Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР_РИО_ГОТОВАЯ.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
28.03.2015
Размер:
2.56 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 5

ТЕМА: ОБЧИСЛЕННЯ В EXCEL ЗА ДОПОМОГОЮ АРИФМЕТИЧНИХ ФОРМУЛ І ВИРАЗІВ.

Мета роботи:Отримання навичок обчислень в MS EXCEL

Завдання: Визначити вираз

п/п

Завдання

п/п

Завдання

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

п/п

ЗАВДАННЯ

п/п

ЗАВДАННЯ

п/п

ЗАВДАННЯ

Обчисліть значення виразу:

Спростіть вираз

Розв'яжіть рівняння

1

(-1,7–0,3):(-5);

2

3

х2 + 7х = 0;

4

2400 м – 0,6км

5

(8х + 3) – (x – 6);

6

0,04х2 – 0,4x + 1 = 0;

7

43:26;

8

(х + 1)2 – 2х;

9

10

(56)3:516

11

2х(х + 1)–|х2–3|.

12

13

14

15

х2 + 7х = 0;

Короткі теоретичні відомості

Excel є універсальним обчислювачем, виконуючим операції над даними і використовує принцип програмного управління. Для запису програми обчислень служать вирази. Вираз - це вказівка на виконання якої-небудь дії. Вирази в Excel служать для запису формул, для запису умов фільтрації. Вираз включає хоча б один з таких елементів, як оператор, літерал, адресну посилання, ідентифікатор або функцію. Літерали, ідентифікатори, адресні посилання і функції, з'єднані операторами, називаються операндами.

Оператор у виразі вказує, яка мета повинна бути виконано над операндами. Розрізняють арифметичні оператори, оператори порівняння, оператори фільтрації, оператори конкатенації, оператори ідентифікації та адресні оператори. Перелік операторів і їх призначення наведено в наступній таблиці. Літерали - це запроваджувані користувачем значення констант в явному поданні. Приклади літералів: числовий літерал -256, текстовий літерал - "Кредит". Ідентифікатори - імена об'єктів Excel (осередків, діапазонів, робочих аркушів, функцій). Ідентифікатори можуть включати будь латинські символи, символи кирилиці і цифри. Ідентифікатор повинен починатися з літери, або з символу підкреслення. Усередині ідентифікатора не повинно бути розділових символів (точки, знаку оклику, пробілу та ін.). Ідентифікатор, створюваний користувачем, повинен бути унікальним в межах об'єктів одного класу. Наприклад, не можна двом робочим листам в одній робочій книзі привласнювати однакове ім'я, також не можна привласнити однакові імена двом різним діапазонам осередків. Типи даних Excel. Тип даних визначає формат даних які зберігаються в пам'яті і спосіб їх відображення в осередках робочого аркуша. Тип даних для активної клітинки або виділеного фрагмента встановлюється командою Осередки меню Формат, закладка Число. Типи даних Excel наведені в наступній таблиці. введення формул. Введення формули обов'язково повинен починатися зі знака рівності (=).У складі формул можуть бути числа, функції, посилання на адреси або імена комірок, оператори (см. Таблиця 5), круглі дужки для завдання пріоритетності операцій, логічні функції, а також текст, укладений в лапки. Наприклад, = В12 + А2 * 4 або = А1 & "" & В1 (результатом виконання цієї формули буде об'єднання значень осередків А1 і В1, розділених пропуском. Припустимо в А1 міститься ім'я, а в В1 - прізвище. Результатом обчислення формули буде текст, що містить ім'я і прізвище).

Формулу, також як і дані можна вводити відразу в кілька осередків. Для цього слід спочатку виділити потрібний діапазон комірок, потім ввести необхідне вираження і завершити введення натисненням комбінації клавіш <Ctrl> <Shift> <Enter>. Після введення формули в комірці з'являється обчислений результат, а сама формула відображається в рядку формул. Якщо необхідно (в ході вивірки таблиці) відобразити в осередках таблиці саме формули розрахунку, а не результати, то слід задати команду СЕРВІС / ПАРАМЕТРИ і у вкладці ВИД включити параметр вікна ФОРМУЛИ. Якщо результат обчислення формули або перетворення формату виявиться довше ширини стовпця, в комірці з'являються символи #######. Для отримання числового зображення слід збільшити ширину стовпця. Наприклад в комірку А3 введіть будь-яке число. В осередку В3 обчисліть квадрат числа, що знаходиться в А3 за наступною формулою: = А3 ^ 2. Введіть в комірку А3 інше число. Простежте зміна значення в комірці В3.

Таблиця 5

Символ

Дія

Результат

+ (плюс)

арифметичне додавання

15+ 11

-

арифметичне віднімання

Унарний мінус (зміна знака числа)

75-34

* (звездочка)

арифметичне множення

47*4

/ (слеш)

арифметичне ділення

48/12

^ (крышка)

Піднесення до степеня

5^2

% (процент)

відсотки

Контрольні запитання

  1. Визначення поняття Вираз.

  2. Які данні називаються операндами?

  3. Визначення поняття Ідентифікатори

  4. Які Типи даних в Excel ви знаєте?

  5. З якого символу починається обчислення формул?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]