Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГПП (шпора) - копия.doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
480.26 Кб
Скачать
  1. Право на звернення до господарського суду.

ст.55.Конституції встановлено принцип доступності правосуддя для кожної особи, яка вважає що її права чи свободи порушені.

Правознавці розглядають право на звернення до господарського суду в двох аспектах:

1) як право абстрактне – потенційну можливість суб’єк­та господарювання на звернення до госп.суду за захистом порушеного права або інтересів, які охороняються законом;

2) як право персоніфіковане - право конкретної особи на захист, якщо вона вважає, що її право порушено і потребує підтвердження і реалізації за допомогою судової влади.

Підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності, мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

Угода про відмову від права на звернення до господарського суду є недійсною.

Якщо законом для певної категорії спорів встановлений досудовий (претензійний) порядок врегулювання, спір може бути переданий на розгляд господарського суду лише після дотримання цього порядку.

  1. Поняття господарського процесу.

Господарський процес – система послідовно здійсню вальних з процесуальних дій, що регулюється нормами господ. процесуального права, реалізується господарським судом та іншими учасниками судового провадження у зв’язку з розглядом та вирішенням конкретної справи.

Це різновид юрид. діяльності, яку регулюють норми господ. процес. права, - встановлена нормами процес. права форма діяльності господ. судів, яка спрямована на захист порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів суб’єктів господарювання.

Предметом господ. процесу – є господ. спори або інші справи віднесені до компетенції господ. судів ГП Кодексом та іншими законами.

Процесуальна форма - нормативно встановлений порядок здійснення правосуддя, відпрацьований на підставі узагальнення досвіду правозастосування.

Процесуальна форма має таки ознаки: нормативність, безперечність, системність та універсальність, які виступають в єдності при правовому регулюванні, та право реалізації.

Головні риси процесуальної форми полягають в тому:

— що господарський суд та учасники господарського процесу пов’язані у своїй діяльності нормами господарського процесуаль­ного права;

— учасники процесу здійснюють лише ті процесуальні дії, які заздалегідь встановлені господарськими процесуальними нормами;

— порядок звернення з позовною заявою до суду, прийняття й підготовки справ до розгляду, порядок вирішення спору, структура рішення і регламент його перегляду, а також виконання визначені законом;

— відносини між господарським судом і учасниками процесу не можуть носити характер фактичних відносин, вони можуть бути лише правовідносинами;

— процесуальна форма надає сторонам рівні можливості захисту права (змагатися), право брати участь в процесі,