Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KhUDOZhNYa_5_KURS.docx
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
106.66 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

Завдання для самостійної роботи за змістовим модулем № 1 (Теоретичні основи художнього виховання школярів) - 2 год.

Художнє виховання як важливий засіб духовного розвитку особистості.

Сутність поняття «художнє виховання» в естетиці, педагогіці, психології.

Питання художнього виховання та освіти в працях педагогів, психологів, теоретиків

мистецтва (Бакушинський О., Виготський Л.С., Кабалевський Д.Б., Масол Л.М.,

Предтеченська Л.М., Шевченко Г.П., Щолокова О.П., Яворський Б.Л.).

Завдання: Визначити сутність духовності, розкрити місце художнього виховання у

формуванні особистості. З'ясувати відмінність художнього виховання від естетичного

виховання, визначити сутність понять «художня освіта», «система естетичного виховання

в загальноосвітній школі». Визначити основне завдання відомих теоретиків і практиків

шкільної освіти у царині мистецтва, охарактеризувати основні положення їх праць,

програм, теорій естетичного виховання в загальноосвітній школі.

Завдання для самостійної роботи за змістовим модулем № 1 (Професійні вимоги до вчителя художньої культури загальноосвітньої школи) - 2 год.

Художня культура в системі професійних якостей вчителя художньої культури. Проблеми художньо-естетичного виховання учнів та підготовки кваліфікованих учителів ХК в працях вчених-педагогів та вчителів-практиків.

Сучасні методичні підходи до викладання художньої культури в загальноосвітній школі.

Завдання: Охарактеризувати сучасного вчителя художньої культури, стилі педагогічного спілкування та ставлення вчителя ХК до класного колективу. Розкрити: а) значення власної художньої творчості школярів у вихованні мистецтвом; б) значення комплексного впливу різних видів мистецтва на старшокласників; в) основні принципи експериментальних навчальних програм художньо-естетичного циклу. Показати особливості організації навчально-виховного процесу на уроках художньої культури.

Завдання для самостійної роботи за змістовим модулем № 1 (Зміст чинних інтегрованих шкільних програм з художньої культури) - 2 год.

Особливості чинних інтегрованих шкільних програм з художньої культури (програми Предтеченської Л.М., Ю.М.Усова, БЛ.Юсова). Аналіз існуючих авторських програм з художньої культури:

  • О.П. Щолокової (1-11 класи);

  • Л.М. Ізмайлової (8-11 класи);

  • В.Г. Маранцман (10-11 класи).

Зміст нової сучасної програми з художньої культури Л.М. Масол (9-11 класи).

Завдання: Розкрити зв'язок змісту і методів викладання курсу «СХК» Предтеченської Л. М. з актуальними завданнями розвитку особистості учня. Показати доцільність

використання художньо-педагогічного начала в розробці й проведенні уроку. Визначити особливості інтегрованих програм Ю.М.Усова, пов'язаних з кіноосвітою, та можливості організації умов для створення педагогічної ситуації «Я - режисер». Вміти пояснити актуальність розвитку поліхудожніх здібностей у програмі Б.П. Юсова щодо стратегії поліхудожнього виховання молоді. Охарактеризувати існуючі авторські програми з ХК О.П. Щолокової, Л.М. Ізмайлової, В.Г. Маранцман. Розкрити зміст сучасної програми з художньої культури Л.М. Масол.

Завдання для самостійної роботи за змістовим модулем № 1 (Художній образ як загальна категорія пізнання життя через мистецтво. Методика подачі художнього образу в педагогічному процесі) - 2 год.

Створення художніх образів - форма мислення в мистецтві.

Специфічні особливості художнього образу.

Роль особистості художника у відтворенні художніх образів.

Цілісність сприйняття художнього образу - необхідна умова педагогічного процесу.

Завдання: Показати поєднання в художніх образах думок і почуттів, розуму й інтуїції, свідомого і несвідомого художника. Назвати специфічні особливості художнього образу, стисло охарактеризувати художню типізацію. З'ясувати - що є будівельним матеріалом художнього образу. Довести, що важливо для ціліснісного сприйняття художнього образу.

Завдання для самостійної роботи за змістовим модулем № 1 (Урок художньої культури в загальноосвітній школі) - 32 год.

Завдання: визначити мету, завдання, тип уроку, обладнання та наочність, літературу уроку ХК (не менше трьох джерел). Скласти план уроку. Розробити план-конспект уроку. Чітко окреслити структурні компоненти уроку мистецтва. Визначити основні поняття, які будуть розглядатися на уроці. Підібрати літературний або музичний епіграф. Визначити принципи й методи, які використовуватимуться під час проведення уроку з метою його результативності. Дати тезисно викладення нової теми. Зробити висновки наприкінці уроку. Чітко визначити домашнє завдання (бажано дослідницького або творчого характеру).

Теми уроків ХК: 9клас.

1. Скласти план-конспект уроку за темою «Види і мова мистецтв» (розділ 1, тема 1) для 9 класу ЗОШ.

2. Проведення фрагмента уроку за темою «Жанрова палітра музичного мистецтва». Напрями музики масових жанрів (джаз, диско, поп, рок)» для 9-го класу ЗОШ (розділ 1, тема 3).

3. Скласти план-конспект уроку за темою «Художні напрями та стилі» Візантія -народження трійці в художньому образі» для 9 класу ЗОШ (розділ 1, тема 3).

4. Скласти план-конспект уроку за темою «Художня культура рідного краю» Петриківський розпис» для 9 класу ЗОШ (розділ 2, тема 5).

5. Скласти план-конспект уроку за темою «Полікультурний образ світу». Сучасна пісенна панорама» для 9 класу ЗОШ (розділ 2, тема 6).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]