Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пед.пс.Практикум _ Лисянська.docx
Скачиваний:
163
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
727.99 Кб
Скачать
  1. IV. Практичні завдання

  2. Завдання 1

  3. Аналіз поняття „Навчання" [139].Проаналізуйте різні визначення поняття „навчання", які є у психолого-педагогічній літературі та дай­те відповідь на поставлені нижче запитання.

  1. „Навчання -це система організації і способи передачі індивіду суспільно виробленого досвіду." (Давидов В.В.,Маркова А.К).

  2. „Навчання -це соціальна функція передачі і засвоєння збагаче­ного соціального досвіду, перетворення суспільного досвіду у досяг­нення індивіда" (Лернер І.Я.).

  3. „Навчання -соціально організований і заданий норматив сприй­няття картини світу в наукових поняттях, які „викристалізовані" суспільно-історичним досвідом і тому існують об'єктивно, тобто не­залежно від учіння" (Якиманська І.С.).

  1. 3. Психологія навчання

  2. 51

  1. „...навчання можна охарактеризувати як процес активної ці­леспрямованої взаємодії між тим, хто навчає, і тим, хто навчається, внаслідок чого у того, хто навчається, формуються конкретні знання і вміння, досвід діяльності і поведінки, а також особистісні якості (Пе­дагогіка. - 1996. - С 118).

  2. „...навчання -це спілкування, у процесі якого відбувається ке­роване пізнання, засвоєння суспільно-історичного досвіду, відтворен­ня, оволодіння тою або іншою конкретною діяльністю, яка лежить в основі формування особистості" (Педагогіка. - 1996. -С. 119).

  1. 6.„Навчання... означає цілеспрямовану, послідовну передачу (трансляцію) суспільно-історичного, соціокультурного досвіду іншій людині (людям) у спеціально організованих умовах сім'ї, школи, вузу, спільноти" (ЗимняІ.А.).

  1. „Навчання -це спеціально організований у конкретних навчаль­них закладах процес взаємодії дорослих -вчителів та учнів, спрямо­ваний на оволодіння школярами конкретною сумою знань, умінь, на­вичок, дій і звичок поведінки (Фрідман Л.М.).

  2. „Будучи складним і багатогранним, спеціально організованим процесом відображення у свідомості дитини дійсності, навчання є не чим іншим, як специфічний процес пізнання, керований педагогом. Саме спрямовувальна роль вчителя забезпечує повноцінне засвоєн­ня школярами знань, умінь і навичок, розвиток їхніх розумових сил і творчих здібностей" (Педагогіка. - 1997. - С. 186).

  3. „...навчання передбачає сумісну навчальну діяльність учнів і вчителя, характеризує процес передачі знань, умінь і навичок, а якщо говорити ширше - життєвого досвіду вчителя учневі" (Нємов Р.С.).

  1. 10.„Навчання прийнято вважати научінням, яке позбавлене випад­ ковості і стихійності. Це цілеспрямований, планомірний, організова­ ний, систематичний процес передачі і засвоєння знань і нових спосо­ бів діяльності" (Сосновський Б. А.).

  1. „Навчання -соціально організований і заданий норматив сприйняття картини світу в наукових поняттях, які „відстоялись у суспільно-історичному досвіді і тому існують об'єктивно, незалежно від учня..."(Мініяров В.М.).

  2. „Навчання -це взаємозумовлена діяльність вчителя і учня, у процесі якої відбувається засвоєння знань, вмінь і навичок і форму­ються властивості особистості (розвиваються здібності, інтереси, ціннісні орієнтації, відбувається становлення характеру тощо) (Ма-ианикова О.М.).

  1. Що характерне для більшості визначень поняття „навчання"?

  1. 52

  2. Педагогічна психологія: Практикум

  1. Що забезпечує вчитель у процесі навчання? Що говориться про діяльність учня в процесі навчання? Які психологічні складники навчання?

  2. ІЗ. Розгляньте і поясніть співвідношення понять „научіння", ня" і,,навчання", „навчальна діяльність", виражене на рис. 3.1.

  3. ,учш-

    Учіння як

  1. засвоєння досвіду

  1. Учбова діяльність

  2. [характеризує діяльність \

  3. учня в організованих

  4. умовах навчання

  5. Научіння як факт4

  6. придбання знань,

  7. умінь, навичок

  8. Навчальна .діяльність вчителя у

  9. Ігрова діяльність

    1. Рис. 3.1. Співвідношення понять „учіння", „навчальна діяльність", „навчання" і „научіння"

    2. 14. Розгляньте рис. 3.2,поясніть основні ідеї програмованого на­вчання, назвіть автора цих ідей.

