Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стр 5-50.doc
Скачиваний:
167
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
693.76 Кб
Скачать

1.2 Основні шляхи внутрішньоклітинного метаболізму ліпідів

Екзогенні ліпіди перетравлюються у травному каналі, продукти їх гідролізу всмоктуються ентероцитами кишечнику та транспортуються до органів і тканин, де депонуються. Частина ліпідів синтезується в клітинах організму. Резерви ліпідів використовуються відповідно до потреб організму.

Внутрішньоклітинний метаболізм ліпідів містить такі основні процеси:

  • ліполіз - гідроліз ТАГ до жирних кислот і гліцеролу;

  • β-окиснення жирних кислот;

  • синтез (кетогенез) і окиснення кетонових тіл (кетогеноліз);

  • ліпогенез - біосинтез жирних кислот, триацилгліцеролів та складних ліпідів;

  • метаболізм холестеролу та його біотрансформація на біоло-гічно активні стероїди.

1.3 Катаболізм триацилгліцеролів: послідовність реакцій, механізми регуляції активності триацилгліцеролліпази, нейрогуморальна регуляція ліполізу

Жири — важливе джерело енергії в організмі людини. У стані спокою серце, скелетні м'язи, гладенькі м'язи і печінка понад 50% необхідної енергії отримують за рахунок окиснення жирів. Нервові клітини не використовують ліпіди як енергетичне паливо, за виключенням умов тривалого голоду-вання, коли у мозку використовуються як джерело енергії кетонові тіла.

Основна енергетична роль належить триацилгліцеролам. Вони є формою депонування метаболічно активних ліпідів – жирних кислот, а також гліцеролу, який може бути субстратом для утворення глюкози у процесі глюконеогенезу (ГНГ).

У основному, ТАГ локалізовані в адипоцитах жирової тканини (у ліпоцитах) і у меншій кількості - в ци­топлазмі гепатоцитів, у вигляді жирових краплинок. Вважається, що ТАГ жирових депо виконують таку саму функцію, як і глікоген печінки.

1.3.1 Послідовність реакцій ліполізу

Ферментативний гідроліз ТАГ із вивільненням жирних кислот, які надходять у кров, має назву мобілізації жирних кислот із жирової тканини (рис.1).

ТАГ1 ДАГ2МАГ3гліцерол + ЖК

Н2О R1COOH Н2О R2COOH Н2О R3COOH

Рисунок 1 – Схема реакцій ліполізу

Позначення: 1- триацилгліцеролліпаза (ТАГ-ліпаза); 2 – диацилгліцеролліпаза (ДАГ-ліпаза); 3 – моноацилгліцеролліпаза (МАГ-ліпаза); ТАГ – триацил-гліцерол; ДАГ – диацилгліцерол; МАГ – моноацилгліцерол; ЖК – жирна кислота.

Мобілізація ліпідів із жирових депо починається при збільшенні енергетичних витрат організму, при тривалому фізичному навантаженні, у стресових ситуаціях, вичерпанні депо вуглеводів, при голодуванні.

У результаті послідовного розщеплення триацилгліцеролів до диацилгліцеролів, моноацилгліцеролів, вивільняються гліце-рол і жирні кислоти. Вільні (неестерифіковані) жирні кислоти (НЕЖК) надходять у плазму крові та після зв'язування з сироватковим альбуміном транс­портуються до багатьох тканин, в яких використовуються як джерело енергії. Потік жирних кислот від жирової тканини до органів проходить дуже швидко, тому їх концентрація у плазмі крові незначна - 1-3 % від вмісту ліпідів у крові.

Гліцерол розчиняється у водній фазі крові та транспор-тується у печінку, де в основному відбувається його метаболізм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]