Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
-1 курс- УМ - Задания, методичка.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
190.55 Кб
Скачать

Передмова

Важливим чинником формування знань і вмінь студентів є самостійна робота. У сучасних умовах у зв’язку із запровадженням у навчальний процес вищих навчальних закладів кредитно-модульної системи її роль невпинно зростає.

Самостійна робота поряд з аудиторною роботою, модульними контрольними роботами та індивідуальними завданнями є складовим компонентом кожного навчального модуля. Дисципліна «Українська мова професійного спрямування», що складається з 4 розділів-модулів, містить і 4 модулі самостійної роботи: « Сучасна українська літературна мова – лінгвістична основа мови професійного спрямування», «Мовна культура – найважливіша умова професійної культури фахівця», «Документ – основний вид писемної мови професійного спілкування», «Усне фахове спілкування».

У посібнику подано завдання до всіх 4 модулів, а саме: «Функціональні стилі у професійному спілкуванні» (модуль І); «Орфоепія і культура усного мовлення фахівця», «Додержання правил орфографії – умова успішного спілкування у професійній сфері», « Лексико-фразеологічні норми», «Особливості вживання частин мови у професійному спілкуванні», «Синтаксичні особливості фахової мови», «Пунктуаційні норми української мови» (модуль ІІ); «Документи щодо особового складу», «Довідково-інформаційні документи у професійному спілкуванні», «Господарсько-договірні документи» (модуль ІІІ); «Мовний етикет як складова частина культури усного мовлення фахівця» (модуль ІУ) .

Завдання підібрані таким чином, щоб у процесі їх виконання студенти не лише напрацьовували відповідні навички та вміння, але і вдавалися до осмислення теоретичних засад курсу «Українська мова професійного спрямування».

Виконання завдань сприятиме формуванню у студентів, майбутніх юристів, високого рівня комунікативної культури у сфері професійного спілкування.

До кожної самостійної роботи у посібнику подано список рекомендованої літератури, а в кінці – словник термінів, що вживаються в юридичній лексиці, а також зразки оформлення ділових паперів.

Студенти виконують завдання у спеціальному зошиті і представляють викладачеві у встановлений строк. Роботи перевіряються і оцінюються за встановленою шкалою. Успішне виконання самостійної роботи гарантує високий бал, що вплине на загальний рейтинг з дисципліни і стимулюватиме студентів до подальшого навчання.

Модуль і

САМОСТІЙНА РОБОТА № 1

Тема: Функціональні стилі у професійному спілкуванні

Завдання 1. Опрацюйте теоретичний матеріал за планом:

  1. Поняття стилю та жанру української літературної мови.

  2. Характеристика функціональних стилів у професійному спілкуванні.

  3. Жанри наукового стилю: конспект, тези, анотація, реферат, курсова робота.

Завдання 2. До яких стилів належать подані уривки? Доведіть це, знайшовши характерні риси у текстах.

Текст І

Прошу допустити мене до складання вступних екзаменів на заочну форму навчання за контрактом. У 2010 році закінчила загальноосвітню школу № 25 м. Маріуполя.

До заяви додаю:

  1. Атестат про середню освіту (оригінал).

  2. Довідку з Ж К Х про місце проживання.

  3. Медичну довідку (форма № 086- у).

  4. Шість фотокарток розміром 3х4 см.

Текст ІІ

Мова права (мова законодавства) – один із найдавніших прошарків мови. Вона залежить від класової сутності влади, її зв’язку з народом. Мова права почала утворюватися одночасно з виникненням права, основними джерелами виникнення спеціальної правової термінології, юридичних конструкцій. Це такі документи, як: Закони Хаммурапі (Кодекс Вавилонського рабовласницького права, виданий у ІІ ст. до н.е. царем Хаммурапі), Закони 12 таблиць (Звід законів Стародавнього Риму), Закони Ману (стародавній індійський збірник релігійних, моральних, політичних і правових норм), Варварські правди (записи звичаєвого права германських племен ранньофеодального періоду У – ІХ ст, які заснували свої держави на території Західної Римської імперії), «Руська правда» (збірник норм давньоруського права ХІ – ХІІ ст.), «Саксонське зерцало» (запис звичаєвого феодального права Остфалії, складений приблизно у 1221 – 1225 рр.) (З підручника).