Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo-shpargalka-2_1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
594.94 Кб
Скачать

119. Злочини проти особи

Конст Укр проголошує, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою соц цінністю, також всі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах, права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Безпосереднім об’єктом окремих злочинів проти особи виступають певні невідчужувані та непорушні права і свободи людини, родовим об’єктом цих злочинів виступає особа як суб’єкт сусп відносин, видовим об’єктом є життя людини. Одним з найважливіших завдань крим права є боротьба з посяганням на життя людини. Чинне крим законодавство передбачає такі злочини проти життя як вбивство – протиправне позбавлення життя однією людиною (групою людей) іншої людини. Види вбивств: умисне вбивство; умисне вбивство, вчинене в стані сильного душевного хвилювання; умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини; умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або при перевищенні заходів, необхідних для затримання злочинця; вбивство з необережності; доведення до самогубства; погроза вбивства До злочинів проти здоров’я належать діяння, які можна поділити на три підгруцпи: тілесні ушкодження; побої і мордування, катування; зараження венеричною хворобою та вірусом імунодефіциту. Особливої уваги заслуговують також злочини проти статевої свободи і статевої недоторканості. Сусп-ство регулює вказані стосунки здебільшого нормами моралі і опосередковано – нормами сімейного і шлюбного законодавства

117. Злочини у сфері господарської діяльності.

Під злочинами у сфері госп д-сті розуміємо вчинене приватною або посадовою особою при здійсненні госп д-сті умисне або необережне сусп-небезпечне діяння(дію чи безд-сть), що завдає істотної шкоди цій корисній д-сті. Родовим об’єктом госп злочинів слід вважати д-сть, яка відповідала б інтересам громадян Укр. Суб’єкти злочинів у сфері госп д-сті, залежно від обов’язкових і додаткових якостей, властивих особі, її місця в структурі об’єкта можна поділити на три категорії: спеціальні( посадова особа ), спуціальноконкретні особи( продавець, працівник побутового обслуговування ), будь – яка особа, що підлягає кримін відпов-сті, яка порушує або не виконує певні госп обов’язки і вимоги поведінки і цій сфері.

Види злочинів:

  • контрабанда (переміщення товарів через митний кордон Укр поза митним контролем чи з приховуванням від митного контролю, зроблене у великих розмірах, а також незаконне переміщення істор і культ цінностей, отруйних, сильнодіючих, радіоакт чи вибухових речовин, зброї і боєприпасів, а також контрабанда стратегічно важливих сировинних товарів, стосовно яких законодавством встановлені відпов правила вивозу за межі Укр)

  • порушення порядку зайняття госп та банківською д-стю.

  • Заняття забороненими видами госп д-сті

  • Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів

  • Фіктивне під-цтво(різні, офіційно-зареєстровані особи використовують, як правило, обманні прийоми для здійснення і приховування своєї фактичної д-сті)

  • Порушення законодавства про бюджетну систему Укр

  • Фіктивне банкрутсво(неправдиве, обманне)

  • Підробка знаків поштової оплати і проїзних квитків

  • Незаконне виготовлення, підробка, використання або збут незаконно виготовлених, отриманих чи підроблених марок акцизного збору

  • Шахрайство з фінансовими ресурсами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]