Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.ОТ при ПК.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
4.28 Mб
Скачать

2.2.2 Травми навантажень, що повторюються (тнп)

Інтенсивне і тривале використання клавіатури при роботі на комп'ютері може стати джерелом важких професійних захворювань рук. Комплекс цих захворювань, що отримали загальну назву «Травми навантажень, що повторюються» (ТНП), включає такі хвороби, як тендиніт, травматичний епікондиліт, хвороба Де Кервена, тендосиновіт, синдром каналу зап'ястя. Робота з клавіатурою є причиною 12% професійних захворювань, викликаних рухами, що повторюються.

Захворювання, пов'язані з ТНП, охоплюють хвороби нервів, м'язів і сухожиль рук. Найчастіше страждають кисть, зап'ястя і передпліччя, хоча буває, що хвороба зачіпає плечову і шийну області. У операторів комп'ютерів захворювання зазвичай наступає в результаті безперервної роботи на незручно або неправильно розташованій клавіатурі.

Тендиніт – запалення і опухання сухожиль. Захворювання розповсюджується на кисть, зап'ястя, плече.

Травматичний епікондиліт (тенісний лікоть) – роздратування сухожиль, що сполучають м'язи передпліччя і ліктьовий суглоб.

Хвороба Де Кервена – різновид тендиніта, при якій страждають сухожилля, пов'язані з великим пальцем кисті руки.

Тендосиновіт – запалення синовіальної оболонки сухожильної підстави кисті і зап'ястя.

Тунельний синдром зап'ястного каналу – утиск медіального нерва руки в результаті опухання сухожилля або синовіальної оболонки або вигину зап'ястя, що повторюється. Це захворювання вимагає тривалого відновного періоду який значно перевищує за часом період відновлення після перелому або ампутації (див. табл. 3 ).

Таблиця 3

Час відновлення працездатності при травмах і хворобах рук

Причина непрацездатності

Втрачений робочий час

(в середньому)

Тунельний синдром

зап'ястного каналу

32 дні

Ампутація

21 день

Переломи

19 днів

На відміну від серцевих нападів і нападів головного болю ТНП є травмою нездужань, що накопичуються. Легкий біль в руці, якщо її вчасно не вилікувати, може зрештою привести до повної інвалідності. Дні, тижні, місяці, роки роботи на клавіатурі – і вам стає важко самому закинути невеликий вантаж на полицю, рівень якої не на багато перевищує ваш зріст. Зазвичай починає хворіти права рука, оскільки на неї лягає велике навантаження, врешті-решт захворює і ліва.

Кількість подібних захворювань швидко росте, це зростання обумовлене збільшенням числа комп'ютерів в установах. Аналізуючи причини різкого зростання «комп'ютерних» професійних захворювань, фахівці відзначають перш за все слабке ергономічне опрацьовування робочих місць операторів ПК. Сюди входять дуже високо розташована клавіатура, невідповідне крісло, емоційні навантаження, тривалий час роботи і незручне положення рук на клавіатурі. Імовірно природним положенням кистей рук є вертикальне, як при рукостисканні, а не долонею вниз, як при роботі на клавіатурі.

Стурбовані розвитком нового захворювання, відомі комп'ютерні фірми, зокрема Compaq, Apple, IBM, почали фінансувати роботи по дослідженнях причин захворювань ТНП.

Сьогодні для тих, що працюють на комп'ютері в інтенсивному режимі існують різні пристосування: від спеціальної опори для зап'ястя рук, що утримує кисть в потрібному положенні під час набору на клавіатурі або роботи з «мишею», до спеціального програмного забезпечення, що застерігає оператора про необхідність зробити перерву в роботі. Разом з тим, важливіше значення, ніж всі ці пристосування, має можливість повного регулювання положення всіх вузлів робочого місця оператора. Висота поверхні столу повинна бути регульованою, крісло оператора також повинне бути регульованим. Слід прагнути до того, щоб робоче місце відповідало характеру роботи і конструктивно було б пристосовано до конкретного оператора. Слід відмовитися від звичайної практики, коли оператор пристосовується до свого робочого місця.