Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР_РИО_ГОТОВАЯ.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
28.03.2015
Размер:
2.56 Mб
Скачать

Поєднання клавіш при розкладці з російською мовою

Символ

Клавіші

Символ

Клавіші

Символ

Клавіші

!

Shift + 1

?

Shift + 7

/

Shift + \

Shift + 2

*

Shift + 8

.

/

Shift + 3

(

Shift + 9

Shift + /

;

Shift + 4

)

Shift + 0

Заголовна (прописна) буква.

Shift + буква

%

Shift + 5

_

Shift + -

Додавання нового абзацу

Enter

:

Shift + 6

+

Shift + =

 

Поєднання клавіш при розкладці з англійською мовою

Символ

Клавіші

Символ

Клавіші

Символ

Клавіші

е

Shift + ~

@

Shift + 2

#

Shift + 3

$

Shift + 4

^

Shift + 6

Shift + 7

Збереження документа

Встановіть стрілку миші на пункті меню Файл, клацніть лівою клавішею миші, встановіть стрілку миші на пункті підміню Зберегти як і клацніть лівою клавішею миші. З'явиться вікно (Рис.1.2), в якому в першому рядку написано Збереження документа, в другому рядку ім'я останньої поточної теки (перший раз за умовчанням Мої документи). У робочій області вікна представлений зміст поточної теки.

Группа 32

Рис. 1.2 Вікно Збереження документа

Встановіть стрілку миші на рядку вікна, де написано Ім'я файлу, так, щоб вона перетворилася на курсор і клацніть лівою клавішею миші, а потім введіть ім'я файлу, встановіть стрілку миші на кнопці Зберегти і клацніть лівою клавішею миші. Ви повернетеся у вікно, в якому набирається текст. У першому рядкувстановиться ім'я, яке Ви привласнили документу

Закриття документа

Встановіть стрілку миші на пункті меню Файл, клацніть лівою клавішею миші, встановіть стрілку миші на пункті підміню Закрити і клацніть лівою клавішею миші (Аналогічну дію можна виконати, клацнувши лівою клавішею миші на останню кнопку в рядку Головного меню).

Вихід з Word

Встановіть стрілку миші на пункті меню Файл, клацніть лівою клавішею миші, встановіть стрілку миші на пункті підміню Вихід і клацніть лівою клавішею миші (аналогічну дію можна виконати, клацнувши лівою клавішею миші на кнопку в правому верхньому кутку екрану).

Відкриття створеного документа

Увійти в Word. Встановіть стрілку миші на пункті меню Файл, клацніть лівою клавішею миші, встановіть стрілку миші на пункті підменю Відкрити, і клацніть лівою клавішею миші. З'явиться вікно Відкриття документа (аналогічно Рис.1.2), в якому треба вказати шлях і відкрити документ (двічі на нім клацнути або виділити і натиснути кнопку Відкрити).

Повторне збереження документа (документ має ім'я і адресу).

Встановіть стрілку миші на пункті меню Файл, клацніть лівою клавішею миші, встановіть стрілку миші на пункті підміню Зберегти (якщо Ви працюєте з раніше збереженим документом, додавали і змінювали його) і клацніть лівою клавішею миші (Аналогічну дію можна виконати, клацнувши лівою клавішею миші на панелі інструментів кнопку). Файл буде збережений [1].

Створення нового документа

Увійдіть в Word. Встановіть стрілку миші на пункті меню Файл, клацніть лівою клавішею миші, встановіть стрілку миші на пункті підміню Створити і клацніть лівою клавішею миші. З'явиться вікно Створення документа. Встановіть стрілку миші на піктограму Новий документ і клацніть лівою клавішею миші на кнопці ОК (Аналогічну дію можна виконати за допомогою натиснення на панелі інструментів Стандартна кнопки ). Відкриється нове вікно з ім'ям Документ1.

Способи виділення елементів тексту

Будь-яка частина тексту - символ, слово, декілька слів, пропозиція, абзац, весь текст - може бути виділений трьома способами:

  • Встановити курсор в початок блоку, поставити покажчик миші в кінець блоку, натиснути і утримуючи клавішу Shift, клацнути клавішею миші.

  • Встановити покажчик миші в початок блоку, натиснути ліву клавішу миші і, не відпускаючи її, протягнути покажчик до кінця блоку.