    3. Навчальна програма

    4. г

    1. Стимул

    1. 1

    1. Інформація +завдання

    1. Реакція

    1. Підказка +відповідь учня

    1. учен

    1. ь

    2. Підкріплення

    1. ! вчител

    1. Правильна відповідь (заохочення)

  1. „Крок навчання"

  2. Рис 3.2. Психологія реалізації програмованого навчання

  3. 15. Розгляньте рис. 3.3,що відображає кроки розв'язання проблемної ситуації. Назвіть основні ідеї проблемного навчання та його авторів.

  1. 3. Психологія навчання

  2. 53

  1. Психіка учня

  1. учень Педагогічна взаємодія учитель

  1. Проблемна ситуація

  1. Проблемне завдання (демонстрація досвіду)

  1. Навчальна проблема

  1. 1. Складання плану розв'язання проблеми

  1. 2. Формулювання гіпотези та її обґрунтування

  1. 3. Доведення гіпотези

  1. !і

  1. 1 ^

  1. 4. Перевірка рішення на практиці

  1. 5. Повторення і аналіз процесу рішення

  1. Рис. 3.3. Основні кроки процесів розв 'язання навчальної проблеми [19]

  2. 16. Розгляньте рис. 3.4,що відображає етапи формування розумо­вої дії засобом інтеріоризації зовнішньої дії. Назвіть авторів теорії по­етапного формування розумових дій, поясніть її основні ідеї.

  3. Психіка учня Педагогічна взаємодія

    1. учитель

  4. ООД

    1. учень <«-

  5. 1. Ознайомлення з дією

  6. 2. Матеріальні дії (матеріалізовані)

  7. Образ

    1. Слово

    1. 5. Розумова дія (поняття)

  8. 3. Голосне соціолізоване| мовлення

  9. 4. Мовлення „про себе"

  10. Рис. 3.4. Етапи формування розумової дії шляхом інтеріоризації зовнішньої дії

  11. 17. Розгляньте схему стадій узагальненого навчання( рис. 3.5),по­ясніть суть цих стадій. Хто автор ідей навчання узагальненим спо­собом?

  1. 54

  2. Педагогічна психологія: Практикум

  1. Перша стадія

  2. Ознайомлення з навчальною ситуацією, орієнтація в ній

  1. Друга стадія

  2. Виявлення суттєвих відношень для розв'язання задачі

  1. Третя стадія

  2. Відношення фіксуються у формі предметної або знакової моделі

  1. Четверта стадія

  2. Виявлення властивостей,

  3. які допомагають вивести умови

  4. і способи розв'язання задачі

  1. Рис. 3.5. Схема стадій узагальненого навчання

  2. 18. Прочитайте фрагменти уроків і визначте види організації на­вчання [171].

  3. 1)Учитель роздав кожному учневі картку певного кольору з номе­ ром на ній (від 1до 5).Сформувалось п'ять груп по п'ять осіб у кож­ ній. Групи отримали певні завдання...

  4. Учням пропонують об'єднатися в групи відповідно до кольору картки, яку вони отримали („домашні" групи). У „домашніх" гру­пах учні обмінюються інформацією, проводять взаємоопитування, розв'язують завдання, підготовлені вдома;

  5. 2) Учитель пропонує вирішити перше класичне запитання „Хто винен?", працюючи в малих групах. Учням необхідно уявити себе су­ часниками „перебудови" -робітниками, колгоспниками, інтелігента­ ми, партійними функціонерами та дисидентами і з їхньої позиції за 10хвилин дати три відповіді на це запитання.

  6. Після закінчення роботи в малих групах доповідачі по колу виго­лошують свої висновки (по одному), і на дошці вимальовується за­гальна картина „винуватців";

  7. 3)Завершивши попереднє обговорення, вчитель пропонує учням методом „мозкового штурму", перебуваючи в образі громадян СРСР середини 80-х років, дати відповідь на друге класичне питання: „Що робити?"...

  8. Учитель фіксує ідеї учнів, просить класифікувати їх за трьома на­прямами: сфера політики, соціальна сфера, сфера економіки. •

  1. 3. Психологія навчання

  2. 55