Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KhUDOZhNYa_5_KURS.docx
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
106.66 Кб
Скачать

Питання до державного комплексного екзамену з курсу «методика викладання художньої культури»

1. Мета та завдання викладання художньої культури в загальноосвітній школі. Міжпредметні зв'язки. Обладнання кабінету художньої культури.

  1. Історичний розвиток педагогіки мистецтва.

  2. Аналіз авторських програм з художньої культури. Сучасні методичні підходи до викладання художньої культури в загальноосвітній школі.

4. Професійні вимоги до вчителя художньої культури загальноосвітньої школи. Професіограма вчителя художньої культури.

  1. Загальні та специфічні особливості уроку художньої культури. Типи, жанри, структура уроків. Форми контролю знань учнів.

  2. Принципи і методи викладання художньої культури в загальноосвітній школі.

  1. Комплексне використання різних видів мистецтва у шкільному курсі «Художня культура».

  2. Методика аналізу творів мистецтва на уроках художньої культури. Сутність поняття «інтерпретація».

  3. Методика формування в старшокласників естетичного сприйняття мистецтва на уроках художньої культури. Створення емоційних ситуацій.

10. Методика формування образного мислення старшокласників на уроках художньої культури. Використання проблемних ситуацій.

  1. Форми і методичні прийоми розвитку творчої активності старшокласників на уроках художньої культури.

  2. Позакласні та позашкільні форми художньо-естетичного виховання школярів. Провідні функції та загальні принципи педагогіки дозвілля.

  3. Зміст, форми та методи організації художньо-естетичного виховання школярів у позаурочний час.

  4. Організація позашкільної художньо-виховної роботи.

15. Художньо-естетичне виховання як складова засвоєння курсу художньої культури. Національні пріоритети художньо-естетичного виховання.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ХУДОЖНЬОЇ КУЛЬТУРИ В ЗАГАЛЬНООСВІТНІЙ ШКОЛІ.

Тема 1. Курс «методика викладання художньої культури» у підготовці вчителя художньо-естетичного напрямку.

Основні питання і зміст:

Характеристика мети та завдань викладання художньої культури в загальноосвітній школі. Предмет художньої культури як предмет мистецтва. Пошуки автором курсу «СХК» Предтеченською Л.М. визначення шляхів та засобів організації спілкування школярів з мистецтвом. Основні способи пізнання людиною світу, типи людської діяльності. Важливість прагнення до формування естетичної діяльності, характерної для мистецтва, на уроках ХК. Сутність поняття «естетична діяльність». Мета викладання ХК. Завдання викладання ХК та їх характеристика.

Методологічні та дидактичні основи МВХК. Доцільність використання «методики заглиблення» в мистецтво на уроках ХК.Основні взаємопов'язані ланки процесу навчання, їх характеристика. Ефективність використання методики організації багаторівневого спілкування та поетапної успішної діяльності школярів на уроках ХК. Основні компоненти процесу засвоєння основ ХК.

Інтеграція шкільного курсу «Художня культура» з іншими навчальними дисциплінами. Особливості викладання курсу в школі, його інтеграція з освітніми

галузями «Мова і література», «Історія», «Суспільствознавство», «Образотворче мис­тецтво», «Музика», «Математика», «Народознавство», «Технологія», «Природо­знавство», «Здоров'я і фізична культура».

Роль вчителя в системі художньої освіти учнів. Створення умов для спілкування школярів з творами мистецтва. Основні критерії успішної роботи вчителя: моральний розвиток учнів, їх естетичне ставлення до навколишнього світу, вміння обгрунтовано відстоювати своє розуміння художніх творів, прагнення до подальшої самоосвіти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]