Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.ОТ при ПК.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
4.28 Mб
Скачать

3.5.3 Яскравість

Слід мати на увазі, що зовнішнє освітлення в робочому приміщенні в деякому розумінні «конкурує» з світлом, випромінюваним монітором, знижуючи контраст зображення і тим самим погіршуючи умови роботи. Хороші показники яскравості дисплея можуть допомогти компенсувати цей чинник. (При цьому не варто забувати, що збільшення яскравості спричиняє за собою збільшення критичної частоти сприйняття мерехтінь і стомлює зір.)

Яскравість монітора – стандартна характеристика середньої сприйманої яскравості зображення на екрані в контрольованих умовах зовнішнього освітлення. Чим вище значення цього показника, тим більше яскраве зображення може формувати монітор, не перетворюючи області чорного в світліші області сірого, що призводить до зниження різкості і контрасту.

Яскравість залежить: по-перше, від інтенсивності електронного пучка, яка регулюється відповідними органами настройки екрану; по-друге, від типу маски.

Апертурная грат в порівнянні з тіньовою маскою забезпечують помітне збільшення яскравості. Відбувається це тому, що на люмінофор через вертикальні смуги грат потрапляє електронний промінь великої інтенсивності. Тіньова маска сильніше перешкоджає проходженню світла.

3.5.4 Відсутність відблисків

До чинників, що дуже сильно заважає сприймати інформацію з екрану монітора, слід віднести відблиски. Вони примушують неусвідомлено міняти положення голови і корпусу, напружувати зір, щоб прочитати потрібну інформацію на екрані. При цьому очі випробовують додаткове навантаження, відбувається збільшення навантаження на шию, спину, плечі і руки, що приводить до швидкої стомлюваності всього організму.

Відблиски створюють будь-який пучок світла, відображений екраном дисплея і що потрапив на оболонку ока. Їх джерелами можуть бути розташовані напроти монітора яскраві поверхні, світле устаткування, освітлювальні прилади, незашторені вікна, часто – світлий одяг оператора. Відблиски тим помітніше і тим сильніше знижують контрастність зображення, чим вище коефіцієнт дзеркального віддзеркалення екрану. У ряді випадків текст може стати фактично нечитаним.

У режимі негативного зображення виникають великі віддзеркалення, чим в режимі позитивного, тобто при однаковому коефіцієнті віддзеркалень екрану (допустиме значення якого – не більше 1%) у разі позитивного зображення вірогідність безпомилкового сприйняття інформації буде вища.

У сучасних моніторах, щоб зменшити віддзеркалення, використовують темне або тоноване скло, проводять спеціальну хімічну обробку лицьової поверхні (покриття двоокисом кремнію, обробку таким, що труїть); застосовують циліндрові (або вертикально-плоскі екрани – ЕПТ Trinitron і DiamondTron) і плоскі прямокутні екрани (що володіють кращими властивостями антивідблисків через дію звичайних законів віддзеркалення), а також використовують захисні фільтри.

Після обробки таким, що труїть скляна поверхня екрану стає матовою, завдяки чому досягається не дзеркальне, а дифузне віддзеркалення, тобто падаюче світло відбивається не під кутом падіння, а на всі боки. Але при цьому світло від люмінофорів теж дифузно розсівається, зображення стає розпливчатим і неяскравим.

При обробці кремнієм на тонкому шарі двоокису кремнію витравляються горизонтальні канавки, які перешкоджають попаданню віддзеркалення навколишніх предметів у поле зору оператора. Профіль канавок вибирають так, щоб ослаблення і розсіювання корисного сигналу було мінімальним.

Зменшення відблисків також досягають нанесенням на поверхню монітора шару діелектрика з малим показником заломлення і низьким коефіцієнтом віддзеркалення. Для збільшення інтенсивності корисного світла, що проходить, між екранним склом і діелектричним шаром наноситься перехідній шар, що має коефіцієнт заломлення, що середній між склом і зовнішнім шаром (так званий ефект прояснення) і володіє також провідними властивостями для зняття статичного заряду.