Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР_РИО_ГОТОВАЯ.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
28.03.2015
Размер:
2.56 Mб
Скачать

Короткі теоретичні відомості

Документ, створений в MS Excel (рис.4.1) головне вікно додатку Excel, називається робочою книгою. Робоча книга складається з набору робочих аркушів. Аркушів у книзі Excel може бути до 255. Кожен робочий лист має ім'я, за замовчуванням Лист1, Лист2, Лист3. Назви аркушів відображаються в нижній частині листа. За допомогою ярличків, на яких написані імена аркушів, можна перемикатися між робочими листами, що входять до робочої книгу. Щоб перейменувати робочий лист, треба двічі клацнути на його ярличку, або натиснути правою кнопкою миші на ярличку і вибрати пункт Перейменувати. Листам можна давати довільні імена завдовжки до 31-го символу, виключаючи символи *: / \? []

Рис 4.1 – Головне вікно додатку Excel

Щоб перемістити робочий лист в іншу позицію в тій же робочій книзі, потрібно мишею перетягнути його ярличок в відповідне місце.

Якщо користувачеві необхідно додати новий робочий лист, він може зробити це, виконавши команду Вставка / Лист. Для видалення аркуша слід виконати команду Правка / Видалити лист, при цьому необхідно пам'ятати про те, що віддалений лист відновити неможливо.

Простір робочого листа складається з рядків і стовпців. За замовчуванням кожен робочий лист має 256 стовпців, (кожен стовпець має ім'я, озаглавлене латинською літерою) і 65536 рядків (нумерація від 1 до 65536), таким чином, всього на аркуші є 16777216 осередків. На перетині рядків і стовпців утворюються комірки (осередок)таблиці - це прямокутна область на табличному полі, що утворюється при перетині стовпця і рядка. Основоположна будівельна цеглина всієї електронної таблиці Excel. Осередок - це мінімально адресованих елементів робочого аркуша. Ім'я комірки (адреса) складається з імені стовпця і номера рядка, наприклад, A10 або D23. Адресація комірок використовується при записі формул. Одна з комірок завжди є активною, і в ній виробляються операції введення і редагування. Група осередків називається діапазоном. Діапазон клітинок позначають, вказуючи через двокрапку номери осередків, розташованих в протилежних кутках, наприклад: А5: C20.

Створення нової робочої книги

Після запуску Excel автоматично створює нову робочу книгу з ім'ям Книга 1 (Book1). Перед створенням нової робочої книги рекомендується визначити кількість аркушів у новій книзі, вибравши СЕРВІС / ПАРАМЕТРИ / вкладка ЗАГАЛЬНІ і в полі Листів у новій книзі задавши потрібне число.

Для створення нової робочої книги натиснути кнопку СТВОРИТИ КНИГУ стандартної панелі або задати команду СТВОРИТИ з меню ФАЙЛ, вказати значок КНИГА у вкладці ЗАГАЛЬНІ, натиснути ОК.

Відкриття існуючої робочої книги

Відкрити існуючу і зберігається у файлі робочу книгу можна наступними способами:

• Якщо даний файл є одним з останніх корегованих або створюваних раніше, то виклик можна провести, вибравши його ім'я в нижній частині меню ФАЙЛ.

• У загальному випадку будь-який файл може бути викликаний на екран за командою ВІДКРИТИ з меню ФАЙЛ або при натисканні на кнопку ВІДКРИТИ стандартної панелі. Далі треба відкрити потрібну папку або диск, використовуючи кнопки переходу, вибрати його ім'я в поле ФАЙЛ або вибрати це ім'я зі списку (при необхідності перейти в іншу папку або на інший диск).

Якщо при записі файлу на диск він був захищений паролем, то за запитом системи ввести пароль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]