Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГПП (шпора) - копия.doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
480.26 Кб
Скачать
  1. Позивач у господарському процесі.

Позивач є стороною в господ. процесі.

Позивачами є підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність, а у випадках, передбачених законодавством - державні, інші органи, громадяни (не суб’єкти підприємницької ді­яльності), що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або інтересу, який охороняється законом.

Підприємства та організації повинні мати статус юридичної особи, який вони набувають з моменту державної реєстрації. Громадяни також в установленому порядку мають набути статус суб’єкта підприємницької діяльності, який виникає з моменту державної реєстрації (крім випадків передбачених законом)..

Позивач - особа, яка передбачувано є володарем спірного права або інтересу, що охороняється законом, і звертається до господ. суду за захистом, оскільки вважає, що її право порушено або необґрунтовано оспорюється відповідачем.

Позивач має як загальні (з відповідачем) так і виключні права. Загальні - - знайомитися з матеріалами справи, робити з них витяги, знімати копії; - брати участь у судових засіданнях; - подавати докази; - брати участь у дослідженні доказів; -  заявляти клопотання; - давати усні та письмові пояснення господарському суду; - наводити свої доводи та міркування з усіх питань, що виникають у ході судового процесу; - заперечувати проти клопотань і доводів інших учасників господарського процесу; - оскаржувати судове рішення господарського суду; - інші процесуальні права згідно ГПК.

Виключні – право до прийняття рішення по справі змінити підставу або предмет позову, збільшити (за умови дотримання досудового врегулювання спору, у випадках, передбачених ГПК в цій частині) або зменшити розмір позовних вимог, відмовитись від позову.

Позивачі мають добросовісно користуватися процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об’єктивного дослідження всіх обставин справи.

  1. Відповідач у господарському процесі.

Відповідач - це особа, яка, за ствердженням позивача, є або порушником його прав, або необґрунтовано, на думку позивача, оспорює його права і внаслідок цього притягується до відповіді за позовом і проти неї порушено справу.

Відповідач є стороною в господ. процесі.

(ст. 21 ГПК) Відповідачами є підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, яким пред’явлено позовну вимогу, а також державні та інші органи у разі подання заяви про визнання недійсними виданих ними актів.

Підприємства та організації повинні мати статус юридичної особи, який вони набувають з моменту державної реєстрації. Громадяни також мають набути статус суб’єкта підприємницької діяльності, який виникає з моменту державної реєстрації (крім випадків передбачених законом).

Відповідач має як загальні (з відповідачем) так і виключні права. Загальні - - знайомитися з матеріалами справи, робити з них витяги, знімати копії; - брати участь у судових засіданнях; - подавати докази; - брати участь у дослідженні доказів; -  заявляти клопотання; - давати усні та письмові пояснення господарському суду; - наводити свої доводи та міркування з усіх питань, що виникають у ході судового процесу; - заперечувати проти клопотань і доводів інших учасників господарського процесу; - оскаржувати судове рішення господарського суду; - інші процесуальні права згідно ГПК.

Виключні – право визнати позов повністю або частково.

Стаття 24 ГПК передбачає можливість залучення до участі у справі іншого відповідача або заміну неналежного відповідача. Господ. суд за наявності достатніх підстав має право залучити за клопотанням сторони або за своєю ініціативою для участі у справі іншого відповідача. З ініціативи господ. суду це може здійснюватися незалежно від додержання порядку досудового врегулювання.

Відповідачі мають добросовісно користуватися процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об’єктивного дослідження всіх обставин справи.