Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стр 5-50.doc
Скачиваний:
167
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
693.76 Кб
Скачать

1.7 Метаболізм кетонових тіл

В умовах нормального метаболізму здорового організму основним шляхом використання ацетил-КоА, який утворюється при розщепленні вуглеводів, жирних кислот, амінокислот є ЦЛК. Разом з тим, у печінці існує шлях утилізації ацетил-КоА, що призводить до утворення кетонових тіл, які використову-ються в інших тканинах, як альтернативне метаболічне паливо. На синтез кетонових тіл іде переважно ацетил-КоА, який утворюється під час b-окиснення жирних кислот.

До кетонових «ацетонових тіл» відносяться:

ацетооцтова кислота (ацетоацетат) - СН3-СО-СН2-СООН;

β-оксимасляна кислота - СН3-СНОН-СН2-СООН

(β-оксибутират, або D-3-гідроксибутират);

ацетон - СН3-СО-СН3.

Утворення кетонових тіл відбувається у цитозолі (початкові етапи) та мітохондріях гепатоцитів.

Послідовність реакцій синтезу кетонових тіл:

2СН3СО-S-КоА

Ацетил-КоА

НS-КоА Ацетил-КоА-ацетилтрансфераза

(3-кетотіолаза)

СН3-СО-СН2-СО-S-КоА

Ацетоацетил-КоА

СН3СО-S-КоА

Н2О Гідроксиметилглутарил-КоА-синтетаза (мітох)

НS-КоА (β-ГОМК-синтаза)

ОН

НООС-СН2-С-СН2-СО-S-КоА

СН3

b-окси-b-метилглутарил-КоА (β-ГОМК)

СН3СО-S-КоА Гідроксиметилглутарил-КоА-ліаза (мітох)

СН3-СО-СН2-СООН СН3-СО-СН3

Ацетоацетат СО2 Ацетон

НАДН+Н+ b-гідроксибутират-дегідрогеназа

НАД+

СН3-СНОН-СН2-СООН

β-оксибутират (D-3-гідроксибутират)

  • На першому етапі 2 молекули ацетил-КоА конденсують з утворенням ацетоацетил-КоА (фермент 3-кетотіолаза).

  • Ацетоацетил-КоА взаємодіє ще з однією молекулою ацетил-КоА (фермент мітохондріальна b-ГОМК-синтаза). Біосин-тез b-окси-b-метилглутарил-КоА під час утворення кетонових тіл відбувається у мітохондріях клітини. Якщо утворення b-ГОМК відбувається у цитозолі гепатоцитів, він використовується для біосинтезу холестеролу.

  • Розщеплення b-ГОМК, що утворився до ацетоацетату та ацетил-КоА відбувається під дією мітохондріального ферменту b-ГОМК-ліази.

  • Ацетоацетат відновлюється з участю НАД-залежної b-гідроксибутират-дегідрогенази до b-гідроксибутирату. Реакція перебігає в напрямку утворення b-гідроксибутирату за умов високого співвідношення в гепатоцитах НАДН/НАД+, яке буває при голодуванні.

Існує інший шлях синтезу кетонових тіл. Ацетоацетил-КоА, що утворився шляхом конденсації 2 молекул ацетил-КоА, здатен відщеплювати коензим А і перетворюватися під дією ацетоацетил-КоА-гідролази (деацилази) на ацетоацетат:

СН3-СО-СН2-S-КоА + Н2О → СН3-СО-СН2-СООН + НS-КоА

Ацетоацетил-КоА Ацетоацетат

Другий шлях синтезу ацетооцтової кислоти (ацетоацетату) не має суттєвого значення через низьку активність деацилази у клітинах печінки.

Ацетон у незначній кількості утворюється в крові з ацетоацетату, за рахунок неферментативного декарбоксилю-вання останнього, або дії ферменту ацетоацетатдекар-боксилази і напевно не має ніякого фізіологічного значення. У крові здорової людини ацетон присутній у надзвичайно низьких концентраціях. При декомпенсованому цукровому діабеті він видаляється з організму леге­нями і не використовується як джерело енергії.

Ацетоацетат і β-оксибутират надходять з мітохондрій печінки у кров і транспортуються як водорозчинні сполуки до позапечінкових тканин, де вони виступають як субстрати біологічного окиснення.

Утилізація кетонових тіл. Кетонові тіла постачають метаболічне «паливо» до скелетних м'язів, серцевого м'яза, нирок і діють, можливо, як частина регуляторного механізму із зворотним зв'язком, який попереджає надлишкову мобілізацію жирних кислот із жирових депо. Основним місцем синтезу кетонових тіл є клітини печінки, але гепатоцити не використовують кетонові тіла як енергетичний матеріал.

Утилізація кетонових тіл у периферійних тканинах:

НАД+ НАДН2

b-оксибутират Ацетоацетат б

b-гідроксибутират-ДГ Сукциніл-КоА АТФ

КоА-трансфераза Кіназа

а Сукцинат АДФ+Фн

Ацетоацетил-КоА

Тіолаза НS-КоА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]