Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГПП (шпора) - копия.doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
480.26 Кб
Скачать
  1. Провадження у справах про банкрутство

Провадження у справах про банкрутство регулюється Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ГПК У., іншими законами. Справи про банкрутство підвідомчі господ. судам і розглядаються за місцезнаходженням боржника. Право на звернення до господ. суду мають боржник, кредитор. Справа порушується господ. судом, якщо безспірні вимоги кредитора до боржника сукупно складають не менше 300 мінімальних розмірів зар/ плати, які не були задоволені боржником протягом 3 місяців після встановленого для їх погашення строку. Боржником або кредитором подається до суду у письмовій формі

Заява про порушення справи про банкрутство, підписується керівником боржника чи кредитора (іншою уповноваженою особою), громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності (його представником) і має містити: найменування господарського суду, до якого подається заява; найменування боржника та кредитора, їх поштові адреси; номер (код), що ідентифікує кредитора як платника податків і зборів (обов'язкових платежів); виклад обставин, які підтверджують неплатоспроможність боржника, з зазначенням суми боргових вимог кредиторів, а також строку їх виконання, розміру неустойки (штрафів, пені), реквізитів розрахункового документа про списання коштів з банківського або кореспондентського рахунку боржника та дату його прийняття банківською установою боржника до виконання; перелік документів, що додаються до заяви.

Заява боржника повинна також містити відомості щодо суми вимог кредиторів, яка не оспорюється боржником; розміру заборгованості щодо обов'язкових платежів до бюджету та перед працівниками боржника; відомості про наявність у боржника майна, найменування банків, що здійснюють розрахунково-касове і кредитне обслуговування боржника. До заяви боржника додаються рішення власника майна боржника про звернення боржника до господарського суду; бухгалтерський баланс, опис заставленого майна, протокол загаль­них зборів працівників боржника, інші документи, що підтверджують його неплатоспроможність. Законодавством передбачені додаткові відомості та документи, які мають додаватися до заяви кредитора.

Боржник може звернутися до суду із заявою про порушення провадження у справі про своє банкрутство у разі його фінансової неспроможності або її реальної загрози, якщо у нього достатньо майна для покриття судових витрат.

Із заяв про порушення провадження у справі про банкрутство справляється державне мито. Розмір мита, яке справляється із таких заяв, становить п’ять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і сплачується заявником до державного бюджету.

Суддя може прийняти або відмовити у прийнятті заяви про порушення справи про банкрутство Заява може бути відкликана заявником до опублікування в офіційному друкованому органі оголошення про порушення справи або якщо протягом 1 місяця не надійшло інших заяв кредиторів щодо їх вимог.

  1. Суб'єкти банкрутства.

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» суб'єкт банкрутства - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов'язання встановлена господарським судом.

Зокрема, до кола суб’єктів банкрутства включені

юридичні особи, які діють у формі споживчого товариства, благодійного чи іншого фонду (ст. 5).

фізичні особи — підприємці (ст.ст. 47—49).

юридичні особи - підприємства, що є об'єктами права державної власності, які не підлягають приватизації, в частині санації чи ліквідації після виключення їх у встановленому порядку з переліку таких об'єктів (ст. 5).

Справи про банкрутство гірничих підприємств (гірничодобувні підприємства, шахти, рудники, копальні, кар'єри, розрізи, збагачувальні фабрики, шахтовуглебудівні підприємства), створених у процесі приватизації та корпоратизації, у статутних фондах яких частка держави становить не менше 25 відсотків і продаж акцій яких розпочався, можуть бути порушені не раніше ніж через один рік від початку виконання плану приватизації (розміщення акцій) (ст. 5).

Окрім того, перелік можливих суб’єктів банкрутства розширено також за рахунок підприємств, що знаходяться в стані приватизації, так як згідно зі ст. 11, суддя своєю ухвалою зупиняє процес приватизації до припинення провадження у справі про банкрутство цього підприємства.

Суб'єктами банкрутства не можуть бути:

відокремлені структурні підрозділи юридичної особи (філії, представництва, відділення тощо (ст. 1)

юридичні особи - казенні підприємства (ст. 5).

юридичні особи - підприємства, що є об'єктами права комунальної власності, якщо стосовно них виключно на пленарному засіданні відповідної ради органів місцевого самоврядування прийняті рішення щодо цього.