Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YeP.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
423.94 Кб
Скачать

37. Показники використання матеріальних ресурсів.

Існують узагальнюючі і одиничні (приватні, локальні) показники використання матеріальних ресурсів. До узагальнюючих показників відносяться матеріаломісткість виробництва та продукції, матеріаловіддача, показники абсолютного і відносного зміни обсягу матеріальних витрат, показники інтенсифікації використання матеріальних ресурсів, показники структури споживання матеріальних ресурсів та ін.. У групі одиничних показників виділяються: показники корисного використання матеріальних ресурсів і показники, що характеризують частку відходів, втрат матеріальних ресурсів і ступінь залучення їх у виробництво. Матеріалоємність продукції визначається як відношення використаних у виробництві матеріальних ресурсів до обсягу виготовленої продукції:де МЄ — матеріалоємність;М — матеріальні витрати;Q — обсяг виготовленої продукції. Матеріаловіддача — величина зворотна матеріалоємності — визначається як відношення обсягу продукції до матеріальних витратде MB — матеріаловіддача. Якщо матеріалоємність показує, скільки матеріальних ресурсів у грошовому вимірі припадає на 1 грн виготовленої продукції, то матеріаловіддача характеризує, скільки продукції виготовлено на 1 грн матеріальних ресурсів. Питома вага матеріальних ресурсів в собівартості продукції визначається за формулою:де dM — питома вага матеріальних витрат у повній собівартості продукції;М — матеріальні витрати;Св — повна собівартість виготовленої продукції. Співвідношення темпів росту обсягу продукції і матеріальних витрат визначається як співвідношення індексів зазначених показників:де Я- коефіцієнт співвідношення показників;Iq — індекс обсягу продукції;Ім — індекс матеріальних витрат. Оборотність матеріальних запасів (кількість оборотів) визначається як відношення повної собівартості реалізованої продукції до середніх залишків матеріальних запасів:де Ко — оборотність (кількість оборотів) матеріальних запасів;Ср — повна собівартість реалізованої продукції;З — середні залишки матеріальних запасів. Тривалість одного обороту визначається за формулою:де О — тривалість одного обороту, в днях;D — кількість днів в періоді. До часткових показників використання матеріальних ресурсів в першу чергу відноситься питома матеріалоємність, яка визначається на кожний вид продукції і кожний вид матеріалів:де т — питома матеріалоємність;М — витрати певного виду матеріалів на виробництво певного виду продукції;q — обсяг виробництва певного виду продукції.

38.Оборотні кошти підприємства, їх структура.

Оборотні кошти являють собою сукупність коштів, авансованих для створення оборотних виробничих фондів і фондів обігу, що забезпечують їхній безперервний кругообіг.

Оборотні кошти забезпечують безперервність виробництва і реалізації продукції підприємства. Оборотні виробничі фонди вступають у виробництво у своїй натуральній формі й у процесі виготовлення продукції цілком споживаються, переносячи свою вартість на створюваний продукт. У своєму русі оборотні кошти проходять послідовно три стадії: грошову, виробничу і товарну. Співвідношення між окремими елементами оборотних коштів, виражене у відсотках, називається структурою оборотних коштів. Різниця в структурах оборотних коштів галузей промисловості обумовлюється багатьма факторами, зокрема, особливостями організації виробничого процесу, умовами постачання і збуту, місцезнаходженням постачальників і споживачів, структурою витрат на виробництво.

Якщо розглядати структуру оборотних коштів в окремих галузях промисловості, то слід зазначити, що у вугільній промисловості, як уже було сказано, значну питому вагу займають витрати майбутніх періодів. Це пояснюється відносно великими підготовчими витратами, що передують видобутку корисних копалин (планування майбутніх розробок, розкривні роботи, облаштування шахт та інші).

У легкій і харчовій промисловості характерною особливістю є значна матеріаломісткість продукції. Отже, високою є питома вага оборотних коштів у запасах сировини й основних матеріалів. Машинобудування та металообробка відрізняються значною трудомісткістю, складністю виробничих процесів, значною тривалістю виготовлення продукції. У цій галузі висока питома вага оборотних коштів, авансованих у незавершене виробництво.

У нафтохімічній промисловості високою є частка оборотних коштів, вкладених у відвантажені товари. Це пояснюється тим, що технологічно процеси в цій галузі нетривалі і значна частина виготовленого продукту перебуває на шляху до споживача.

