Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент / тест / Шпора на экзамен по менеджменту.doc
Скачиваний:
183
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
493.06 Кб
Скачать

242. Влада і відповідальність в менеджменті.

Під владою розуміють можливість впливати на поведінку інших людей. Влада зокрема проявляється в діяльності організації. Тут вона є регламентованою і узаконеною. Проте влада нерозривно пов’язана з відповідальністю, оскільки, впливаючи на поведінку людей, керівник несе відповідальність за таку зміну їх поведінки. Таким чином, чим більшу владу має керівник, тим більшу відповідальність він несе. Ця відповідальність полягає у дотриманні керівником певних норм щодо діяльності організації і, зокрема, поведінки підлеглих.

243. Баланс влади керівників і підлеглих.

Повноваження надають керівникові владу над підлеглими, зокрема у таких питаннях, як підвищення заробітної плати, просування по службі, робочі завдання тощо. Проте і підлеглі мають владу над керівником, зокрема у питаннях отримання необхідної для прийняття рішень інформації, встановлення неформальних контактів з робітниками інших підрозділів, здійснення впливів, які підлеглі можуть чинити на своїх колег тощо. З огляду на це ефективний керівник намагається підтримати розумний баланс влади: достатньої для забезпечення досягнення цілей, але такої, що не викликає почуття знедоленості і, звідси, – непокірності. Саме в цьому і полягає баланс – врівноважити владу керівника над підлеглим і владу підлеглого над керівником.

244. Фактори, що визначають владу керівника над підлеглими і владу підлеглого над керівником.

Повноваження надають керівникові владу над підлеглими. Наприклад, підлеглі залежать від керівника у таких питаннях як: підвищення заробітної плати; просування по службі; робочі завдання тощо. Проте і підлеглі мають владу над керівником. Він, зокрема, залежить від них у питаннях: отримання необхідної для прийняття рішень інформації; встановлення неформальних контактів з робітниками інших підрозділів; здійснення впливів, які підлеглі можуть чинити на своїх колег тощо. Отже, використання керівником своєї влади у повному обсязі може примусити підлеглих продемонструвати свою владу. Це, безперечно, буде впливати на рівень досягнення цілей організації. Тому розумний керівник намагається підтримувати так званий “баланс влади”.

245.Суть влади, що базується на примушенні і влади, що базується нап винагороді.

Влада, яка базується на примушенні полягає в тому, що виконавець вірить, що той, хто має вплив, має можливість покарати так, що завадить вдоволенню життєвих потреб виконавця. Ця влада є ефективною лише за умови підкріплення її гарною системою контролю, яка, як правило, вимагає значних затрат. Влада, яка базується на винагороді полягає в тому, що виконавець вірить, що той, хто має вплив, має можливість задовольнити його життєві потреби. Цій владі надається більше переваги, ніж тій, що базується на примушенні, оскільки вона дає позитивні стимули для більш якісного виконання роботи. Проте інколи важко визначити, яка нагорода буде мати ефект.

246. Суть експертної і еталонної влади.

Експертна влада полягає в тому, що виконавець вірить, що той, хто має вплив, володіє спеціальними знаннями, які дозволяють задовольнити потреби виконавця. Ця влада розповсюджується все більше і стає ефективною завдяки зростаючій складності технології і розмірі організацій. Еталонна влада (влада прикладу) - полягає в тому, що хар-ки та властивості того, хто має вплив, настільки привабливий для виконавця, що він хоче бути схожим на того, хто впливає. Ця влада асоціюбється з динам-ми лідерами.

Соседние файлы в папке тест