  • Встановити курсор в початок блоку, натиснути і, утримуючи клавішу Shift, натискати на клавіатурі одну з клавіш із стрілками.

Для відміни виділення досить клацнути мишкою в будь-якому місці робочого листа або натиснути на клавіатурі будь-яку клавішу із стрілкою.

Виділення тексту за допомогою МИШІ

Окреме слово – Вкажіть курсором миші на слово і двічі клацніть на нім лівою клавішею миші

Пропозиція - Утримуючи натиснутою клавішу «Ctrl», вкажіть курсором миші на пропозицію і клацніть на нім лівою клавішею миші

Абзац - Переміщуйте курсор миші до лівого поля, поки він не прийме форму стрілки, розмістіть його поряд з абзацом і двічі клацніть лівою клавішею миші.

Весь документ – Переміщайте курсор миші до лівого поля, поки він не прийме форму стрілки і тричі клацніть лівою клавішею миші.

Виділення тексту за допомогою КЛАВІАТУРИ

Окреме слово – Вкажіть курсором миші на слово і натисніть Ctrl+Sift+стрілка у право.

Один і більш символів - Вкажіть курсором миші на символ і натисніть Sift+стрелка управо, продовжуйте натискати стрілку, поки не виберете те, що потрібне.

До кінця рядка - Вкажіть курсором миші на слово в рядку, з якого необхідно помітити текст і натисніть Sift + End

До кінця абзацу - Вкажіть курсором миші на слово в абзаці, з якого необхідно помітити текст і натисніть Ctrl + Sift + стрілка вниз

До кінця документа - Вкажіть курсором миші на слово в документі, з якого необхідно помітити текст до кінця і натисніть Ctrl + Sift + End

Переміщення і копіювання тексту

Використання буфера обміну забезпечує якнайкращий спосіб вирізування тексту в одному місці і переміщення його в інше, коли ці місця не видно одночасно на екрані.

Для переміщення фрагменту

Виділяєте текст одним з вище перелічених способів (наприклад, перший абзац)

Клацніть правою клавішею миші на виділеному тексті, в контекстному меню, що з'явилося, виберіть Вирізувати ( можна набрати Shift+Del або клацнути лівою клавішею миші на пункті головного меню Правка, а потім на пункті підміню Вирізувати)

Помістити курсор миші точно в те місце (наприклад, в кінець документа), де повинен з'явиться початок тексту. Без пересування миші клацніть правою клавішею миші на виділеному тексті, в контекстному меню, що з'явилося, виберіть Вставити (можна набрати Shift+Ins або клацнути лівою клавішею миші на пункті головного меню Правка Вставити. Також можна виконати за допомогою кнопок на панелі інструментів Форматування . Виділіть текст одним з вище перелічених способів (наприклад, один абзац). Клацніть на кнопці . Помістити курсор миші точно в те місце, де повинно з'явиться початок тексту, і клацніть на кнопці .

Для копіювання фрагмента тексту виконаєте:

Виділіть текст, клацніть правою клавішею миші на виділеному тексті, в контекстному меню, що з'явилося, виберіть Копіювати або клацнути лівою клавішею миші на пункті головного меню Правка, а потім на пункті підміню Копіювати

Помістити курсор миші точно в те місце, де повинно з'явиться початок тексту, клацніть правою клавішею миші, в контекстному меню, що з'явилося, виберіть Вставити ( можна набрати Shift+Ins або клацнути лівою клавішею миші на пункті головного меню Правка Вставити.

Перетягування і опускання тексту

Для простих переміщень, коли початкова і кінцева позиції видно на одному екрані, легше перетягнути текст із старого місця і опустити на нове.

Виділіть фрагмент тексту, який хочете перемістити, встановіть стрілку миші на виділеному тексті, натисніть ліву клавішу миші і тримайте натиснутою до тих пір, поки на стрілці не з'явиться хвіст, не відпускаючи клавішу перемістите текст в потрібне місце.

Техніку «перетягнути і опустити» можна використовувати для копіювання. Виділіть фрагмент тексту, який хочете копіювати, встановіть стрілку миші на виділеному тексті, натисніть праву клавішу миші і не відпускаючи її перемістите текст в потрібне місце і відпустите клавішу, з'явиться контекстне меню, виберіть Копіювати і клацніть лівою клавішею миші.

