Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
731.14 Кб
Скачать

3. Зміст дисципліни. Загальна частина.

Тема 1. Поняття, предмет і система кримінального права України. Наука кримінального права

Кримінальне право України як самостійна галузь права: поняття, відмінні риси. Предмет і метод кримінально-правового регулювання.

Завдання та функції кримінального права України. Охоронна функція, її втілення у кримінальній політиці. Профілактична функція кримінального права України. Регулятивна функція, її прояви в нормах кримінального права.

Поняття та значення принципів кримінального права України. Загальні принципи кримінального права. Спеціальні (галузеві) принципи кримінального права; їх сутність.

Система кримінального права України. Загальна й Особлива частини, їх особливості та взаємозв’язок. Система Загальної частини кримінального права.

Зв’язок кримінального права України з іншими галузями права.

Кримінальне право як галузь юридичної науки. Предмет та основні методи науки кримінального права, її зв’язок з суміжними науками. Завдання науки кримінального права на сучасному етапі розвитку України.

Кримінальне право як навчальна дисципліна. Система курсу Загальної частини кримінального права.

Тема 2. Кримінальна відповідальність та її підстави

Поняття кримінальної відповідальності. КК про кримінальну відповідальність. Визначення кримінальної відповідальності в науці кримінального права. Кримінальна відповідальність як різновид юридичної відповідальності. Родові та видові ознаки кримінальної відповідальності.

Кримінальна відповідальність і кримінально-правові відносини. Поняття кримінально-правових відносин, їх об’єкт, суб’єкти, юридичний зміст. Моменти виникнення й припинення кримінальної відповідальності та кримінально-правових відносин. Форми реалізації кримінальної відповідальності.

Підстави кримінальної відповідальності. Філософський аспект цих підстав. Визначення підстав кримінальної відповідальності в науці кримінального права та кримінальному законодавстві України. Склад злочину як єдина підстава кримінальної відповідальності (ч. 1 ст. 2 КК). Зміст принципу презумпції невинуватості.

Тема 3. Закон про кримінальну відповідальність

Поняття та значення закону про кримінальну відповідальність. Закон про кримінальну відповідальність як єдине джерело кримінального права, його завдання та функції. Сконцентрованість законів про кримінальну відповідальність в КК (ч. 2 ст. 3 КК).

Структура КК, її співвідношення з системою кримінального права. Загальна та Особлива частини КК. Структура норм Особливої частини: диспозиція і санкція. Види диспозицій. Види санкцій.

Тлумачення закону про кримінальну відповідальність. Види тлумачення.

Заборона застосування закону про кримінальну відповідальність за аналогією (ч. 4 ст. 3 КК).

Конституційні положення стосовно дії закону у часі та просторі. Чинність закону про кримінальну відповідальність у часі (ст. 4 КК). Зворотна дія закону про кримінальну відповідальність у часі (ст. 5 КК).

Принципи чинності закону про кримінальну відповідальність у просторі: територіальний, національний (громадянства), космополітичний (універсальний), реальний. Правові наслідки засудження особи за межами України (ст. 9 КК). Видача осіб, які вчинили злочин (екстрадиція).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]