Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YeP.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
423.94 Кб
Скачать

12.Планування: поняття, принципи, методи.

Найважливішим системоутворюючим елементом системи управління є планування.

Спланувати діяльність підприємства - значить скласти план його функціонування та розвитку й надалі контролювати виконання цього плану. Планування діяльності підприємства полягає в обробці інформації з обгрунтування майбутніх дій і у визначенні найкращих способів досягнення намічених підприємством цілей.

В сучасних економічних умовах планування діяльності підприємства безпосередньо пов'язане з маркетингом. Можна сказати, що планування підприємницької діяльності - це технічна сторона маркетингу (або ж маркетинг представляє собою змістовну сторону планування).

Планування діяльності підприємства повинно здійснюватися згідно з такими принципами:

1) конкретність і вимірність планів підприємства.

2) принцип маржинальності (граничних величин). План повинен бути розрахований на досягнення максимально можливих результатів;

3) орієнтованість у часі.

4) досяжність показників плану підприємства, реалістіччость плану.

5) гнучкість - можливість пристосовуватися до змін внутрішнього і зовнішнього середовища підприємства. Передбачає розробку альтернативних планів при високій ймовірності настання тієї чи іншої події;

6) комплексність. Планування має охоплювати всі сторони діяльності підприємства: виробництво та збут продукції, матеріально-технічне забезпечення, використання виробничих фондів, наймання персоналу і оплата праці, діяльність допоміжних служб та підрозділів, соціальні процеси в колективі.

7) несуперечність (узгодженість) різних видів планів підприємства.

8) обов'язковість виконання плану. Прийнятий до виконання план підприємства (підрозділу) стає обов'язковим для виконання співробітниками підприємства.

При плануванні діяльності підприємств торгівлі застосовують такі основні методи:

- Нормативний;

- Розрахунково-аналітичний;

- Балансовий;

- Економіко-математичні.

13.Прогнози.

Прогнозування — це передбачення майбутнього стану внутрішнього і зовнішнього середовища фірми, яке базується на наукових методах і інтуїції, тобто це процес обґрунтування кількісних та якісних змін розвитку в майбутньому.

В практичній діяльності підприємства використовують такі типи прогнозування:

а)прогнозування, яке ґрунтується на творчому передбаченні майбутнього, використовуючи інтуїцію;

б)пошукове прогнозування — це спосіб наукового прогнозування від даного моменту до майбутнього. Воно опирається на наявну інформацію.

В свою чергу пошукове прогнозування може бути традиційним (коли прогноз є екстраполяцією минулого в майбутнє) і новаторським, альтернативним (коли існує декілька варіантів розвитку фірми з врахуванням змін зовнішнього і внутрішнього середовища).

в) нормативне або нормативно-цільове прогнозування полягає в тому, що спочатку визначаються загальні цілі, орієнтири на майбутнє, а вже потім оцінюється розвиток фірми, виходячи із встановлених цілей. В даному випадку застосовуються переважно якісні методи дослідження, оскільки здебільшого фірма не володіє необхідними вихідними даними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]