Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
-1 курс- УМ - Задания, методичка.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
190.55 Кб
Скачать

Рекомендована література

  1. Ботвина Н.В. Ділова українська мова: Навчальний посібник.- К., 1999.

  2. Волкотруб Г.Й. Стилістика ділової мови.- К.: 2002.

  3. Зубков М.Г. Сучасна українська ділова мова.- Харків, 2004.

  4. Пентилюк М.І. Культура мови і стилістика. – К., 1994.

  5. Сучасна українська літературна мова / За ред. О.Д.Пономарева. – К., 2001.

Самостійна робота № 6 Тема: Пунктуаційні норми української мови

Завдання 1. Опрацюйте теоретичний матеріал за планом:

  1. Принципи української пунктуації.

  2. Вживання крапки, знаків оклику та питання.

  3. Кома в простому реченні.

  4. Кома в складному реченні.

  5. Крапка з комою у простому і складному реченнях.

  6. Тире у простому і складному реченнях.

  7. Вживання лапок.

Завдання 2. Поставте потрібні розділові знаки в нижчеподаному тексті.

Здавалося б що може бути легше ніж знати чого хочеш. Часто люди кажуть Ми знаємо чого хочемо щастя фінансової незалежності любові ми не хочемо жити в бідності та нещасті. Формулювання мети повинно починатися зі слів я хочу я можу. Це по-перше надає їй особистісного характеру і робить її мотивуючою По друге це перша перевірка мети на екологічність.

Завдання 3. Перепишіть речення. Поставте, де потрібно, тире і поясніть вживання його.

1. Протокол це документ у якому фіксується хід і результати роботи нарад засідань. 2. Статистичні звіти пишуться на спеціальних бланках виготовлених друкарським способом; текстові на звичайному папері за встановленим зразком. 3. Дипломантом називають людину відзначену дипломом за видатні успіхи в якій-небудь галузі переможця конкурсу, а дипломник особа яка працює над дипломною роботою. 4. Політологія це наука про політику і її відносини із суспільством. 5. «Людина мірило всіх речей», стверджував Протагор.

Завдання 4. Перепишіть, поставивши пропущені розділові знаки. Поясніть вживання розділових знаків при однорідних членах речення.

1. Оформляються документи на папері фотоплівці магнітній та перфострічці дискеті перфокарті. 2. У практичній діяльності установ організацій і підприємств найчастіше використовуються текстові документи як-от заява характеристика доповідна та пояснювальна записки доручення розписка тощо. 3. За стадіями створення серед документів розрізняють не тільки оригінали а й копії. 4. Формуляр-зразок передбачає і державний герб і емблему організації і зображення державних нагород і код форми документа тощо всього тридцять один реквізит. 5. Державні стандарти передбачають як кутове так і поздовжнє розміщення штампа.

Завдання 5. Перепишіть речення, вставляючи пропущені розділові знаки. Обґрунтуйте їх уживання.

Ураховуючи що професія юриста багатогранна й охоплює такі важливі сфери як законодавство і законотворення державне управління юстиція нотаріат правничі науки правова інформація та ін.. і що мова права це складна багаторівнева підсистема літературної мови зі своїми функціонально-стильовими різновидами та жанрами з багатим запасом специфічних мовних засобів лексичних фразеологічних граматичних стилістичних цілком зрозуміло що лінгвістична підготовка юриста сьогодні це досить складний за своїм предметом і змістом систематично-послідовний творчий навчальний процес який потребує концентрації зусиль як науковця так і студента / З підручника /.

Завдання 6. Перепишіть, вставляючи, де потрібно, пропущені розділові знаки. Сформулюйте правила відокремлення або невідокремлення означень, до яких немає прикладів у поданій вправі. Підберіть або складіть їх самостійно.

