Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент / тест / Шпора на экзамен по менеджменту.doc
Скачиваний:
183
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
493.06 Кб
Скачать

48. Характеристика класифікаційних груп менеджерів.

Менеджер - керівник (директор, адміністратор, керуючий), що як правило, має спеціальну управлінську освіту і відповідає за розробку і прийняття рішень з організаційних питань менеджменту. На відміну від спостережних і контрольних органів, менеджер завжди наділяється виконавчою владою і несе повну відповідальність за очолювальну ділянку роботи. Виділяють наступні класифікаційні групи м-рів: 1.За видом дііяльності: білі комірці (вищий ранг управління); сині комірці (нищий ранг); сірі комірці (в обслуговуючий сфері). 2.За категоріями: керівники, спеціалісти, технічні виконавці. 3.За рівнем управління: вища, середня, нища ланки управління. 4.За галуззю діяльності: с/г, промисловість, торгівля і т.д. 5.За посадою: директор, зав.відділом, начальник служби.

49. Рівні управління в організації.

Рівні управління: упр-ня низовою ланкою; середньою ланкою; вищою лалнкою. Керівник низової ланки - організаційний рівень, знаходиться безпосередньо над робітниками, здійснює контроль за виконанням завдань. Керівник середньої ланки в залежності від структури організації можуть бути керівниками вищої середньої ланки і нищої середньої ланки. Кеврівники середньої ланки збирають інформацію для рішень, які приймаються керівниками вищої ланки і передать ці рішення після їх трансформації у вигляді конкретних завдань керівникам нищої ланки. Керівники вищої ланки відповідають за прийняття найважливіших рішень для організації вцілому або для осносної частини організації. Існує інша класиф-я рівнів упр-ня, відпов-но ф-й ( Мескон, Альберт, Хедуорі) - за парсоном: 1-й рівень - особи на техн-му рівні; 2-й - особи на упр-му рівні; 3-й - кер-ки на інституц-му рівні.

50. Управлінські ролі менеджера за Мінцбергом.

1. Міжособові ролі: головний керівник(виконання звичайних об. правов.чи соц.характеру)-дії,до яких зобов. становище, лідер (відповідає за мотиваціюта активізацію підлеглих підготовку працівників і т.п.) - всі управлінськідіїучастюпідлеглих,посередник (забезпечуєроботу системі зовнішніх контактів джерел інформації)- переписка, участь взборах на стороні і т.д. 2.Інформаційні ролі: приймач (розшукує та отримує різну інф. спец. характеру,являється нервовим центром зовн. та внутр. інф., яка поступає в організацію)-обробка пошти,періодики тощо, розподілювач( передає інф.членам організації, частина цієї інф. носить формальний характер, інша -потребує інтерпретації окремих фактів для формування поглядів організації)-вербальніконтакти(бесіди,обзори),розсилка почти.представник(передає інформ.для зовн. контактів відносно планів, політики, дій, результатів роботи орг., діє як експерт по питаннях деної галузі)-участь в засіданнях, звернення через почту, усні виступи.3.Ролі , повязані з прийняттям управлінськихрішень:підприємець(розшукує можливості всередині самої організ. І за її межами, розробляє і запускає проекти по удосконаленню, контролює розробку проектів)-участь в засіданнях по стратегії, обзори ситуації,які включають ініціювання чи розробку проектів по удосконаленню діяльності, ліквідатор порушень (відповідає за коректування дій-обговорення страт.і поточних питань, вкл. проблеми та кризи, розподілювач ресурсів (відповідає за розподіл можливих ресурсів орг.-прийняття та підтримання всіх значних рішень в орг.)-склад. графіків, запити повноважень тощо. укладач угод (в.за представництво орг.на всіх значних і важливих переговорах) - ведення переговорів

Соседние файлы в папке тест