Навігація в документі  Під навігацією розуміють способи пересування по тексту. У таблиці представлені найбільш необхідні клавішні комбінації:

Дія

Клавіші

У кінець рядка

End

У початок рядка

Home

На одне слово вліво

Ctrl + стрілка вліво

На одне слово управо

Ctrl + стрілка управо

У кінець документа

Ctrl + End

У початок документа

Ctrl + Home

На один екран вгору

Page Up

На один екран вниз

Page Down

Інший спосіб переміщення в документі - з використанням миші. Натиснення на кнопку або смугу прокрутки забезпечує прокрутку тексту.

Таким чином можна прокручувати текст в горизонтальному і вертикальному напрямі [2].

Робота з масштабом

Масштаб - установка масштабу для перегляду його в збільшеному (максимум 400%) або зменшеному (мінімум 10%) режимі. Оптимальний масштаб - По ширині сторінки, в цьому випадку видно межі аркуша.

Форматування символів

Символ – найменша одиниця Word.

Зміна шрифту в документі

Виділіть текст, для якого Ви хочете змінити шрифт. Виконаєте пункт Головного меню Формат Шрифт (або клацніть правою клавішею миші у виділеному тексті, з'явиться контекстне меню, клацніть лівою клавішею миші Шрифт). З'явиться діалогове вікно, в якому три закладки –Шрифт, Інтервал, Анімація.

Виберіть закладку Шрифт і виконаєте установки, пропоновані в діалоговому вікні.

Виберіть закладку Інтервал і виконаєте установки, пропоновані в діалоговому вікні.

У полі Масштаб вибирається ступінь розтягування або стиснення символів.

У полі Інтервал встановлюється між символьний інтервал:

  • Звичайний – звичайний інтервал;

  • Розріджений – відстань між символами збільшується до значення, вказаного в полі на;

  • Ущільнений – відстань між символами зменшується до значення, вказаного в полі на.

У полі Зсув встановлюється вертикальне положення символів:

  • Немає – звичайне положення;

  • Вгору – символи розташовуються вище за базову лінію на величину, вказану в полі на;

  • Вниз – символи розташовуються нижче за базову лінію на величину, вказану в полі на.

Виберіть закладку Анімація і виконаєте установки, пропоновані в діалоговому вікні.

Натисніть кнопку ОК. Проаналізуйте результат.

За допомогою кнопок на панелі інструментів Форматування можна виконати наступні операції:

  • змінити шрифт і його розмір

  • змінити зображення шрифту .

Щоб відмінити для виділеного тексту всі відмінні від звичайного шрифти, використовуються клавіші Ctrl+пробел.

Після введення нового шрифту для виділеного тексту можна повторно використовувати вибір цього стилю для нового виділеного тексту.

Виділити текст далі пункт меню Формат > Шрифт, виберіть зображення Курсив, в графі Підкреслення клацніть на Подвійне, а потім на ОК.

Межі і графічні заливки.  Межі і графічні заливки створюють художнє оздоблення і виділяють різні частини документа. Можна відокремити текст від решти частини документа, додавши межі. Можна також виділити текст, додавши заливку.

Виконуєте пункт меню Формат > Межа і заливка. У діалоговому вікні, що відкрилося:

активізуйте закладку Заливка, вкажіть колір і клацніть на ОК.

активізуйте закладку Межа, вкажіть тип межі (наприклад, подвійна лінія) і клацніть на ОК. Проаналізуйте результат.

Вставка символу

Для вставки в текст символу, відсутнього на клавіатурі, необхідно:

  • встановити курсор в позицію, в яку слід вставити символ;

  • виконаєте пункт Головного меню Вставка > Символ;

  • у діалоговому вікні Символ вибрати вкладиш Символи;

  • у полі Шрифт вибрати тип шрифту;

  • клацнути мишею потрібний символ в таблиці;

  • клацнути кнопку Вставити;

  • для завершення роботи з вікном Символ – клацнути кнопку Закрити.

Зміна регістра символів

Для зміни регістра символів в набраному тексті необхідно виділити фрагмент тексту і виконати пункт Головного меню Формат > Регістр. У діалоговому вікні, що з'явилося, Регістр слід вибрати один з наступних перемикачів:

Як в пропозиціях – збільшити першу букву першого слова пропозиції;

Всі рядкові – встановити всі букви фрагмента в нижній регістр;

Всі прописні – встановити всі букви фрагмента у верхній регістр;

Починати з Прописних – встановити перші букви кожного слова у верхній регістр;

Змінити регістр – замінити букви верхнього регістра буквами нижнього регістра і навпаки.

