Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo-shpargalka-2_1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
594.94 Кб
Скачать

6. Поняття та ознаки правової держави.

Ідея виникнення правової держави відноситься до 19 ст.

Правова держава – це така держава, в я кий існує поділ влад на законодавчу, виконавчу та судову, існує верховенство громадянського суспільства і представника, парламенту над державою і її апарату.

Правова держава здійснює юридичне закріплення основних прав і свобод в основному законі – Конституції, і фактично забезпечує виконання всіх законів.

В прав. держ. існує взаємоповага і взаємовідповідальність особи і держави.

В правовій державі існує принцип уседозволеності: особі дозволяється робити все те, що прямо не заборонено законом, а державі – все, що прямо вказано в законі.

В правовій державі забезпеч. принцип гласності, можливість утвор. політ. партій, їх легалізації і відносна свобода засобів інформації.

В правовій державі є наявність нагляду за здійсненням законів і режимом законності.

7. Поняття, ознаки права, його функції.

Право – система формально визначених в офіційних джерелах загальнообов’язкових, гарантованих державою норм (правил) поведінки, призначенням якої є регулювання сусп відносин.

Ознаки права: 1) право встановлюється і санкціонується (офіційно схвалюється) державою; 2) право є системою норм; 3) право є загальнообов’язковим; 4) формальна визначеність права; 5) право має загальний характер; 6) право охороняється державою. Функції праваце основні напрямки його впливу на суспільні відносини. Вони визначають ак-тивну й багатогранну роль права в громад. с-ві з позиції його впливу на суспільні відносини між людьми. Поділяються на загальносоціальні (гуманістичну, організаторсько-управлінську, інформаційну (комунікативну), оцінно-орієнтувальну, ідеологічно-виховну, гнесеологічну (пізнавальну)), спеціальні юридичні (регулятивна (статистична і динамічна), охоронна).

8. Поняття та ознаки правової норми.

Норма права – це формально обов’язкові правила фізичної поведінки, які мають загальний характер, встановлюються або санкціонуються державою з метою регулювання суспільних відносин і забезпечуються її організаційною, виховною та примусовою діяльністю. До ознак правових норм відносять такі: 1) виникають разом із виникненням держави; встановлюються чи санкціонуються державою; виражають волю керівної частини с-ва; утворюють внутрішньоузгоджену цілісність, єдність (систему права); існують у суспільстві як одна система норм; формулюють правила поведінки у вигляді прав та обов’язків; правила поведінки формально визначені за змістом; мають певні форми зовнішнього виразу і точно визначають межі дії.

9. Поняття та структура системи права, галузі права

Право – система формально визначених в офіційних джерелах загальнообов’язкових, гарантованих державою норм (правил) поведінки, призначенням якої є регулювання сусп відносин.

Система права – внутрішня структура права, що визначає певну взаємодію між його елементами – галузями, інститутами та нормами.

Галузі права - сукупність пра. норм, які є якісно однорідні і регулюють певну сферу сусп. відносин за допомогою тих чи інших методів. Існують:

  • конституційне

  • цивільне

  • господарське

  • трудове

  • сімейне

  • адміністративне

  • фінансове

  • кримінальне

  • цивільно-процесуальне

Інститут права – сукупність норм права, які регулюють певне коло однорідних суспільних відносин і утвор. однорідну групу.

Предметом права є специфіка правових відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]