Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KhUDOZhNYa_5_KURS.docx
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
106.66 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Соціально-економічні завдання розвитку нашої країни зумовлюють пошук оновлених підходів до їхнього розв'язання. Українській державі необхідне покоління з високим рівнем культури і освіченості, здатне сприймати національні й загальнолюдські цінності, творчо діяти в будь-якій сфері соціальної практики. Звідси важливого значення набуває художньо-естетичне виховання, яке має допомогти молоді навчитись відмежувати значуще від незначущого, забезпечити цілісність і усталеність особистості, визначити структуру свідомості, програму та стратегію діяльності (як у царині мистецтва, так і загальну), контролювати і організовувати мотиваційну сферу учнів.

Естетичне виховання має задавати загальну спрямованість інтересам і пориванням учнів; ієрархію індивідуальних переваг і взірців; міру готовності і рішучості до реалізації власного сценарію життя.

Метою курсу є формування всебічно підготовленого фахівця для загальноосвітньої школи, здатного на достатньому і високому рівні організувати та провести урочну, позакласну і позашкільну роботу, виховувати в учнів ціннісне ставлення до оточуючої дійсності та мистецтва, розвинути їхню художню свідомість і компетентність, здатність до самореалізації, потребу в духовному самовдосконаленні.

Основні завдання вивчення дисципліни: дидактичні: розвинути в студентів інтерес й любов до професії вчителя художньої культури;

-забезпечити необхідною системою знань теорії та методики викладання художньої культури;

-формування вмінь та навичок використання ефективних методів і прийомів художньо-естетичного виховання учнів у практичній педагогічній діяльності;

- вивчати сучасну концепцію загальної мистецької освіти та моделі викладання художньої культури, впроваджувати кращі з них у навчально-виховний процес;

- набути навичок художньої самоосвіти під час підготовки рефератів, розробки планів-конспектів уроків художньої культури, аналізу й інтерпретації творів мистецтва, відвіданих й проаналізованих уроків художньої культури, творчих завдань тощо; розвивальні: озброєння майбутніх учителів художньої культури методикою розвитку естетичного сприйняття оточуючої дійсності та мистецтва;

  • здатності збагнути та висловити власне ставлення до творів мистецтва;

  • стимулювання художньо-образного мислення старшокласників;

- розвитку творчої активності школярів;

виховні: озброєння студентів методикою виховання широкого спектра почуттів школярів (розвинені почуття здивування та допитливості, здатність до естетичного переживання, усвідомлення неповторності індивідуального та сприйняття іншого як естетичної цінності);

  • здатності аналізувати та інтерпретувати художні твори;

  • висловлювати художньо-оцінні судження як вираження естетичних смаків та ідеалів;

- виховання вмінь розв'язувати творчі завдання ( оригінальність і доречність їхнього виконання, власний погляд на світ, уміння робити самостійні висновки, радість як ознака духовної творчості).

Реалізація цих завдань забезпечує єдність художньо-естетичного навчання, виховання та розвиток учнів в умовах загальноосвітньої школи.

Курс складається з лекційних, практичних занять та завдань для самостійної роботи студентів.

Протягом вивчення навчальної дисципліни студенти повинні засвоїти: теоретичні основи художньо-естетичного виховання та принципи, методи, прийоми художнього навчання учнів старшого шкільного віку, сутність і зміст інноваційних художньо-педагогічних технологій та моделей викладання художньої культури, основні особливості художнього образу та виражальні засоби образної мови в різних видах мистецтва. Студенти мають орієнтуватися в історичних етапах розвитку художньої культури, розуміти професійні вимоги до вчителя художньої культури та принципи побудови уроку, специфіку взаємодії, комплексу, синтезу мистецтв, застосовувати на практиці знання з навчальної дисципліни.

Студенти повинні набути вмінь розкривати психолого-педагогічні засади викладання художньої культури в загальноосвітній школі, аналізувати структуру і зміст шкільного курсу «Художня культура», характеризувати особливості організації спілкування на уроках мистецтва, основні принципи та методи викладання художньої культури, визначати можливості комплексного використання різних видів мистецтва у навчальному процесі, розкривати методику формування в старшокласників естетичного сприйняття мистецтва, естетичних почуттів, образного мислення, визначати особливості організації позакласної та позашкільної виховної роботи засобами мистецтва.

В основу програми покладено сучасну концепцію загальної мистецької освіти на основі Національної доктрини розвитку освіти в Україні.

Програма навчальної дисципліни розроблена на основі рекомендацій Міністерства освіти і науки України щодо впровадження кредитно-модульної системи навчання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]