Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР_РИО_ГОТОВАЯ.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
28.03.2015
Размер:
2.56 Mб
Скачать

Короткі теоретичні відомості

Діаграма - графічне представлення даних лінійними відрізками або геометричними фігурами, що дозволяє швидко оцінити співвідношення декількох величин. Являє собою геометричне символьне зображення інформації із застосуванням різних прийомів техніки візуалізації. Діаграми використовуються для представлення рядів числових даних у графічному форматі, який спрощує розуміння великого обсягу інформації та відносин між різними рядами даних. Щоб створити діаграму в Excel, спочатку введіть числові дані на лист. Потім можна побудувати на їх основі діаграму, вибравши потрібний тип діаграми на вкладці Вставити в групі Діаграма. Excel підтримує різні типи діаграм, що дозволяє представляти дані найбільш зрозумілим для тієї чи іншої аудиторії способом. При створенні нової або зміну існуючої діаграми можна вибрати один з різноманітних типів (наприклад, гістограму або кругову діаграму) і підтипів (наприклад, гістограму з накопиченням або об'ємну кругову діаграму). Поєднавши в одній діаграмі різні типи, можна створити змішану діаграму.

Елементи діаграми

Діаграма складається з різних елементів. Деякі з них відображаються за замовчуванням, інші можна додавати в міру необхідності. Можна змінити вигляд елементів діаграми, перемістивши їх в інше місце або змінивши їх розмір або формат. Також можна видалити елементи діаграми, які не потрібно відображати. Зміна базової діаграми відповідно до потреб Створивши діаграму, можна змінити будь-який з її елементів. Наприклад, можна змінити вид осей, додати назву діаграми, перемістити або приховати легенду, а також додати додаткові елементи. Щоб змінити діаграму, виконайте одну або кілька з таких дій. Зміна Виду осей діаграми. Можна вказати масштаб осей і змінити проміжки між значеннями або категоріями. Для зручності читання діаграми можна додати на осі ділення і вказати величину проміжків між ними. Додавання До діаграми назв і міток даних. Для пояснень відображених на діаграмі даних можна додати назву діаграми, назви осей і мітки даних. Додавання Легенди і таблиці даних. Можна відобразити або приховати легенду, змінити її розташування або елементи. Для деяких діаграм також можна відобразити таблицю даних, в якій містяться ключі легенди і значення, подані на діаграмі. Застосування спеціальних параметрів для діаграм різних типів. Для різних типів діаграм можна застосовувати різні спеціальні лінії (наприклад, коридор коливання і лінії тренду), смуги (наприклад, смуги підвищення і пониження і планки похибок), маркери даних і т.д.[5].

Контрольні запитання

  1. Як будуються діаграми в EXCEL?

  2. Елементи діаграми.

  3. Як можна змінити вигляд елементів діаграми?

  4. Як видалити елементи діаграми, які не потрібно відображати?

  5. Як змінити вид осей?

  6. Як додати назву діаграми?

  7. Як перемістити або приховати легенду?

  8. Як додати додаткові елементи до діаграми?

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Несен, А. В. Microsoft Word 2007: от новичка к профессионалу. [Текст] / А. В. Несен, // М.: Солон-Пресс, 2007. - 416 c.

  2. Нахман, А. Д. Ряды. Теория вероятностей и математическая статистика [Текст] / Д. Нахман, И. В. Косенкова // Тамбов, 2009. –

32 с.

  1. Аралбаева, Г. Г. Теория вероятности и математическая статистика [Текст] / Г. Г. Аралбаева // Оренбург, 2002 – 46 с.

  2. Джелен, Б. Сводные таблицы в Microsoft Excel [Текст] / Б. Джелен, М. Александер // М.: Вильямс, 2007. - 320 c.

  3. Карлберг, К. Прогнозирование продаж в Excel для "чайников" [Текст] / К. Карлберг // М.: Вильямс, 2006. - 368 c.

  4. Воскобойников, Ю. Е. Математическая статистика (с примерами в excel) : учеб. Пособие [Текст] / Ю. Е. Воскобойников, Е. И. Тимошенко // Новосибирск – 2-е изд. 2006. – 152 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]