Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
555.52 Кб
Скачать

Тема 3. Діагностика конкурентного середовища підприємства

    • Основні складові конкурентного середовища. Сутність, склад та структура конкурентного середовища підприємства. Модель “п’яти сил конкуренції” М.Портера та її елементи (суперництво між існуючими конкурентами, загроза входу нових фірм у галузь, здатність покупців збивати ціну, здатність постачальників завищувати ціну, загроза заміщення товарів) як основні чинники конкурентного середовища.

    • Рушійні сили ринку та інтенсивність конкуренції. Рушійні сили ринку та причини змін умов конкуренції. Чинники, що впливають на силу конкурентної боротьби. Методики оцінки інтенсивності конкуренції: за розподілом ринкових часток між конкурентами; за темпами зростання ринку; за рентабельністю ринку. Показники концентрації виробництва в галузі: коефіцієнт Херфіндаля-Хіршмана, коефіцієнт концентрації (CRi), коефіцієнт відносної концентрації (K), коефіцієнт Лінда, Лернера, тощо.

  • Аналіз діяльності конкурентів. Сутність поняття “галузь”; необхідність та структура аналізу галузі. Сутність поняття “конкурент”; визначення та типологія конкурентів. Інформаційне забезпечення та структура аналізу діяльності конкурентів. Методика побудови та інтерпретації конкурентної карти ринку. Методика побудови та інтерпретації карти стратегічних груп.

Тема 4 . Визначення потенціалу конкурентоспроможності підприємства та його складових

  • Потенціал підприємства як об’єкт управління. Необхідність управління потенціалом підприємства. Діалектика розвитку потенціалу підприємства та концептуальні підходи до управління ним. Загальна модель функціонування системи управління потенціалом підприємства. Критерії вибору та особливості застосування перспективних моделей розвитку потенціалу виробничо-комерційних систем.

  • Характеристика елементів конкурентоспроможного потенціалу промислового підприємства. Загальна характеристика потенціалу підприємства: поняття, характерні риси, модель. Поняття структури потенціалу підприємства та концепція її побудови. Змістова характеристика суб’єктних складових в структурі потенціалу підприємства. Змістова характеристика об’єктних складових в структурі потенціалу підприємства. Особливе місце і значення трудового, інформаційного та інфраструктурного потенціалів в структурі потенціалу підприємства.

  • Конкурентоспроможність потенціалу підприємства та її рівні. Формування потенціалу підприємства: сутнісна характеристика, постулати та загальнотеоретична модель. Синергічність елементів потенціалу підприємства та процес оптимізації його структури.

Тема 5. Формування конкурентних переваг підприємства

  • Види та джерела формування конкурентних переваг. Порівняльний характер конкурентних переваг. Взаємозв’язок конкурентних переваг до конкретних умов і причин. Підкореність конкурентних переваг неоднозначному впливу множини різнорідних чинників. Життєвий цикл конкурентної переваги. Концепція "ланцюгу створення вартості" та її застосування при формуванні конкурентних переваг.

  • Сфери формування та реалізації конкурентних переваг. Тактичні та стратегічні чинники створення конкурентної переваги фірми. Теоретико-методичні підходи до ідентифікації елементів конкурентних переваг фірми, їхніх зв’язків і функцій.

  • Формування внутрішніх і зовнішніх передумов забезпечення міжнародних конкурентних переваг. Міжнародні перспективи реалізації національних конкурентних переваг. Державна стратегія досягнення конкурентоспроможності національної економіки України. Цілі та умови формування національної моделі відкритої економіки.

Соседние файлы в папке 01 NMM_NormatDisc