Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YeP.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
423.94 Кб
Скачать

23.Тарифна система як основа організації оплати праці, її елементи.

Основою організації оплати праці є тарифна система оплати пращ, яка включав тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадо­вих окладів і тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники). Тарифна система оплати праці використовується для розподілу робіт залежно від їх складності, а працівників - залежно від їх кваліфікації та за розрядами тарифної сітки. Вона є основою формування та диференціації розмірів заробітної плати.

Тарифна сітка - шкала, яка включає в себе сукупність існуючих в цій галузі виробництва тарифних розрядів і відповідних до них тарифних коефіцієнтів.

Тарифний разряд - показник кваліфікаційного рівня робіт і робітників.

Більш точну уяву про співвідношення кваліфікаційного рівня робіт і робітників, які віднесені до різних кваліфікаційних розрядів дає тарифний коефіцієнт. Його величина, яка відповідає кожному розряду, показує у скільки разів рівень оплати найпростіших робіт, віднесених до першого розряду менше оп­лати за конкретний розряд.

Застосування тарифної сітки є не можливим без встановлення тарифної ставки робітника першого розряду. Тарифна ставка є основною вихідною нормативною величиною, яка визначає розмір оплати праці. Тарифні ставки встановлюють розмір оплати праці працівників, які виконують різні роботи за одиницю часу.

Оплата праці службовців провадиться на основі схеми по­садових окладів. За допомогою цих схем праця службовців оцінюється перш за все з точки зору якості, кваліфікації та умов в яких вона протікає.

Посадовий оклад кожному конкретному працівнику встановлюється керівником підприємства, установи, організації в межах мінімальних і максимальних розмірів з урахуванням кваліфікації, знань і досвіду працівника. Оклади повинні встановлюватись з таким розрахунком, щоб сума фактично встановлених окладів не перевишувала фонду заробітної плати, обчисленого по середніх окладах схеми.

При розробці схем посадових окладів і тарифних сіток керівник приватного або колективного підприємства може використовувати як орієнтир деякі нормативні акти і рекомендації, які використовуються на державних підприємствах або організаціях. Корисним буде використати постанову Кабінету Міністрів України "Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери", де наводиться співвідношення окладів по ряду посад. Використовуючи тарифну сітку, керівник підприємства може встановлювати відповідність професій і посад тарифним розрядам, які закріплюються, як правило, в додатках до колективного договору у вигляді схеми посадових окладів керівників, спеціалістів і службовців (з урахуванням категорій) і тарифної сітки погодинної оплати для робітників. За відсутності колективного договору ці співвідношення переносяться і конкретизуються у штатному розкладі, який затверджується власником або уповноваженим ним органом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]