Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.ОТ при ПК.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
4.28 Mб
Скачать

3.5.7 Рідкокристалічні монітори

В останній час комп’ютерні дисплеї, на основі ЕПТ практично витісняються моніторами на основі рідких кристалів. Існує два види РК моніторів: DSTN (dual-scan twіsted nematіc – кристалічні екрани з подвійним скануванням) і TFT (thіn fіlm transіstor – на тонкоплівкових транзисторах), також їх називають відповідно пасивними та активними матрицями.

Раніше рідкокристалічні технології були повільнішимі, вони не були настільки ефективними, і їхній рівень контрастності був низким. Перші матричні технології, так звані пасивні матриці, цілком непогано працювали з текстовою інформацією, але при різкій зміні картинки на екрані залишалися так звані «примари». Тому такого роду пристрої не підходили для перегляду відеофільмів та ігор. Сьогодні на пасивних матрицях працює більшість чорно-білих портативних комп'ютерів, пейджери та мобільні телефони.

У перших комп'ютерах використалися восьмидюймові (по діагоналі) пасивні чорно-білі матриці. З переходом на технологію активних матриць, розмір екрана виріс. Практично всі сучасні РК монітори використовують панелі на тонкоплівкових транзисторах, що забезпечують яскраве, чітке зображення значно більшого розміру.

РК монітори можна назвати достовірно «зеленими» пристроями, що зберігають здоров'я людей і споживають значно менше енергії (у п'ять разів менше), ніж їх електронно-променеві побратими. Такі монітори мають набагато менший по спектру і потужності букет випромінювань, причому основна його частина доводиться на видиме світло. Без особливих побоювань за здоров'я з ними можуть працювати і жінки, і діти. Ідеально плоска поверхня дозволяє уникнути викривлення ліній, мерехтіння РК дисплеїв значно нижче, ніж у електронного – променевої трубки, тому навантаження на зір користувача буде нижче, а продуктивність – вище. РК монітори зручно використовувати в умовах високої запиленої повітря або, навпаки, в приміщеннях з підвищеними вимогами до чистоти, оскільки такі монітори не накопичують навколо себе пил, який старанно збирають ЕПТ завдяки електростатичному полю.

До недоліків РК моніторів слід віднести обмеженість кутів огляду, неточне передавання кольорів, та дещо більшу, у порівнянні з ЕПТ-моніторами, ціну.

Існує велика кількість виробників РК моніторів, найбільш відомі з яких: Viewsonic, Sony, Silicon Graphics, Samsung, Nec, Eizo Nano та Apple.

3.6 Організація та обладнання робочого місця з вдт

3.6.1 Робочий стіл і крісло

Конструкція і розміри столу і крісла повинні сприяти тому, щоб оператор займав оптимальну позу, при якій витримуються певні кутові співвідношення між «шарнірними» частинами тіла. Правильна поза (див. рис. 10) отже, і правильне функціонування вашого організму допоможе збереженню здоров'я і перешкодить виникненню симптомів СКС (синдрому комп'ютерного стресу), а також СПН (синдрому постійних навантажень).

Правильна поза при роботі з комп'ютером (рис. 10):

1. Очі від екрану на відстані витягнутої руки – 60...70 см .

2. Рівень очей на 15...20 см вищий за центр екрану.

3. Вертикально прямий хребет. Голову при цьому теж тримаєте прямо, не висуваючи її вперед, не опускаючи вниз і не нахиляючи в сторони, щоб очі знаходилися на одному рівні. Не сутультеся. Живіт повинен бути плоским і твердим, не розслабленим. Прагніть утримувати центр тяжіння тіла якомога ближче до центру стільця. Вертикально пряма позиція дозволяє дихати повними грудьми, вільно і регулярно, без додаткового тиску на легені, грудину або діафрагму. Правильна поза забезпечить максимальну притоку кисню до всіх частин тіла. Найбільш типом неправильного сидіння, що часто зустрічається, є сутулість і вигинання нижньої частини спини назад (у поперековому відділі) замість того, щоб, прогнути її небагато веред.

Рис. 10. Правильна позиція за комп'ютером

4. Задня поверхня стегон стикається з сидінням.

5. Рівень колін на (або нижче) рівня стегон. Завдяки цьому ви уникнете напруженості м'язів ніг.

6. Обидві ступні на підлозі, не перехрещуючись. Постановка ступень на підлозі забезпечує хорошу релаксацію і відсутність напруженості м'язів і розбалансування тіла, їх не перехрещене положення – кращу циркуляцію крові. Якщо ноги не дістають до підлоги, поставте опору для ніг.

