Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГПП (шпора) - копия.doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
480.26 Кб
Скачать
  1. Розгляд спорів міжнародним комерційним арбітражем.

Питання регулюється Законом України «Про міжнародний комерційний арбітраж» та рядом міжнародних угод. Згідно законодавства в Україні створено третейські суди, які забезпечують вирішення спорів, що виникають у сфері міжнародної торгівлі (Міжнародний комерційний господарський суд, Морська арбітражна комісія при ТПП У.).

МКА розглядаються спори: = з договірних та інших цивільно-правових відносин, що виникають при здійсненні зовнішньоторговельних та інших видів міжнародних економічних зв’язків, якщо комерційне підприємство хоча б однієї зі сторін знаходиться за кордоном; = спори підприємств з іноземними інвестиціями і міжнародних об’єднань та організацій, створених на території України, між собою, спори між їх учасниками, з іншими суб’єктами права України.

Зацікавлені сторони звертаються до МКА за наявності укладеної ними арбітражної угоди сторін про передачу до арбітражу певних спорів, які можуть виникнути між ними у зв’язку з будь-якими конкретними правовідносинами, незалежно від того, мають вони договірний характер чи ні.

Арбітр. угода укладається в письмовій формі. МКА приймає постанову про свою компетенцію, в тому числі стосовно будь-яких заперечень щодо наявності або дійсності арбітражної угоди. Сторони на свій розсуд домовляються про процедуру, мову, та місце розгляду справи, кількість арбітрів. У разі відсутності таких домовленостей: 1. процедура ведення, місце та мова арбітражного розгляду визначається міжнародним комерційним арбітражем 2. призначаються 3 арбітри - особи будь-якої країни (кожна сторона по 1, а потім призначені - визначають третього). Якщо не досягнуто згоди арбітри призначається Президентом ТПП. Існує процедура відводу арбітра чи припинення його повноважень. Арбітраж може вимагати від будь-якої сторони надати належне забезпечення заходів щодо предмету спору

Протягом строку, погодженого сторонами або визначеного арбітражем, позивач повинен подати заяву про обставини, що підтверджують його позовні вимоги, про питання, що підлягають вирішенню, та про зміст своїх позовних вимог, а відповідач повинен зая­вити свої заперечення з цих причин. При цьому подати всі документи, які мають відношення до справи (копію іншій стороні). В ході арбітражного розгляду, за дозволом арбітражу будь-яка сторона може змінити або доповнити свої позовні вимоги або заперечення щодо позову. Слухання може бути усне для представлення доказів, чи здійснене тільки на підставі документів та інших матеріалів. Арбітраж або сторона за згодою арбітражу можуть звернутися до компетенції суду цієї держави з проханням про сприяння в отриманні доказів.

Арбітраж вирішує спір згідно з такими нормами права, які сторони обрали як такі, що застосовуються до суті спору. Арбітраж приймає рішення (про вирішення спору по суті або про мирову угоду) або про припинення арбітражного розгляду. Арбітражне рішення виноситься у письмовій формі та підписується більшістю арбітрів, кожній стороні надається копія. Це рішення може бути оспорене. Незалежно від того, в якій країні воно було винесене, визнається обов’язковим і при поданні до компетентного суду письмового клопотання виконується з урахуванням вимог законодавства.