Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГПП (шпора) - копия.doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
480.26 Кб
Скачать
  1. Загальні положення господарського процесуального права.

Господ. процесуальне право (ГПП) - система правових норм, які регулюють діяльність господ. суду та інших зацікавлених осіб, пов’язану зі здійснення правосуддя по справах компетенції господ. суду. Воно належить до системи процесуальних галузей права і за змістом відноситься до галузей права публічно-правового характеру.

Предметом ГПП є юридичні процесуальні дії суду і зацікавлених осіб при здійсненні правосуддя по справах, підвідомчих господ. судам.

Основний метод ГПП - імперативний (владних приписів) за наявності диспозитивних (дозволу) елементів (з одного боку, господ. процес є владною діяль­ністю господ. суду по застосуванню норм матеріального і процесуального права, з іншого — формою примусового здійснення суб’єктивних прав в тих галузях права, які будуються на рівності, диспозитивності їх суб’єктів).

Норми ГПП є у взаємодії і взаємозв’язку з нормами інших галузей.

Систему ГПП умовно поділяють на дві частини: загальну й особливу.

До загальної частини відносять норми та інститути, які мають значення для всього господарського процесу на всіх його стадіях і закріплюють право на звернення до господарського суду, принципи господарського процесуального права, склад суду та осіб, які беруть участь у справі, підвідомчість і підсудність, докази в господарському процесі, судові витрати, процесуальні строки та ін.

Особлива частина об’єд­нує норми й інститути, які регулюють окремі види процесуальних відносин, а саме постадійні процесуальні відносини: порушення справи, підготовку справ до судового розгляду, порядок розгляду і вирішення спорів, оскарження і перегляд рішень, виконання судових актів.

  1. Стадії господарського процесу.

Стадія господ. Процесу – сукупність процесуальних дій з конкретної справи, об’єднаних однією спільною метою.

Залежно від мети проведення та змісту процесуальних дій господ. Процес поділяється на стадії:

  1. провадження в господарському суді першої інстанції – вирішення спору по суті

  2. провадження в апеляційній інстанції – перевірка законності та обґрунтованості актів господарського суду першої інстанції, що не набрали законної сили і повторний розгляд справи по суті

  3. провадження в касаційній інстанції – перевірка господарським судом законності судових актів, які набрали законної сили

  4. перегляд судових актів Вищого господарського Суду Верховним Судом України – перегляд судових актів в касаційному порядку (повторна касація)

  5. перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами

  6. виконання судових рішень – реалізація прийнятих рішень, ухвал, постанов.

Кожна стадія господарського процесу поділяється на три етапи:

  1. порушення провадження

  2. підготовка справи до розгляду

  3. вирішення справи

  1. Господарські процесуальні відносини.

Під час розгляду і вирішення господарських спорів та інших справ у процесі перегляду рішень господ. суду та їх виконання виникають господ. процес. правовідносини між суддею й іншими учасниками процесу з конкретної справи.

При цьому між сторонами (суб’єк­тами, що сперечаються), виникають матеріальні відносини, але не процесуальні.

Особливістю господ. процес. правовідносин є те, що вони можуть бути лише у правовій формі, існують в рамках господарського процесу, урегульованого нормами права. В господ. процесі суддя господарського суду, інші учасники здійснюють лише ті процесуальні дії, які передбачені нормами гос­подарського процесуального права.

Процесуальні правовідносини в господарському судочинстві складаються з права та обов’язку господарського суду розглянути дану справу і прийняти по ній судове рішення; прав і обов’яз­ків осіб, які беруть участь у справі, на судовий захист

Юридичні факти - процесуальні дії, що відбуваються у строки, встановлені законом або призначені господарським судом.

Об’єкт господ. процес. відносин - господарські спори підприємств та інших осіб господарювання між собою та спори у галузі управління господарською діяльністю.

Суб’єкт­и господ. процес. відносин - судді (одноособово або колегіально), сторони, треті особи, прокурор, державні органи та інші учасники. Обов’язковим суб’єктом процес. правовідносин є господ. суд , тому всі клопотання, вимоги, прохання звернені до судді або суду. Повноваження господ. суду мають владний характер щодо інших учасників процесу: суд притягує відповідача у процесі, зобов’язує осіб, які є учасниками у справі та які не є учасниками у справі, виконує певні дії.

В процес. відносинах становище учасників процесу (сторони, третьої особи, судді, суду) неоднакове, хоча всі вони мають певні права і виконують обов’язки. Господ. суд має не лише права, а й обов’язки. Він несе обов’язки перед сторонами і державою правильно і згідно з законом розглядати й вирішувати підвідомчі йому спори.

Господарські процесуальні відносини виникають на підставі процесуальних норм, і в той самий час норми процесуального права реалізуються у цих відносинах. Як і будь-які інші правовідносини, господарські процесуальні відносини виникають, змінюються і припиняються на підставі юридичних фактів.