Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Global eco2.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
310.25 Кб
Скачать

26. Динамізм, напрямки і результати взаємодії «Україна-єс» в умовах глобальних економічних трансформаціях.

З моменту набуття Укр незалежності у 1991 році ЄС та Укр динамічно розвивають відносини один з одним. Україна є пріоритетним партнером ЄС у рамках Європейської політики сусідства та Східного партнерства.

Правові засади відносин ЄС-Україна ґрунтуються на Угоді про партнерство та співробітництво між Україною та ЄС.

У 2007 року почалися перемовини щодо нової Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, що має замінити попередню УПС. У зв’язку з приєднанням України до Світової організації торгівлі у травні 2008 року, нова угода також передбачає створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Оскільки перемовини з приводу Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та її ратифікація потребуватимуть кількох років до вступу в дію повної Угоди, сторони вирішили прийняти Порядок денний асоціації Україна-ЄС.

А) торгов-ек співроб: у 2010 р. зростання обсягів торгівлі Україна-ЄС (заг товарообіг – 29 млрд. євро). Найбільшим торговельним партнером Укр є Німеччина ( 20 % у товарообігу Україна-ЄС), яка на сьогодні також є одним з найбільших інвесторів в Україну. Інвестиції Німеччини у 2010 р. склали 6,6 млрд. доларів США, в обсязі інвестицій Німеччина поступається лише Кіпру – 9 млрд. доларів США.

ЄС продовжує залишатися найбільшим інвестором в Україну – 78% частка в заг обсязі інвестицій (у 2010 році – 32 млрд. доларів США).

Сальдо торгівлі Україна – ЄС продовжує залишатися від’ємним, хоча за три квартали воно знизилося на 4 млрд. євро. Спостерігається також позит тенденція майже подвійного перевищення темпів обсягу імпорту ЄС з України над темпами росту експорту в Україну.

Б) співроб в енергетичній сфері: з 2005 року: співроб з МАГАТЕ щодо оцінки стану ядерної безпеки на діючих АЕС України за напрямками: проектна безпека; експлуатаційна безпека; поводження з радіоактивними відходами та зняття з експлуатації; ядерне регулювання.

+ 01.01 2011 Україна набула членства в Енергет Співтоваристві. Це є свідченням відданості України реформуванню енергет сектору відповідно до європ стандартів.

+ виконання проекту синхронізації Об’єднаної енергетичної системи України з Європ мережею системних операторів з передачі електроенергії.

+ реалізація проекту Євразійського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК) шляхом інтеграції нафтотранспортних систем України та Польщі для постачання каспійської нафти нафтопроводом Одеса – Броди – Плоцьк на ринки європейських країн (€ 252 млн).

В) науково-техн співроб: Укр – з 2004 року асоційов член програми EUREKA, яка фактично є каталізатором європейських інновацій – було профінансовано 22 проекти Укр на суму 8 млн. євро.

+фінансув 73 проектів в рамках 7ої Рамоковї програми із співфінансуванням ЄС в обсязі 7 млн. євро.

Г) в сфері ох навкол середовища: співробітництво здійснюється з врахуванням зобов’язань України та ЄС в рамках Кіотського протоколуспільні робочі групи з питань якості повітря; Якості водних ресурсів та управління ними; Поводження з відходами; Промислового забруднення та промислових загроз; Хімічних речовин.

Д) в сфері авіації: в рамках системи міжнар договорів, укладених упродовж 1992-2005 років, яка складається з 27 двосторонніх міжурядових угод про повітряне сполучення між Україною та державами-членами ЄС, Угоди між Україною та ЄС про певні аспекти повітряного сполучення.

Е) в сфері освіти: триває процес розробки стратегх пріоритетів в цій сфері до 2020 року. У 2009 року Рада ЄС затвердила Стратегію Європ співробітництва в сфері освіти та навчання, виділяючи його 4 стратегічні цілі: навчання впродовж життя та мобільність; якість та ефективність; рівність та соціальна єдність; інновації та творчість, включаючи розвиток підприємництва.

+співпраця України з ЄС в рамках освітніх програм – програма «Темпус» (12 проектів).

Є) Співроб у сфері юстиції, свободи та безпеки: у візовій сфері та з питань реадмісії+ у 2008 р. офіційно започатковано безвізовий діалог між Україною та ЄС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]