1. Рецензований посібник присвячений питанням викладання української мови. 2. Розглянуті в авторефераті питання підтверджують актуальність і практичну значимість обраної теми. 3. Не слід надсилати листа написаного через копіювальний папір це свідчить про неповагу до адресата ( З посібника).4. Людина байдужа до рідної мови – дикун. Вона шкідлива уже тому, що байдужість до мови пояснюється її цілковитою байдужістю до минувшини, теперішності й майбутності народу (К.Паустовський). 5. Поки жива мова в устах народу, до того часу живий і народ. І немає насильства нестерпнішого, як те, що хоче відірвати у народу спадщину створену незчисленними поколіннями його віджилих предків (К.Ушинський). 6. Щодо мене, то я дуже люблю вашу народну українську мову гучну, цвітисту і таку м’яку. У вашій мові стільки поетичних слів ніжних, сердечних: ясочко, зіронько, квітонько, серденько (Л.Толстой). 7. Не можна ходити по рідній землі, не чаруючись виплеканою народом у віках мовою. Виплеканою подарованою нам на віки вічні, щоб берегли, щоб леліяли, щоб розвивили далі (Ю.Мушкетик).

Завдання 7. Перепишіть речення, вставляючи пропущені розділові знаки. Поясніть їх уживання.

1. Вміння спілкуватися крім усього іншого включає також організацію зборів та зустрічей, які без організатора не відбулися б. 2. Тренуючись ви запам’ятовуєте вдало сформульовані речення, і пізніше вам не доведеться з хвилюванням імпровізувати перед слухачами. 3. Контракт тобто особлива форма трудового договору це документ, у якому термін дії, права, обов’язки, відповідальність встановлюються за угодою самих сторін. 4. Решта суддів окрім суддів Конституційного Суду України обираються Верховною Радою України в порядку встановленому законодавством про судоустрій. 5. Віддаючи належне економічним екологічним суспільно-політичним та іншим життєво важливим проблемам люди з особливою гостротою відчули потребу в збереженні рідної мови духовної основи нації.

Завдання 8. З поданими нижче сполучниками й однозвучними з ними словами складіть речення, характерні для офіційно-ділового стилю. Поясніть правопис сполучників та вживання розділових знаків.

І. Щоб – що б, якщо – як що, теж – те ж, зате – за те, якби – як би. ІІ. Тому що, через те що, внаслідок того що, для того щоб, у зв’язку з тим що, незважаючи на те що, у міру того як.

Завдання 9. Перепишіть речення, вставляючи пропущені розділові знаки. Поясніть уживання розділових знаків.

1. Політика як явище виростає із самої природи людини що приречена жити в суспільстві і взаємодіяти з іншими людьми. 2. Політика пов’язана з основами існування людини як соціальної істоти. 3. Існує багато визначень політики наприклад політика як конкуренція інтересів політика як публічне протистояння груп за певної ситуації. 4. Девід Істон думку якого поділяють багато політологів уточнював що політика це реалізований владою розподіл цінностей. 5. Незважаючи на тривалі періоди бездержавності батьківщини свої політичні концепції вони обґрунтували з історичної точки зору захищаючи право українського народу на власну державу / З підручника/.

Завдання 10. Перепишіть речення, ставлячи потрібні розділові знаки при прямій мові. Поясніть.

1.У статті 3 Декларації прав національностей України зазначається У регіонах, де проживає компактно кілька національних груп, нарівні з державною українською мовою може функціонувати мова, прийнята для всього населення даної місцевості.

2. Україна дбає про задоволення національно-культурних і мовних потреб українців, які проживають за межами держави зазначено в статті 12 Конституції.

3. Відомо, що, проголошуючи промову, я повинен передусім потурбуватися про те, щоб переконати своїх слухачів…вважав А.Данте. Найсильніше ж переконання – обіцянка сказати нові й дуже важливі речі, щоб привернути увагу аудиторії.

4. Людина, яка засуджує і висміює помилкові думки й погані вчинки інших людей стверджував М.Ларра повинна мати особливу силу переконання, а для цього, крім гострого ока, необхідно володіти і не менш цінним мистецтвом ясно викладати думки.