Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Global eco2.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
310.25 Кб
Скачать

25. Динамізм, напрямки і результати взаємодії «Україна-сша» в умовах глобальних економічних трансформаціях.

США визнали Укр у 1991 р. Дипломатичні відносини було встановлено на поч. 1992 р.

Важливими складовими укр-америк діалогу протягом ост років стали визнання США ринкового статусу економіки Укр, підтримка США набуття Укр членства в СОТ, вихід на укр ринок америк урядової Корпорації із захисту закордонних приватних інвестицій.

Широкою є договірна-правова базу співпраці – «Дорожня карта» двостор пріоритетів, міжурядові Угоди про торгов та інвестиц співроб, співроб у сфері науки і технологій, співроб в дослід. та використ кос простору в мирних цілях – в цілому, 125 міжнар документів.

Рез. двостор співпраці на міжнар арені є політ підтримка США здійснюваного Укр. євроінтеграц курсу та практ співроб з НАТО, взаємодія з питань міжнар, зокрема, регіон безпеки.

Важл. напрямами двостороннього співроб залишаються реалізація укр проектів у рамках ініціативи Групи восьми «Глобальне партнерство», активізація переговорного процесу щодо збільшення обсягів фінансування США заходів з утилізації ТРП, імплементація низки проектів у сфері посилення безпеки ядерних об’єктів в Укр та зміцнення потенціалу нашої держави в запобіганні нелегальному переміщенню ядерних і радіоакт. матеріалів.

Напрями співроб:

1) торговельно-ек співроб: покращення динаміки двостор товарообігу. За рез 2010 р. він зріс на 76% у порівнянні з минул р. і = 2 426 млн.дол. США. Е укр товарів до США зріс на 21% і склав 1 млрд. дол. І америк продукції в Укр зріс на 51% та склав 1,3 млрд. дол.

На 1.01 2011 р, в ек Укр залучено 1,2 млрд. дол. америк інвест (2,7% усіх ПІІ в ек Укр).

На території Укр зареєстровано 1545 підприємств з америк капіталом. Найбільш привабливими сферами для америк інвесторів є с/г, торгівля і фін сектор.

В Е: продукти неорганічної хімії, енергетичні матеріали; нафта, вироби з чавуна та сталі.

В І: засоби наземного транспорту, ядерні реактори; бойлерні машини; машинне устаткування та механічне обладнання, залізничні або трамвайні локомотиви.

2) Науково-техн співроб: угода про співроб у сфері науки і технологій – 2006. Зростає діяльність америк Фонду цивільних досліджень та розвитку, спрямована на започаткув та підтримку спільних науково-дослідних проектів. Фонд спільно з Мініст. освіти і науки Укр реалізує Програму науково-технолог підприємництва – навчання з технолог підприємництва та видачу грантів для укра дослідників у галузі прикладних наук.

+перспективною галуззю на напрямі високих технологій є ракето-космічна: українські підприємства ракетної галузі співпрацюють з америк компаніями «Orbital Sciences», «ATK» та «Pratt & Whitney» у проекті створення ракети-носія «Taurus-2».

+ мед сфера: партнерство медичних закладів Укр та США з питань медичної освіти, боротьби з ВІЛ/СНІД; репродуктивне здоров’я; дитячі захворювання, викликані наслідками аварії на Чорнобильській АЕС; попередження вроджених вад; профілактика та боротьба з ВІЛ/СНІД та туберкульозом.

+сфера ох здоров’я: низка проектів на території Укр у сфері енергозбереж та підвищ енергоефективності; пересувна лабораторія для дослідження радіаційної ситуації.

3) співроб в культ-гуманітарній сфері: Різні напрямки українського мистецтва яскраво представлені на теренах США (митецькі виставки, і концерти майстрів класичного співу, симфонічної музики, гастролі естрадних виконавців, театральні та балетні вистави).

4) міжрегіональна взаємодія: починаючи з 1991 р., між Україною та США укладено 23 угоди про побратимські зв’язки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]