Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГПП (шпора) - копия.doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
480.26 Кб
Скачать
  1. Вищий господарський суд України: структура, склад і повноваження.

Вищий господарський суд України (ВГС) вищий судовий орган господарських судів України у здійсненні правосуддя в госп. відносинах.

Згідно Закону «Про судоустрій У.» ВГС складається з суддів, обраних на посаду безстроково, голови суду та його заступників.

У ВГС можуть утворюватися судові палати з розгляду окремих категорій справ за визначеною спеціалізацією в межах відповідної спеціальної судової юрисдикції. Склад судових палат формується за поданням голови суду.

У ВГС для вирішення організаційних питань діє президія суду у складі голови суду, його заступників, заступників голів палат, а також суддів даного суду, обраних до складу президії відповідно до законодавства..

Для вирішення загальних питань діяльності збирається Пленум ВГС. При ВГС можуть утворюватися науково-консультативні структури та друковані органи.

Повноваження ВГС:

Вищий спеціалізований суд:

розглядає в касаційному порядку справи відповідної судової юрисдикції, а також інші справи у випадках, визначених процесуальним законом;

веде та аналізує судову статистику, вивчає й узагальнює судову практику;

надає методичну допомогу судам нижчого рівня з метою однакового застосування норм Конституції України та законів у судовій практиці на основі її узагальнення та аналізу судової статистики; дає спеціалізованим судам нижчого рівня рекомендаційні роз'яснення з питань застосування законодавства щодо вирішення справ відповідної судової юрисдикції;

здійснює інші повноваження, передбачені законом.

Розгляд справ у вищому спеціалізованому суді здійснюється колегіально.

ВГС знаходиться у м. Києві

  1. Статус судді господарського суду.

Суддею господарського суду є посадова особа, наділена повноваженнями здійснювати правосуддя з господарських відносин. 

Статус судді господарського суду визначається Конституцією України, Господарсько-процесуальним кодексом, законами України «Про судоустрій України», «Про статус суддів», «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», «Про кваліфікаційні комісії, кваліфікаційну атестацію і дисциплінарну відповідальність суддів судів України», «Про органи суддівського самоврядування», іншими законами.

Судді у своїй діяльності щодо здійснення правосуддя є незалежними, підкоряються тільки законові й нікому не підзвітні.

Незалежність суддів забезпечується:

  • встановленим законом порядком їх обрання (призначення), зупинення їх повноважень;

Професійні судді обіймають посади безстроково, крім суддів, які призначаються на посаду судді вперше. Судді, обрані безстроково, перебувають на посаді судді до досягнення ними 65 років. До закінчення цього строку вони можуть бути звільнені з посади лише з певних підстав, зазначених у статті 126 Конституції України

  • таємницею прийняття судового рішення й забороною розголошення;

  • передбаченою законом процедурою здійснення правосуддя;

  • забороною під загрозою відповідальності втручання у здійснення правосуддя;

  • відповідальністю за неповагу до судді;

  • правом судді на відставку;

  • недоторканістю суддів;

  • створенням необхідних організаційно-технічних та інформаційних умов для діяльності суддів, матеріальним та соціальним забезпеченням суддів відповідно до їх статусу;

  • особливим порядком фінансування суддів;

  • системою органів судового самоврядування.

Голова Вищого господарського суду України, його заступники, голови апеляційних господарських судів та їхні заступники, голова господарського суду Автономної Республіки Крим, голови господарських судів областей, міст Києва та Севастополя, їхні заступники мають статус судді господарського суду.