Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
731.14 Кб
Скачать

Тема 16. Призначення покарання

Призначення покарання як специфічний етап застосування кримінально-правових норм. Сутність призначення покарання.

Загальні засади призначення покарання за кримінальним правом України (ст. 65 КК), їх зміст. Винятки з загального правила про необхідність призначення покарання в межах, установлених в санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини КК, що передбачає відповідальність за вчинений злочин.

Загальна характеристика і значення обставин, які пом’якшують (ст. 66 КК) чи обтяжують (ст. 67 КК) покарання.

Правила призначення покарання за незакінчений злочин та за злочин, вчинений у співучасті. Законодавчі обмеження щодо строку та розміру покарання за вчинення готування до злочину або замаху на злочин (ч. ч. 2, 3 ст. 68 КК).

Призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом (ст. 69 КК): правові підстави та види.

Призначення покарання за сукупністю злочинів (ст. 70 КК).

Призначення покарання за сукупністю вироків (ст. 71 КК).

Тема 17. Звільнення від покарання та його відбування

Поняття, юридична природа й основний кримінально-правовий зміст звільнення від покарання та його відбування. Види такого звільнення.

Звільнення від покарання або пом’якшення призначеного покарання у зв’язку з прийняттям нового закону (ч. ч. 2, 3 ст. 74 КК). Умови та підстави звільнення від покарання особи, яка перестала бути суспільно небезпечною (ч. 4 ст. 74 КК). Звільнення від покарання на підставах, передбачених ст. 49 КК (ч. 5 ст. 74 КК).

Звільнення від відбування покарання з випробуванням (ст. 75 КК). Умови та підстави застосування цього різновиду звільнення. Іспитовий строк, його тривалість і значення. Умови та підстави звільнення від відбування покарання з випробуванням вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до семи років.

Звільнення від відбування покарання у зв’язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку (ст. 80 КК).

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання (ст. 81 КК): поняття, умови, підстави та порядок застосування.

Заміна невідбутої частини покарання більш м’яким (ст. 82 КК); умови, підстави і порядок такої заміни.

Умови та підстави звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років. Строк такого звільнення. Контроль за поведінкою засуджених.

Звільнення від покарання за хворобою (ст. 84 КК), його види. Наслідки одужання осіб, звільнених від покарання або його відбування за хворобою.

Звільнення від покарання, заміна покарання або невідбутої його частини більш м’яким покаранням на підставі закону України про амністію або акта про помилування (ст. ст. 85-87 КК).

Тема 18. Судимість

Поняття й ознаки судимості; підстава її виникнення. Кримінально-правові та загальноправові наслідки судимості. Особи, які визнаються такими, що не мають судимості (ч. ч. 3, 4 ст. 88 КК). Правові наслідки припинення судимості. Форми (способи) припинення судимості.

Погашення судимості. Умови і строки погашення судимості (ст. 89 КК); порядок обчислення цих строків (ст. 90 КК).

Зняття судимості (ст. 91 КК). Умови та підстави дострокового зняття судимості; порядок його реалізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]