Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Global eco2.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
310.25 Кб
Скачать

24. Державно-корпоративний глобалізм і проблема силової глобалізації.

Сучасний корпорат глобалізм трансформується в державно-корпорат глобалізм. Проблеми і перспективи інституту держави в епоху глоб. обговорюються, в осн., з позицій інтересів корпорацій, яким держави або заважають, або потрібні лише як знаряддя внутр і зовн експансії.

Інститут держави опинився під особливо високим тиском корпорацій у другій пол. ХХ ст. в умовах інтенсифікації процесів глоб. і формування ек системи глобалізму.

Глобалізатори наполягають на тому, що держави погано виконували свої соц функції, на чому, з їх точки зору, підірвалась і комуніст. система, а становище покращилось тільки завдяки фін глоб., яка принесла переливання соц капіталу з од­ного регіону в інший через механізми діяльності транснаціон. фін. корпорацій. Тому глобалізатори оголосили кризу політ (соц.) держави і вимагають її комерціалізації і корпоратизації.

Каталізатором цієї кризи стала зростаюча система ТНК, тобто система ек глобалізму, яка вимагає переходу до «корпорат. держави», або «держави-корпорації». Глобалізатори вважають, що громадяни країн Заходу віддають перевагу не державам, а корпораціям і «глоб. цінностям міжнар обміну» на базі універс. ресурсів.

У глобалізованій ек. великі господ. зв’язки базуються на особистих зв’язках менеджерів корпорацій з керівниками держав, на їх особистих фін інтересах. Глобалізація і персоналізація ек — взаємопов’яз. процеси, в яких держ. лідери експлуатують свої держ., штучно підтримуючи свою значимість і грабуючи свої держави і народи для свого збагачення.

Альтернативою економічної і владної експансії корпорацій можуть стати регіональні структури і регіональні процеси (процеси регіоналізації).

Як на Заході, так і на Сході гол. бастіоном сучасних держав є їх соц функція і соц структури. АЛЕ в умовах ін­формац революції соц. позиції держави виявились підірваними. Громадянин кожної держави поступово перетворюється в «глоб людину світу». Соц вибір громадянина стає глоб за своїм характером.

Сьогодні сильні держави застосовують до слабких принцип «подвійного стандарту», вони штовхають слабших у вир корпорат-ек глобалізації, при цьому могутньо захищають від них власні ринки. Західні держави прагнуть обплутати ек слабкі держави мережами своїх корпорат структур, всіляко стимулюють їх спец податковими пільгами, чим знижують конкурентоспроможність слабких держав. При цьому вони зберігають домінуючу, лідируючу роль по відношенню до «своїх» корпорацій і роль жорсткого контролера стосовно чужих корпорацій і держав, що стоять за ними.

У США – реалізація спец стратегії податкового стимул міжнар ек експансії америк корпорацій. Уряди Німеччини, Фр, Італії і Япо­нії надто терплячі до «своїх» глоб. корпорацій, які ухиляються від податків

Втрачаючи соц функції і соц відповідальність, держава поступово перетв. в недержаву, або в державу-корпорацію.

СИЛОВА ГЛОБАЛІЗ: З позицій об’єктивного аналізу глоб. — це не тільки об’єктивний продукт технологічної ери, наслідок технологічного і техніко-економічного розвитку на певному етапі розвитку інтегрованих ПС світу. Це одночасно, ще і міжнар стратегія і політика. Ні нові технології, ні бізнес (корпорацій) самі по собі не могли розвинути глоб економіку. Гол агентами у встановленні глоб ек були уряди країн «великої сімки» і контрольовані ними МО — МВФ, СБ, СОТ.

Основи глобалізації і системи глобалізму були послідовно закладені стратегією і політикою цих урядів і МО в своїх довгострокових інтересах і в дусі вимог так званого Вашингтонського консенсусу, тобто політики дерегуляції, лібералізації приватизації.

Використовувався синергетичний, об’єднаний, інтегрований механізм політ і ек тиску на залежні уряди інших країн прямо або через діяльність МВФ, СБ та СОТ. Цей тиск використовувався з метою «уніфікації» всіх нац економік навколо нав’язаних їм правил гри, які забезпечують глобалізаторам вільне пересування їх капіталів, товарів і послуг відповідно до конкурентної ринкової оцінки. Свідомо нарощувалась залежність і заборгованість країн, особливо тих, які потребували кредитів, інвестицій і доступу на зовнішні ринки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]