Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
731.14 Кб
Скачать

Тема 4. Поняття злочину та його види

Соціальна природа злочину. Залежність поняття злочину від соціально-економічних відносин, що існують на певному етапі розвитку суспільства.

Визначення поняття злочину: формальне, матеріальне та формально-матеріальне; їх сутність. Поняття злочину за КК (ч. 1 ст. 11). Наукове (теоретичне) визначення поняття злочину. Ознаки злочину.

Злочини та інші правопорушення: критерії відмежування, спільні риси, відмінності.

Класифікація злочинів. Види злочинів залежно від ступеня тяжкості (ст. 12 КК). Злочини невеликої тяжкості, середньої тяжкості, тяжкі й особливо тяжкі. Значення законодавчої класифікації злочинів. Види злочинів: за формою вини, залежно від ступеня завершеності злочинної діяльності, за родовим об’єктом посягання тощо.

Тема 5. Стадії вчинення злочину

Поняття і види стадій вчинення злочину за КК.

Закінчений та незакінчений злочини (ст. 13 КК). Поняття закінченого злочину. Момент закінчення злочинів із матеріальним, формальним й усіченим складом.

Поняття та види незакінченого злочину. Готування до злочину.

Поняття замаху на злочин (ч. 1 ст. 15 КК), його об’єктивні та суб’єктивні ознаки. Види замаху на злочин.

Кримінальна відповідальність за незакінчений злочин (ст. 16 КК). Підстави кримінальної відповідальності за готування до злочину і замах на злочин. Особливості квалiфiкацiї незакiнченого злочину.

Добровільна відмова при незакінченому злочині: поняття, ознаки.

Тема 6. Склад злочину

Поняття складу злочину та його значення. Співвідношення понять злочину і складу злочину. Вчення про загальне поняття складу злочину в теорії кримінального права. Різниця у практичному призначенні загального і конкретного складів злочинів.

Елементи та ознаки складу злочину. Об’єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт, суб’єктивна сторона злочину. Обов’язкові (необхідні) та факультативні (необов’язкові) ознаки складу злочину.

Види складів злочинiв. Склад злочину і кваліфікація злочинів. Поняття кваліфікації злочинів та її значення для забезпечення законностi у протидії злочинності.

Тема 7. Об’єкт злочину

Поняття об’єкта злочину. Дискусія щодо об’єкта злочину в науці кримінального права. Об’єкт злочину й об’єкт кримінально-правової охорони.

Класифікація об’єктів злочинів “по вертикалі”: загальний, родовий (спецiальний чи груповий), безпосередній. Поділ безпосередніх об’єктів злочинів “по горизонталі” на основний та додатковий. Види додаткового безпосереднього об’єкта: обов’язковий (необхідний) i необов’язковий (факультативний).

Поняття предмета злочину та його місце в структурі складу злочину. Відмінність предмета від об’єкта злочину. Предмет злочину і знаряддя вчинення злочинного діяння.

Тема 8. Об’єктивна сторона злочину

Поняття і значення об’єктивної сторони складу злочину. Ознаки складу злочину, що характеризують об’єктивну сторону. Обов’язкові та факультативні ознаки.

Суспільно небезпечне діяння: поняття, ознаки. Форми суспільно небезпечного діяння. Визначення дії у кримінальному праві, її види. Бездіяльність. Умови кримінальної відповідальності за злочинну бездіяльність.

Суспільно небезпечнi наслідки як ознака об’єктивної сторони складу злочину: поняття, види, кримінально-правове значення.

Поняття причинного зв’язку між діянням і суспільно небезпечними наслідками, його значення для кримінальної відповідальності.

Місце, час, обстановка, спосіб, знаряддя та засоби вчинення злочину як факультативні ознаки об’єктивної сторони складу злочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]