Розбиття тексту на колонки:

Для розбиття тексту на колонки необхідно виділити весь текст (можна фрагмент тексту) і виконати пункт меню Формат > Колонки. У діалоговому вікні Колонки, що з'явилося:

  • у області Тип вказати число колонок (дві,…..);

  • у області Ширина і проміжок вказати ширину колонки, потрібний проміжок між першою і другою колонками. Потім активізувати кнопку Роздільник і натиснути ОК.

Можна виконати за допомогою кнопки на панелі інструментів Стандартна . Виділіть текст і клацніть лівою клавішею миші на кнопку.

Пошук і заміна тексту

Для пошуку фрагмента тексту в будь-якому місці документа – виконаєте пункт головного меню Правка  Знайти (або натисніть Ctrl+А). З'явиться діалогове вікно, введіть шуканий текст – це може бути слово, ім'я, фраза або ціла пропозиція - і клацніть лівою клавішею миші на кнопці Знайти далі. Повторюйте клацання на цій кнопці для знаходження в документі всіх місць появи шуканого тексту.

Для заміни тексту, слова або символу – виконаєте пункт головного меню Правка> Замінити (або натисніть Ctrl+р). З'явиться діалогове вікно, введіть те, що Ви хочете замінити і те, на що Ви хочете замінити:

Для заміни тексту, слова або символу – клацніть лівою клавішею миші на пункті меню Правка  Замінити (або натисніть Ctrl+р). З'явиться діалогове вікно, введіть те, що Ви хочете замінити і те, на що Ви хочете замінити.

Відміна операцій над текстом  Для відміни останньої операції редагування необхідно в меню Правка вибрати команду Відмінити . або клацнути кнопку . Якщо клацнути на стрілці поряд з цією кнопкою, то відкриється список операцій, виконаних в поточному сеансі. Клацнувши на імені однієї операції, можна відмінити її і всі операції виконані після неї.

Щоб повернути останню відмінену операцію, слідує в меню Правка вибрати команду Повторити або клацнути кнопку . Для перегляду списку відмінених операцій слід клацнути на стрілці поряд з цією кнопкою [2].

Робота із списками

Microsoft Word дозволяє швидко складати списки з маркерами, нумерацією і багаторівневі списки з нумерацією. Елементом списку вважається абзац тексту. Для створення списку необхідно виділити абзаци, які слід зробити елементами списку або встановити курсор в той абзац, з якого починатиметься список. Потім виконати пункт Головного меню Формат > Список, який викликає діалогове вікно Список

Створення списків з нумерацією

Для створення нумерованих списків використовується закладка Нумерований діалогового вікна Список. Для створення списку з декількома рівнями вкладеності використовується вкладиш Багаторівневий діалогового вікна Список.

Серед запропонованих варіантів нумерації списку необхідно вибрати відповідний, клацнути лівою клавішею миші ОK і список буде створений. Коли курсор введення знаходиться в списку, кожне натиснення Enter створює новий пронумерований елемент списку. При додаванні нового елементу в список або видаленні елементу, номери в списку коректуються автоматично.

Щоб створити свій варіант нумерації, слід клацнути кнопку Змінити у вікні Списки. З'явиться діалогове вікно Зміна нумерованого списку. У полі Формат номера указується текст перед і після номера елементу списку, наприклад:() або [ ]. У полі нумерація – стиль нумерації, а в полі почати з указується число (або буква), з якого повинен починатися список. Для зміни шрифту номерів елементів списку використовується кнопка Шрифт.

Якщо в тексті є нумерований список і вам необхідно змінити його оформлення, не варто звертатися в меню для пошуку відповідної команди — достатньо двічі клацнути по одній з цифр в нумерованому списку, і меню з'явиться саме.

Створення маркірованих списків

Головного меню Формат Списки. Відкриється діалогове вікно Список. Активізувати закладку Маркірований, відкриється наступне діалогове вікно. Серед запропонованих варіантів маркіровки списку необхідно вибрати відповідний, клацнути лівою клавішею миші ОK і список буде створений. Коли курсор введення знаходиться в списку, кожне натиснення Enter створює новий маркірований елемент списку.

Видалити маркірований або нумерований список можна таким чином:

  • Виділити маркірований або нумерований список, а потім клацніть на відповідній кнопці на панелі інструментів Форматування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]