Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
731.14 Кб
Скачать

Тема 13. Обставини, що виключають злочинність діяння

Поняття, ознаки, види та значення обставин, що виключають злочинність діяння.

Поняття необхідної оборони (ч. 1 ст. 36 КК) й умови її правомірності. Перевищення меж необхідної оборони (ексцес оборони).

Затримання особи, що вчинила злочин: поняття, підстава, умови правомірності, відмінність від необхідної оборони. Відповідальність за перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця (ч. 2 ст. 38 КК).

Поняття крайньої необхідності (ч. 1 ст. 39 КК), умови її правомірності. Перевищення меж (ексцес) крайньої необхідності (ч. 2 ст. 39 КК). Правова оцінка діяння особи при перевищенні меж крайньої необхідності.

Фізичний або психічний примус. Непереборний фізичний примус як обставина, що виключає злочинність діяння (ч. 1 ст. 40 КК). Вирішення питання про кримінальну відповідальність особи за заподіяння шкоди під впливом переборного фізичного примусу або психічного примусу (ч. 2 ст. 40 КК).

Виконання законного наказу або розпорядження як обставина, що виключає злочинність діяння (ч. 1 ст. 41 КК).

Діяння, пов’язане з ризиком (ст. 42 КК). Виправданий ризик як обставина, що виключає злочинність діяння: поняття, умови правомірності.

Виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації (ст. 43 КК).

Тема 14. Звільнення від кримінальної відповідальності

Поняття й основний кримінально-правовий зміст звільнення від кримінальної відповідальності. Правові підстави та порядок такого звільнення згідно зі ст. 44 КК. Відмежування звільнення від кримінальної відповідальності від звільнення від покарання та його відбування, декриміналізації діяння, випадків, коли у діянні особи відсутній склад злочину, та ін. Види звільнення від кримінальної відповідальності.

Поняття та умови звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям. Характеристика підстави звільнення від кримінальної відповідальності, передбаченого ст. 45 КК.

Примирення винного з потерпілим як правова підстава звільнення від кримінальної відповідальності (ст. 46 КК); умови такого звільнення.

Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею особи на поруки (ст. 47 КК): умови, підстава, правові наслідки.

Умови та підстави звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із зміною обстановки (ст. 48 КК).

Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності (ст. 49 КК). Умови застосування інституту давності притягнення до кримінальної відповідальності. Строки давності: види, порядок обчислення. Випадки зупинення та переривання строків давності, їх наслідки. Питання про застосування давності до особи, що вчинила особливо тяжкий злочин, за який згідно із законом може бути призначено довічне позбавлення волі, а також у разі вчинення злочинів проти миру та безпеки людства.

Тема 15. Покарання та його види

Поняття покарання за КК (ч. 1 ст. 50). Ознаки покарання. Відмінність покарання від інших видів державного примусу.

Мета покарання. Законодавче визначення мети покарання (ч. 2 ст. 50 КК) і його практичне значення. Кара, виправлення засуджених, загальна та спеціальна превенція як окремі цілі (складові мети) покарання; їх взаємозв’язок і взаємозалежність. Наука кримінального права про мету покарання.

Поняття, ознаки і значення системи покарань. Класифікація покарань. Характеристика окремих різновидів покарань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]