Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГПП (шпора) - копия.doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
480.26 Кб
Скачать
  1. Суддя господарського суду на стадії виконання судового рішення.

Виконання рішення господарського суду є завершальною стадією господарського процесу. Реальний захист відновлення порушених суб’єктивних прав може бути забезпечений лише тоді, коли буде виконане рішення господарського суду.

На стадії виконання судового рішення залишається важливою роль судді, який забезпечує контроль примусового здій­снення порушеного або оспорюваного права, що регламентується нор­мами Господарського процесуального кодексу України, Законом України «Про виконавче провадження» та іншими актами. Суддя поряд з іншими є учасником виконавчого провадження.

Виконання рішення господарського суду провадиться на підставі виданого ним наказу, який є виконавчим документом і видається стягувачеві або надсилається йому після набрання судовим рішенням законної сили.

У разі, якщо у процесі виконання судового рішення сторони прийнято рішення про укладення мирової угоди, вона має бути затверджена господарським судом, про що виноситься відповідна ухвала.

Судом також може бути розглянуто питання про відновлення пропущеного строку для пред’явлення наказу до виконання з поважних причин, суддя видає дублікат наказу у разі його втрати до закінчення строку, встановленого для пред’явлення наказу до виконання.

За наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, у тому числі за ініціативою господарського суду, суддя у 10 строк розглядає питання у судовому засіданні та у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови, змінити спосіб та порядок їх виконання. Про це має бути винесена окрема ухвала.

Якщо виконані, рішення або постанова змінені чи скасовані й прийнято нове рішення про повну або часткову відмову в позові, або провадження у справі припинено, або позов залишено без розгляду, боржникові повертається все те, що з нього стягнуто на користь стягувача за зміненим чи скасованим у відповідній частині рішенням, постановою. Видача наказу про повернення стягнутих грошових сум, майна або його вартості провадиться господарським судом за заявою боржника. Суд також контролює ефективну діяльність Державної виконавчої служби і розглядає скарги на дії її органів

  1. Загальні умови виконання судових рішень господарського суду.

Рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов’язковими на всій території України (ст. 115 ГПК). Виконання рішення господарського суду провадиться на підставі виданого ним наказу, який є виконавчим документом. Пред’явленням наказу до виконання порушується виконавче провадження.

Накази про стягнення грошових сум разом із рішенням видаються стягувачеві або надсилаються йому рекомендованим чи цінним листом. Накази про стягнення грошових сум до бюджету надсилаються або видаються господарським судом місцевим органам податкової служби для виконання у встановленому порядку через установи банку. Решта наказів виконується державними виконавцями. Якщо судове рішення прийнято на користь декількох позивачів, або проти декількох відповідачів, або якщо виконання повинно бути проведено в різних місцях, видаються накази із зазначенням тієї частини судового рішення, яка підлягає виконанню за даним наказом (ст. 116 ГПК).

Виданий стягувачеві наказ може бути пред’явлено до виконання не пізніше трьох років з дня прийняття рішення, ухвали, постанови або закінчення строку, встановленого у разі відстрочки виконання судового рішення або після винесення ухвали про поновлення пропущеного строку для пред’явлення наказу до виконання. У цей строк не зараховується час, на який виконання судового рішення було зупинено

За наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони, державного виконавця, за поданням прокурора чи його заступника або за своєю ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора чи його заступника; у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови, змінити спосіб та порядок їх виконання.