Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
555.52 Кб
Скачать

Тема 1. Сучасні теорії конкуренції

  • Сутність та види економічної конкуренції. Визначення поняття “економічна конкуренція”. Об’єкт, суб’єкт і предмет економічної конкуренції. Види економічної конкуренції – внутрішньогалузева/міжгалузева, цінова/нецінова, конкуренція продавців/покупців. Рівні конкуренції – міжфірмова, міжгалузева, міждержавна, міжрегіональна. Глобальна конкуренція.

  • Конкурентоспроможність суб’єкта конкуренції та її основні ознаки. Багатозначність трактувань поняття “конкурентоспроможність”. Класифікація об’єктів, що характеризуються такою властивістю як конкурентоспроможність. Основні ознаки конкурентоспроможності. Основні категорії та сутність конкурентоспроможності. Основні чинники, що забезпечують конкурентоспроможність підприємства на внутрішньому та зовнішньому ринках.

  • Еволюція поглядів на конкуренцію та джерела набуття підприємствами конкурентних переваг. Опрацювання теорії конкуренції класичною та неокласичною школами політекономії. Теорія позиціювання М. Портера (Industry Organization Theory). Ринковий напрям теорії конкурентних переваг. Ресурсний напрям теорії конкурентних переваг. Ресурсна теорія фірми (Resourse Based Theory) та теорія ресурсних переваг (Resourse Advanced Theory).

  • Взаємозв’язок категорій ринок, конкуренція та конкурентоспроможність. Специфічні підходи, методи, системи показників для оцінки різних рівнів конкурентоспроможності (макроконкурентоспроможності, мезоконкурентоспроможності та мікроконкурентоспроможності). Структура чинників, що впливають на формування конкурентоспроможності. Поняття конкуруючих фірм. Типологія видів ринків. Товарні, географічні, часові межі ринку. Моделі ринкової поведінки підприємства: агресія, суперництво, індивідуалізм, рівність, кооперація, альтруїзм. Чотири класичні моделі конкуренції та механізм ринкового регулювання конкурентних відносин у рамках кожної окремої моделі та його суттєві відмінності.

  • Теорії економічної конкуренції та еволюція поглядів на конкуренцію та джерела набуття підприємствами конкурентних переваг. Порівняльний характер конкурентних переваг. Прив’язаність конкурентних переваг до конкретних умов і причин. Підкореність конкурентних переваг неоднозначному впливу множини різнорідних чинників. Життєвий цикл конкурентної переваги. Концепція "ланцюгу створення вартості" та її застосування при формуванні конкурентних переваг. Формування тимчасових, динамічних та стійких конкурентних переваг

Тема 2. Державне регулювання конкуренції

  • Правові засади та цілі національних моделей конкурентної політики. Порівняльний аналіз складових конкурентного законодавства країн світу. Регулювання антиконкурентних угод та обмежувальної ділової практики. Державна політика в сфері регулювання конкуренції. Державне регулювання конкуренції як “шостий” чинник конкурентного середовища. Основні елементи державної політики регулювання конкуренції в Україні. Закон України “Про захист економічної конкуренції”. Закон України “Про захист від недобросовісної конкуренції”. Закон України “Про антимонопольний комітет України”.

  • Контроль за зловживаннями домінуючим положенням на ринку. Контроль та регулювання економічної концентрації. Лібералізація ринків «природних монополій» та регламентація надання спеціальних та виняткових прав.

  • Взаємозв’язок конкурентного законодавства із суміжними галузями права. Система надання державної допомоги. Захист прав споживачів, торговельне законодавство, регулювання іноземного інвестування, захист прав інтелектуальної власності.

Соседние файлы в папке 01 NMM_NormatDisc