Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.ОТ при ПК.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
4.28 Mб
Скачать

2.2.1 Синдром комп'ютерного стресу

Серед користувачів ПК виявлений новий тип захворювань – синдром комп'ютерного стресу (СКС), який супроводжується головним болем, запаленням очей, алергією, дратівливістю, млявістю і депресією.

Симптоми захворювання різноманітні і численні. Нижче вони згруповані за принципом дії на ту або іншу частину організму. Як правило, наявність єдиного симптому маловірогідна, оскільки всі функціональні органи людини взаємозв'язані.

1. Фізичні нездужання: сонливість; стомлюваність, що не проходить; втома (навіть після відпочинку); головні болі після роботи; головні болі в області очей (очні болі); головні болі в області надбровий і лоба; головні болі в потиличній, бічних і тім'яній частинах голови; болі в нижній частині спини, в області стегон, в ногах; відчуття колення, оніміння, болі в руках, зап'ястях і кистях; напруженість м'язів верхньої частини тулуба (шия, спина, плечі, руки).

2. Захворювання очей: швидка стомлюваність, відчуття гострого болю, паління, свербіння, слізна; часте моргання, відчуття натертості.

3. Порушення візуального сприйняття: неясність зору на дальній відстані відразу після роботи за комп'ютером («пелена перед очима»); неясність зору на близькій відстані (зображення на екрані погано фокусується зоровою системою); неясність зору посилюється в перебігу дня; виникнення подвійного зору (зображення на екрані двоїться); окуляри стають «слабкими» (необхідність зміни окулярів); головні болі; повільне рефокусування; косоокість.

4. Погіршення зосередженості і працездатності (дуже часто виявляється наслідком візуальних порушень): зосередженість досягається з силою (неможливо зберегти уважність в перебігу тривалого часу); дратівливість в час і після роботи; втрата робочої крапки на екрані, пропуски рядків, слів, введення повторних рядків; помилки при заповненні колонок («непопадання»), перестановка слів або цифр місцями.

Причинами різноманітних симптомів СКС, на думку медиків, є п'ять основних чинників: неправильна робота очей і невірне положення тіла; носіння невідповідних окулярів або контактних лінз; неправильна організація робочого місця; взаємодія фізичних, розумових і візуальних навантажень; низький рівень візуальної підготовленості для роботи з ПК.

У табл. 2 представлені результати медико-біологічних досліджень дії ПК на операторів, приведених Російським науково-дослідним інститутом охорони праці.

Таблиця 2

Результати дії пк на користувачів

Симптоми дії

комп'ютера

Відсоток операторів, що повідомили про симптоми

Неповна зміна. Робота за дисплеями до 12 міс.

Повна зміна. Робота за дисплеями до 12 міс.

Робота за дисплеями більше 12 міс.

Робота за дисплеями більш 2-х років.

1. Головний біль і біль в очах

8%

35%

51%

76%

2. Стомлення, запаморочення

5%

32%

41%

69%

3. Порушення нічного сну

-

8%

15%

50%

4. Сонливість протягом дня

11%

22%

48%

76%

5. Зміна настрою

8%

24%

27%

50%

6. Підвищена дратівливість

3%

11%

22%

51%

7. Депресія

3%

16%

22%

50%

8. Зниження інтелектуальних здібностей, погіршення пам'яті

-

3%

12%

40%

9. Натягнення шкіри лоба і голови

3%

5%

13%

19%

10. Випадіння волосся

-

-

3%

5%

11. Біль в м'язах

11%

14%

21%

32%

12. Біль в області серця, нерівне серцебиття, задишка

-

5%

7%

32%

13. Зниження статевої активності

12%

18%

34%

64%

Існує небезпідставна думка, що шляхом виключення негативних чинників дії можна понизити вірогідність виникнення СКС до мінімуму.