Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент / тест / Шпора на экзамен по менеджменту.doc
Скачиваний:
183
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
493.06 Кб
Скачать

190. Значення, завдання, функції та місце диспетчерської служби в системі управління с/г п-вом.

Диспетчерська служба - це організаційна форма операт. управління, що грунтується на застосуванні сучаснимх засобів зв’язку, збирання, обробки інформації і контролю за ходом с/г робіт. Правильно організована дисп. служба підвищує оперативність, скорочує витрати робочого часу, своєчасно усуває виробничи труднощі, знужує простої техніки, вдосконалює діяльність керівників і спеціалістів, підвищує якість управлінських рішень, що призводить до раціонального використання виробничих ресурсів і підвищує ефективність діяльності підприємства. Завдання дисп. служби: досягнення пропорційності, погодженості, рівномірності безперервності в організації робочих процесів, забезпечення належної роботи пілприємства та його підрозділів. Умови успішної роботи дисп. служби: проектування диспетчиризації виробництва з повним урахуванням особливостей підприємства; чітке визначення місця дисп. служби у системі оперативного управління виробництва; забезпеченість підприємства штатними одиницями для дисп. служби та висока їх кваліфікація; наявність надійного внутрішньо-виробничого зв’язку з дисп-им пунктом, обладнаним потрібними технічними засобами; правильна організація роботи дисп. служби і забезпечення трудової, планової і виконавської дисципліни.

191. Фактори, які впливаять на розміри дисп. Служби с/г підприємства.

У проекті диспетчеризації визначають штатну чисельність працівників дисп-ї служби, перелік абонентів і вид зв’язку між ними, потреба в засобах оргтехніки, планування центрального дисп-го пункту і дисп-ких пунктів відділків, кошторис на придбання і робочі креслення. Фактори, які впливають на розмір дисп. служби: розмір п-ва; просторова розосередженість його ділянок; рівень концентрації і внутрішньогалузевої спеціалізації; кількість виробничих підрозділів; кількісний і марочний склад автомобілів і МТП; розміри і склад парку технічних засобів, засобів зв’язку, обчислювальної техніки та інше. Види зв’язку: внутрішньовиробничий зв’язок загального користування (комутатор); внутрішньовиробничий зв’язок - провідний; на базі радіостанцій; телефони та інші види; телефон та інші види із зовнішніми об’єктами.

192. Організація роботи дисп. Служби в с/г п-вах.

Положення про дисп. служби складається з трьох розділів: 1.Завдання, функції і місце дисп. служби в сструктурі управління, об’єкти диспетчеризації; 2.Посадові положення працівників дисп. служби та їх взаємовідносини з іншими працівниками апарату управління; 3.Організація роботи дисп. служби, порядок проведення дисп. нарад, розпорядок дня, різна дисп. документація. Функції дисп. служби: 1.Оперативна координація виробничої діяльності господарських підрозділів (організація і участь в розробці оперативних планів;доведення до виконання розпоряджень; розробка рішень з поточних питань; надання бригадам і фермам організаційної і технічної допомогии; керівництво роботою всіх транспортних засобів; забезпечення швидкого зв’язку керівництва з виробничими підрозділами); 2.Контрольно-облікова робота (оперативний контроль за виконанням розпоряджень; облік виконання робіт, стану і завантаження МТП, стану і руху тварин, здачі с/г продукції; облік витрат пального; контроль за своєчасним виконанням графіку роботи; технічне обслуговування і план ремонту с/г техніки; прийом і виконання заявок).3.Організація внутрігосподарської виробничої інформації: (збирання, обробка, узагальнення і нагромадження первинних відомостей; аналіз і оцінка ситуації; повідомлення керівникам і головним спеціалістам про стан виробництва; передача потрібної інформації господарюючим підрозділам; організація проведення дисп-ких нарад). Документація: журнал оперативної інформації; журнал оперативної і контрольної роботи МТП; журнал оперативної і контрольної роботи автопарку; журнал обліку організіації продуукції; журнал виїздів керівних працівників; книги і журнал обліку виробничих завдань; планшети, оперативні графіки, таблиці, табличні пункти.

Соседние файлы в папке тест