Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент / тест / Шпора на экзамен по менеджменту.doc
Скачиваний:
182
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
493.06 Кб
Скачать

263. Характеристика структурних методів вирішення конфліктів.

1) роз’яснення вимог до роботи - один з найкращих методів - гарне роз’яснення підлеглим того, що від них очікують в кожній ситуації 2) координаційні та інтеграційні механізми. Координація - ланцюг команд - два підлеглих, які мають протиріччя, можуть звернутися з метою запобігання кон-ту до спільного начальника. Інтеграція - створ-ня проміжних служб між підрозділами, між якими може виникнути кон-т. 3) загальноорганізаційні комплексні цілі. Ідея, яка закладена в такі вищі цілі - спрямувати зусилля всіх учасників на досягнення спільної мети 4) структура системи винагород - люди, які вносять свій вклад в досягнення загальноорг-х цілей, допомагають людям та іншим групам, намагаються дійти до вирішення проблемкомплексно, повинні винагор-сь подякою, премією, просуванням по службі.

264. Характеристика міжособових стилів вирішення конфліктів.

В компаніях, як і у індивідів, виробляється певні стилі врегулювання кон-в. Модель, яка описує стилі вирішення кон-в, використовує дві індивідуальні характеристики людини: асертивність (наполгливість) та схильність до кооперації. Хороший член команди вибирає відповідний ситуації стиль врегулювання кон-в. Можель виглядає як система координат: верт.вісь - асертивність (у задоволенні своїх інтересів) від мін до максимума знизу до верху; горизонтальна вісь - кооперація (задоволення інтересів іншої сторони) від несхильності зліва до схильності справа. Від осей малюється квадрат: посередині компроміс, зл зн-ухилення, зл зв-конкуренція, сп зв-спільна діяльність, сп зн-пристосування.

1) ухилення - цей стиль припускає, що людина намагається запобігти, уникнути кон-ту. 2)зглажування (пристосування) - цей стиль хар-ся поведінкою, яка диктується переконанням, що варто сердитися, бо ми всі - одна команда. Нажаль, зовсім забувають про проблему, що лежить в основі кон-ту. 3) примушення (конкуренція) - спроби примусити когось прийняти свою точку зору. Той, хто намагається це зробити, не цікавиться думкою інших, йому хар-на агресія. 4)компроміс - цей стиль хар-ся прийняттям точки зору іншої сторони, але лише до певної міри. Є можливість задоволення обох сторін. Пошук компромісу на ранніх стадіях кон-ту може заважати діагнозу проблеми і скорочує час пошуку альтернативи. 5)вирішення проблеми (спіл-на діял-ть) - визнання розбіжності в судженнях і готовність ознайомитися з іншими точками зору, щоб зрозуміти причини конфлікту і знайти курс дій, прийнятний для всіх сторін.

68. Модель процесу комунікацій.

Формулювання концепції обміну інформацією

Перешкоди (шум)

Усвідомлення сутності ідеї відправника

Декодування відповіді одержувача

Передача відповіді через канал

Кодування відповіді одержувача

Передавання повідомлення через канал

Кодування (трансформація концепції в повідомлення) і вибір каналу

Декодування (перекладання повідомлення у форму, зрозумілу одержувачеві)

відправник

Звороьтній зв’язок

Одержувач

Соседние файлы в папке тест