ТЕТРАДЬ

39. Джерела формування оборотних коштів підприємства. Визначення джерел фінансування оборотних коштів здійснюється на підприємстві з метою забезпечення необхідної потреби в них відповідними фінансовими коштами. На підприємстві аналізується стан оборотних коштів у попередньому періоді, а потім формуються принципи, структура й обсяги фінансування оборотних коштів. При визначенні структури фінансування оборотних коштів виділяють основні джерела їхнього формування: О власні; О залучені. До власних джерел фінансування оборотних коштів підприємства відносять:1)статутний фонд (капітал);2)відрахування від прибутку у фонди спеціального призначення;3) цільове фінансування і цільові надходження (з бюджету, галузевих і міжгалузевих позабюджетних фондів). Підприємство, що починає свою діяльність, як правило, формує оборотні кошти за рахунок коштів бюджету, пайових внесків засновники, засновників - членів, внесків іноземних учасників (для спільних підприємств), надходжень від емісії цінних паперів. Усі ці кошти включаються в уставний капітал підприємства. Діюче підприємство фінансує оборотні кошти за рахунок прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства, надходжень від емісії цінних паперів, стійких пасивів. Підприємство в процесі діяльності, як правило, має різні проблеми, зв 'язані із зміною обсягу виробництва, асортименту продукції, умов постачань і збуту, несвоєчасним надходженням засобів за відвантажену продукцію, нагромадженням на складі нереалізованої готової продукції, невиконання умов договорів. Такі проблеми породжують потребу в додаткових засобах, у тому числі і для фінансування оборотних коштів. Власних джерел формування оборотних коштів недостатньо. Підприємство може використовувати для задоволення потреби в додаткових коштах за рахунок залучення фінансових ресурсів, а саме:короткострокових і інших кредитів банку; комерційних кредитів;кредиторської заборгованості. Банківські кредити призначені для фінансування витрат, пов'язаних із придбанням основних і поточних активів, сезонними потребами підприємства, тимчасовим збільшенням виробничих запасів, виникненням (збільшенням) дебіторської заборгованості й інших платежів. Кредити банку дозволяють оптимізувати джерела фінансування оборотних коштів і активно впливають на раціональне формування запасів оборотних коштів. Комерційний (товарний) кредит являє собою форму оптового продажу підприємством сировини, матеріалів або продукції у формі відстрочки платежу. Кредиторська заборгованість представляє найбільш короткостроковий вид використовуваних підприємством позикових коштів. Формування кредиторської заборгованості обумовлене різними термінами нарахування коштів на рахунки і погашення зобов 'язань. Іншими словами, кошти з моменту нарахування вже не є власністю підприємства, але використовуються ним до настання терміну погашення зобов 'язань.

40. Нормування оборотних коштів підприємства. Визначення потреби підприємства у сировині та інших видах матеріальних ресурсів здійснюється за певними нормами їхніх витрат. Ці норми розробляються самими підприємствами або на їхнє замовлення галузевими науково-дослідними організаціями. Види цих норм виокремлюються за такими класифікаційними ознаками: а) за призначенням — норми витрат сировини, матеріалів, енергії, палива тощо; б) масштабом дії — групові та індивідуальні; в) періодом дії — річні (для поточного планування) й перспективні; г) ступенем деталізації об’єктів нормування — для деталі (вузла) й виробу в цілому; д) ступенем деталізації нормованих ресурсів — специфіковані (на види ресурсів з конкретними параметрами) і зведені (на види ресурсів за звуженою номенклатурою).

Нормування витрат окремих видів матеріальних ресурсів передбачає дотримання певних наукових принципів: прогресивність, технологічна та економічна обгрунтованість, динамічність і забезпечення можливості зниження норм. Норма витрати того чи того виду матеріальних ресурсів — це гранично допустима величина витрати на виготовлення продукції за умов конкретного виробництва з урахуванням застосування найпрогресивнішої технології та сировини (матеріалів) найвищого гатунку. У практиці господарювання використовують три основні методи нормування витрат матеріальних ресурсів: аналітично-розрахун­ковий, дослідно-лабораторний, звітно-статистичний. Найбільш прогресивним, безперечно, є аналітично-розрахунковий метод, що базується на глибокому аналізі та техніко-економічному обгрунтуванні всіх елементів норми з використанням найновіших досягнень техніки і технології виробництва. Користуючись дослідно-лабораторним методом, норми витрат визначають з допомогою проведення низки дослідів і досліджень; його використовують, головне, для нормування витрати допоміжних матеріалів та інструменту. Суть звітно-статистичного методу нормування полягає у встановленні норм витрат, виходячи зі звітних даних про фактичне витрачання ресурсів за минулі роки та очікуваного (можливого) певного зниження норм у наступні роки. Його практичне застосування допускається тільки як виняток — для орієнтованих розрахунків, а також у процесі нормування витрат малоцінних і таких, що їх рідко використовують, матеріалів.

41. Оборотність оборотних коштів підприємства, показники оборотності.

Оборотність оборотних коштів визначає співвідношення між обсягом реалізованої продукці (Р) та розміром (середнім залишком) (Со) оборотних коштів підприємства за певний період (Д).

У розрахунках, з метою спрощення приймають: тривалість місяця - 30 , кварталу - 90 , року - 360 днів.

Для визначення оборотності оборотних коштів використовують такі показники:n Коефіцієнт оборотності (К) виражає кількість повних кругообертів оборотних коштів. Розраховується як співвідношення суми виручки від реалізації продукції (Р) і суми власних оборотних коштів (Со) за формулою К = Р : Cо.

Оборотність коштів у днях Од (тривалість одного обороту) найбільш наочно характеризує швидкість оборотності оборотних коштів. Тривалість одного обороту (Од) розраховують як співвідношення кількості днів у розрахунковому періоді (Д) до коефіцієнта оборотності за формулою Од = Д : К.

Сума реалізованої продукції (послуг) Пр на 1грн. оборотних коштів Со. Цей показник, як і коефіцієнт оборотності, визначають за співвідношенням суми реалізації і середнього залишку власних оборотних коштів, але результат виражають в грн. Пр = Р : Cо.

Прискорення оборотності оборотних коштів має важливе значення для кожного підприємства тому, що в результаті прискорення оборотності із обороту вилучаються кошти, які можна використати як для збільшення виробничої програми, так і на інші цілі. Для виявлення суми оборотних коштів, що вилучаються в результаті прискорення оборотності, слід визначити потребу оборотних коштів за звітний період, виходячи з фактичної суми обороту за даний строк і оборотності в днях за минулий період. Різниця між визначеним у такий спосіб розміром оборотних коштів і сумою коштів, що фактично брали участь в обороті за звітній період, і становить суму коштів, вилучених у зв’язку з прискоренням оборотності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]