Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент / тест / Шпора на экзамен по менеджменту.doc
Скачиваний:
182
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
493.06 Кб
Скачать

233. Причини вступу людей у неформальні групи.

У людей часто є причини для вступу у такі групи, але вони можуть не усвідомлювати їх: 1) належність - сильна емоційна потреба, в неформ групах люди шукають соц контакти. 2) допомога -той, хто надає допомогу отримує престиж і самоповагу, а той, хто її отримує - необхідне керівництво до дії. Частіше працівники звертаються за допомогою до колег, а не до кер-ка, це і веде до утворення неф-х груп. 3) захист . Сила - в єдності. Люди вступають в неф-ні групи для захисту від впливу зовн-х факторів, напр-д, щоб оскаржити шкідливі умови праці. 4) спілкування - доступ до нефор-го каналу надходженя інф-ї - чуткам. Це задовольняє потреби окремої особи в психологічному захисті і заб-є їй більш швидкий доступ до необхідної інф-ї. 5) тісне спілкування і симпвтія (люди разом п’ють каву, обідають) На роботі люди схильні взаємодіяти з тим, хто поруч.

234.Управління неформальною групою

Взаємодії <-----> Емоції<----> Діяльність

Це модель Хоманса. Важливо, щоб кер-ки розуміли, що неф-ні групи дтнамічно взаємодіють з форм-ми. В моделі під видами діяльності розуміють завдання, які виконуються людьми. В процесі виконання цих завдань люди вступають у взаємодію, яка в свою чергу сприяє появі почуттів - позит чи негат-х емоцій відносно один одного та начальства. Ці емоції впливають на те, як люди будуть здійснювати свою діяльність і взаємодіяти в майбутньому. Модель показує необхідність управління нефор-ми групами. Групові емоції впливають на ефективність взаємодії і ефект-ть роботи формальних груп. В залежності від характеру емоцій (сприятл-ві та несприятливі) вони можуть спричинити зростання або зниження ефективності, прогули, плинність кадрів, що також немало важливо для оцінки діяльн-ті орган-ї.

235. Позитивні та негативні сторони функціонування неформальних груп.

Негативні сторони: 1) поширення неправдивих чуток => негативне ставлення до кер-ва. 2) прийняті групою норми можуть спричинити нижчу прдуктивність, ніж визначена кер-м. 3) опір змінам => збереження стереотипів, затримка необхідної модернізації вир-ва.

Такі негат-ні наслідки виявляються частіше всього у відповідь на негат-не ставлення до неф-ї групи, що заважає використовувати потенційні переваги.

Позитивні сторони:(щоб їх використовувати п-во повинно визнати групу.) 1) відданість групі може перерости у відданість орг-ї (деякі працівн-ки відмовляються від більш оплачуваної роботи в ін орг-х, щоб не порушувати соц зв’язки) 2) цілі групи можуть співпадати з цілями орг-ї 3) норми ефект-ті групи можуть бути більші норм орг-ї 4) сильний рух колективізму, прагнення успіху 5)неформальна інф-я може доповнювати формальну систему комунікацій.

236. Фактори, які впливають на ефективність роботи групи

1) розмір - чим він більший, тим складніше досягти згоди в питаннях і групи діляться на підгрупи. 2) склад. Ступінь схожості особистостей та точок зору, підходів до вирішення проблем. 3) групові норми: гордість за орг-., досягнення цілей, прибутковість, колективна праця, планув-ня, контроль, професіоналізм, нововведення, відносини з замовником, захист чинності. 4) спорідненість - міра тяжіння членів групи один до одного. Позитивне явище, якщо воно не веде до єдинодумства. 5) групове єдинодумство - ця тенденціяподавляється окремою особою своїх дійсних поглядів, щоб не порушувати гармонію груп. 6) конфліктність -може виникнути при активному обміні думками 7) статус членів групи - потрібно намагатись, щоб думки членів з більш вищим статусом не домінували. 8) ролі членів групи: 1цільові ролі -розподіляються так, щоб була можливістьвідбирати групові завдання і виконувати їх; 2 підтримуючі ролі - активізація життя та діяльності групи.

Соседние файлы в папке тест