7. Плечі опущені і розслаблені, завдяки цьому руки також розслаблятимуться.

8. Рівень зап’ясток на рівні ліктів або нижче (рис. 11). рівень пальців на рівня зап’ясток, або нижче, оскільки пальці володіють найбільшою свободою пересування, коли вони знаходяться на рівні або ж трохи нижче за рівень зап’ясток.

9. Вигинання кистей вгору при роботі на клавіатурі спричинить за собою стискання м'язів зап’ясток і передпліч і зумовить фізичний стрес і напруженість м'язів. Це так само може привести до зап'ястного синдрому, як результат тиску на головний нерв зап'ястя, і викликати болі і оніміння пальців. Руки можуть відпочивати на столі, але переконаєтеся при цьому, що спина не згинається.

Рис. 11. Положення зап'ястя і кисті при роботі на клавіатурі

10. Коли виникає необхідність нахилятися, робіть цей рух від талії, не сутультеся і не горбитеся, оскільки нахили від середини спини утрудняють надходження кисню в голову і викликають додаткове навантаження на нижню частину спини і шию. Це приводить до фізичного і розумового стомлення. Правильні нахили не заважають вільній циркуляції крові в організмі і укріплюють м'язи спини.

Основними причинами СПН є: неправильне положення і невірне співвідношення між рівнями рук, зап’ясток і ліктів. От чому так важливо мати можливість регулювання висоти і кута установки клавіатури, висоти стільця і спинки стільця.

Вимоги до столу:

1. Якщо існує можливість регулювати висоту робочої поверхні столу, її необхідно встановлювати залежно від зростання користувача в межах 68...80 см.

2. Висота нерегульованого столу повинна складати приблизно 72,5 см ширини і не менше 80 см глибини.

3. Простір для ніг повинен мати:

– висоту не менше 60 см;

– ширину не менше 50 см;

– глибину на рівні колін не менше 45 см;

– глибину на рівні витягнутих ніг не меншого 65 см.

4. У конструкції столу необхідно передбачити наявність висувних горизонтальних панелей для клавіатури і миші на рівні 5…10 см нижча за поверхню столу, щоб забезпечити оптимальне кутове співвідношення в ліктьових і кистьових суглобах.

5. Якщо в процесі роботи користувачеві доводиться мати справу з великою кількістю літератури і документів, на поверхні столу повинен бути вільний простір для їх розміщення. Принтер, сканер, ксерокс вимагають додатковій площі. Тому не слід обмежувати розміри робочої поверхні столу мінімальними.

На сучасному ринку офісних меблів представлена безліч моделей робочих комп'ютерних столів. Вони розрізняються між собою конструкцією, розмірами, якістю, матеріалом, кольором, наявністю профілів, прокладених під стільницею і уздовж ніжок, для розміщення численних кабелів і проводів – невід'ємних атрибутів будь-якого офісу. Головним критерієм вибору повинна бути зручність роботи. Прослідкуєте, щоб розміри столу відповідали вашому зростанню, і, щоб сидячи за столом, ви мали можливість зберігати найменше утомливу для організму позу.

Вимоги до крісла.

Кращим сидінням буде зручне для вас крісло, що дозволяє зайняти вертикально пряму позицію (рис. 12), запобігає сутулості, забезпечує опору для сідниць, стегон і нижньої частини спини і рівномірний розподіл сили тяжіння всіх частин тіла на опорні поверхні (що дозволить уникнути вам статичної напруги великих м'язових груп). Сидіння стільця повинне бути коротше за стегно, щоб край стільця не тиснув на артерії під колінами.

а б

Рис. 12. Правильна (а) і неправильна (б) поза сидіння при роботі за комп'ютером

Крісло повинне враховувати динамічність пози сидіння, тобто забезпечувати легкість переміщення кінцівок, логічні рухи верхньої частини тіла оператора. Форма спинки крісла повинна повторювати форму спини того, що сидить.

Крісло повинне бути встановлене на такій висоті, щоб оператор не відчував тиску на куприк (якщо крісло розташоване дуже низько) або на стегна (якщо крісло розташоване дуже високо). Як правило, висота від сидіння до підлоги повинна дорівнювати відстані від стегна до підлоги.

