. 3. Частина спортсменів тренувал...ся на стадіоні. 4. Решта учасників конкурсу продовжувал... боротьбу за призові місця. 5. Значна кількість працівників підвищув...кваліфікацію в міжгалузевому інституті післядипломної освіти. 6. Чимало студентів перебува... на диспансерному обліку. 7. Кілька виборців звернул...ся за допомогою.

Завдання 8. Складіть речення із запропонованими словами. Враховуйте вимоги узгодження слів.

Забезпечення – кого? чого? ким? чим?

Невиконання – чого? чому? ким?

Повідомлення – кого? чого? чим?

Постачання – кого? чого? чим?

Розпорядження – чиє? про що? кому?

Завдання 9. Знайдіть помилки вживання в реченнях подвійних сполучників. Відредагуйте речення. Яке з речень можна відредагувати двома способами?

1. Така демографічна ситуація не тільки характерна для нашого міста, а й для інших обласних центрів. 2. Запропонована в дипломній роботі методика аналізу дозволяє не тільки визначити рівень рентабельності, а й виявляє шляхи його підвищення. 3. Комісія врахувала зміст не стільки вашого звернення, скільки умови, що спонукали вас його скласти. 4. Підприємства легкої промисловості не тільки реалізують свою продукцію Харківщині, а й у сусідніх областях. 5. Кабінет Міністрів здійснює контроль як за виконанням прийнятих ним актів безпосередньо, так і через підвідомчі йому органи. 6. Реферат не лише може бути джерелом інформації про нову літературу, а й самостійним різновидом навчальної роботи. 7. Фірма має не тільки ліцензію на аудит, але й на інші види інтелектуального бізнесу. 8. Гроші виражають не тільки вартість товару, але й є знаряддям експлуатації людини людиною.

Завдання 10. Виявіть порушення в побудові речень із дієприслівниковими зворотами. Поясніть причини цих порушень, відредагуйте речення.

1. Одержавши Ваші пропозиції щодо обговорення проекту, нам хотілося б висловити кілька зауважень. 2. Вивчивши калькуляцію, нам здаються завищеними запропоновані Вами ціни. 3. Розуміючи всю важливість своєчасного закінчення будівництва, Вам надається знижка на будматеріали в розмірі 3% від зазначеної в контракті ціни. 4. Розглядаючи Вашу претензію, у нас склалося враження, що ви врахували низку позицій нашої угоди.

Завдання 11. Знайдіть у реченні спільний додаток до слів, які керують різними відмінками. Відредагуйте речення.

1. У цеху здійснюється догляд і ремонт обладнання. 2. Необхідно знати й керуватися дорожніми знаками, сигналами світлофора, жестами міліціонера-регулювальника. 3. Фахівці розробили і почали впровадження нового проекту. 4. На початковому етапі роботи слід ознайомитися та опрацювати наукову літературу з обраної теми. 5. Для того щоб мова функціонувала на всіх рівнях державного життя, необхідна увага та створення умов для її розвитку. 6. Працівники фірми прагнуть вдосконалити й повністю оволодіти новими формами роботи.

Завдання 12. Запишіть речення, поставивши подані в дужках дієслова в потрібній формі минулого часу.

1. Ніхто з двадцяти потерпілих не (звернутися) за медичною допомогою. 2. Усі, хто (перебувати) на диспансерному обліку, (одержувати) путівки до профілакторію. 3. Кожен з присутніх (висловити) свою думку щодо зазначеної проблеми. 4. Жоден із делегатів не (скористатися) наданою пільгою. 5. Дехто з працівників (залишитися) на робочому місці. 6. Ті, хто (підписати) заяву, (утворити) робочу групу. 7. Нікому з тих, хто (надіслати) матеріали, не прийшло повідомлення про термін конференції.