Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Global eco2.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
310.25 Кб
Скачать

19. Глобальні виміри продовольчої проблеми.

Прод проблема – до категорії глоб тому, що для її розв’язання недостатньо зусиль окремих держав, а потрібне добре налагоджене співроб всіх’країн, незалежно від їхнього суспільного ладу. Пов’язана з — демографічною, еколог, енергетичною проблемами.

Світова продовольча проблема має подвійну природу: 1) соціально-економічну, пов’язану зі способом виробництва і розподілом продуктів харчування, що зумовлює диференціацію їх розподілу і споживання, включаючи голод і недоїдання; 2) глобальну, що відображає скінченність природних ресурсів для виробництва продовольства.

Продовольча безпека в глоб аспекті — це дзеркало ек розвитку країн і регіонів планети в цілому, їхньої аграрної сфери – скороч кількості голодуючих, посилення сільгоспвиробн в бідних країнах за допомогою дешевих інтенс технологій, упровадж. їх у практику, становл аграрної інфрастр й аграрн. ринку, доступу аграріїв до дешевих кредитів.

Проблема зводиться до 2 основних моментів:

1. Зростання чисельності населення, зміна його вікової структури, фізіологічні потреби людей в обсязі продуктів, які для кожної нації формувалися протягом тисячоліть і закріпились на генетичному рівні, структура харчування.

2. Економічні аспекти, пов’язані не тільки з рівнем загального ек розвитку, а й з добробутом населення, здатністю купувати стільки харчів, скільки потрібно для нормального інтелектуального і фізичного розвитку. У багатьох країнах до голодування призводить не дефіцит продовольства, а неспроможність його придбати через злидні.

Збалансування цих чинників допоможе багато в чому подолати проблему голоду.

4 групи чинників, які впливають на глоб прод проблему:

• природні умови й розміщення населення (загальна площа та структура с/г угідь, с/г потенціал, клімат, співвіднош між кількістю населення і масою продовольства);

• світовий транспорт і зв’язок, котрі забезпечують широкий вихід продуктів харчування на зовн ринок;

• політ ситуація у світі (позиції політ сил, наявність міждерж співтовариств, використ. поставок продовольства у політ цілях);

• світова ек і торгівля в їхній єдності (продовольство як складова торгов потоків, роль балансових розрахунків, кліринг).

Продовольча проблема в країнах, що розвиваються, набула катастрофічного характеру.

Понад 70 країнам, що розвиваються,не вистачає продовольства, і вони змушені його імпортувати.

У Росії, Україні, Білорусі недоїдають 3% населення. Усього в країнах з перехідною ек не отримують удосталь харчів 25 млн осіб, з яких 21 млн – на території СНД.

За ост 10 років число голодуючих у світі збільш. на 23 млн і досягло 820 млн осіб.

В Африці голодує близько 70% жителів.

Ліквідація основних проблем голоду та продовольчого незабезпечення населення – Світова продовольча програма ООН. Основн завд – забезпечення кожної людини продуктами харчування, які необхідні для активного і здорового способу життя. З цією метою співпрацює з іншими орг ООН – Продовольчою і с/г орг (ФАО) та Міжнар фондом с/г розвитку.

У 2009 р. нею було надано допомогу у забезпеченні продуктами харчування 105 млн людей у 74 країнах світу. Загальні витрати програми – 3,72 млн дол. США, з яких близько 93 % – на закупівлю і доставку продуктів харчування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]