Фахівці з ергономіки раніше вважали, що кут між стегнами і хребтом повинен складати 90º, але недавно проведені дослідження показали, що більшість людей вважають за краще сидіти трохи відкинувшись. Крім того, конструкція робочого крісла повинна бути така, щоб у вас не було можливостей ковзати тазом по сидінню вперед (що веде до сутулості) і опускати (прогинати) середню частину спини по спинці крісла.

Потрібно враховувати, що низька і дуже вільна спинка створює додаткову опору тільки для поперекового відділу хребетного стовпа. Решта м'язових груп при такій спинці знаходиться в постійній напрузі, що приводить до швидкої стомлюваності, сприяє розвитку професійних викривлень хребта.

Щоб задовольнити всім вимогам ергономіки, крісло повинне мати:

1. Ширину і глибину поверхні сидіння – не меншого 40 см.

2. Поверхню сидіння із закругленим переднім краєм (радіус вигину – 2…5 см).

3. Висоту опорної поверхні спинки – близько 30 см; ширину спинки – не менше 38 см.

4. Форму спинки, відповідну природному прогинанню хребта і нижньої частини спини.

5. Регулювання:

- висоти сидіння в межах 45...55 см;

- кута нахилу сидіння вперед – до 15º, назад – до 5º;

- кута нахилу спинки у вертикальній площині до 30º вперед і назад;

- відстані спинки від переднього краю (глибини сидіння) 26...40 см. Це регулювання дозволяє враховувати довжину стегна різних користувачів, а відповідно – і розподіл навантаження на основні опорні поверхні.

6. Пневматичну амортизацію сидіння.

7. Оббивку з м'якого, пружного, неслизького матеріалу, такого, що не електризується.

Фірми, що спеціалізуються у виробництві меблів, розробили прекрасні ергономічні моделі робочих крісел. Лідером в цій області є німецька фірма Dauphin, що пропонує більше 50 моделей зручних для роботи крісел.

Якщо ви не можете придбати новий стілець, подумайте про клиноподібну подушку (рис. 13). Вона допоможе уникнути негативних наслідків сидячого положення, оскільки при такому положенні центр тяжіння вашого тіла зміщується вперед і, отже, зменшується тиск на нижню частину спини.

Щоб запобігти навантаження на хребетний стовп оператора, потрібно дуже уважно підійти до питання організації робочого місця і, в першу чергу, до вибору столу і крісла.

Рис. 13. Клиноподібна подушка для збереження правильної пози сидіння.

Різними фірмами в сукупності розроблено понад 11 схем регулювань параметрів робочого крісла, які забезпечують: плавне переміщення сидіння по висоті за допомогою газової пружини; плавна зміна нахилу спинки і сидіння; регулювання пружинного противотиску спинки крісла на спину оператора; перестановку спинки по висоті; зміна глибини сидіння шляхом зміни вигину краю сидіння; синхронне повторення рухів оператора сидінням і спинкою в правильному кутовому співвідношенні; синхронне повторення спинкою крісла рухів верхньої частини тулуба того, що сидить; амортизацію сидіння.

Найбільш популярними моделями комп'ютерних крісел, які володіють чотирма основними регулюваннями (висоти сидіння, висоти, глибини і нахилу спинки), є італійські, фінські моделі «Senior», «Volos», «Ergo», «Toronto», «Bini», «Metro», «NewStar», «Capris», «Fenix», «Xenus», «Quintus» і т.д. Подібні крісла, відрегульовані відповідно до зростання і ваги оператора, а також характеру виконуваної роботи, дозволяють понизити навантаження на опорно-руховий апарат людини, що працює за комп'ютером.

Цікаву конструкцію спеціалізованого комп'ютерного столу розробила і запатентувала фінська фірма PUUSTELLI (рис. 14). Монітор в такій конструкції встановлюється не на стільницю, а під неї таким чином, що поверхню екрану складає деякий гострий кут з горизонтальною поверхнею столу.

При цьому частина стільниці замінюється надміцним тонованим склом, через яке оператора спостерігає зображення на екрані. При спеціальній обробці скло може також служити захисним фільтром.

Рис. 14. Комп'ютерний стіл фірми PUUSTELLI.

Подібна конструкція дозволяє працювати з ПК, розташовуючись в тій же позі, що і при роботі з друкованими документами: погляд направлений не прямо перед собою, а вниз (природніше і звично), що, на думку розробників, істотно знижує напругу шийного відділу хребта. Клавіатура, розташована перед оператором трохи нижче за рівень столу, при необхідності може закритися дерев'яною панеллю. При цьому стіл перетворюється на стандартний офісний для виконання традиційної роботи з паперами.