Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГПП (шпора) - копия.doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
480.26 Кб
Скачать
  1. Правове становище міжнародного комерційного арбітражу.

Законом України «Про міжнародний комерційний арбітраж» та рядом міжнародних угод в У. визнано корисність міжнародного арбітражу (третейського суду) як методу вирішення спорів у сфері міжнародної торгівлі та інших видів міжнародних економічних зв’язків.

Арбітраж - будь-який арбітраж (третейський суд) незалежно від того, чи утворюється він спеціально для розгляду окремої справи, чи здійснюється постійно діючою арбітражною установою. Згідно законодавства в Україні створено третейські суди, які забезпечують вирішення спорів, що виникають у сфері міжнародної торгівлі (Міжнародний комерційний господарський суд, Морська арбітражна комісія при Торговельно-промисловій палаті України)

До міжнародного комерційного арбітражу за угодою сторін можуть передаватися:

- спори з договірних та інших цивільно-правових відносин, що виникають при здійсненні зовнішньоторговельних та інших видів міжнародних економічних зв’язків, якщо комерційне підприємство хоча б однієї зі сторін знаходиться за кордоном;

- спори підприємств з іноземними інвестиціями і міжнародних об’єднань та організацій, створених на території України, між собою, спори між їх учасниками, а так само їх спори з іншими суб’єктами права України.

Зацікавлені сторони можуть звертатися до міжнародного комерційного арбітражу за наявності укладеної між ними арбітражної угоди - угоди сторін про передачу до арбітражу всіх або певних спорів, які виникли або можуть виникнути між ними у зв’язку з будь-якими конкретними правовідносинами, незалежно від того, мають вони договірний характер чи ні.

На розгляд міжнародного комерційного арбітражу передаються спори щодо відносин торгового характеру, які включають наступні угоди (але не обмежуються ними): будь-які торгові угоди про поставку товарів або надання послуг чи обмін товарами або послугами; угоди про розподіл, торгове представництво; факторні операції; лізинг; інжиніринг; будівництво промислових об'єктів; надання консультативних послуг; купівля-продаж ліцензій; інвестування; фінансування; банківські послуги; страхування; угоди про експлуатацію або концесії; спільні підприємства та інші форми промислового або підприємницького співробітництва; перевезення товарів та пасажирів повітрям, морем, залізничними та автомобільними шляхами;

Арбітражне рішення, незалежно від того, в якій країні воно було винесено, визнається обов'язковим і при поданні до компетентного суду письмового клопотання виконується. При цьому подається оригінал засвідченого арбітражного рішення (засвідчену копію), а також оригінал арбітражної угоди (засвідчену копію). Законом визначені підстави для відмови у визнанні або у виконанні арбітражного рішення.

  1. Правовий статус міжнародного комерційного арбітражу.

Питання регулюється Законом України «Про міжнародний комерційний арбітраж» та рядом міжнародних угод. Згідно законодавства в Україні створено третейські суди, які забезпечують вирішення спорів, що виникають у сфері міжнародної торгівлі.

Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті У. є самостійною постійно діючою арбітражною установою (третейським судом). ТПП затверджує його Регламент, порядок обчислювання арбітражного збору, ставки гонорарів арбітрів та інших витрат суду, сприяє його діяльності.

До МКАС за угодою сторін передаються на вирішення: - спори з договірних та інших цивільно-правових відносин, які виникають при здійсненні зовнішньоторговельних та інших видів міжнародних економічних зв'язків, якщо комерційне підприємство хоча б однієї із сторін спору знаходиться за кордоном

- спори підприємств з іноземними інвестиціями і міжнародних об'єднань та організацій, створених на території України, між собою, спори між їх учасниками, а так само їх спори з іншими суб'єктами права України.

На вирішення МКАС можуть бути передані спори щодо відносин купівлі-продажу (поставки) товарів, виконання робіт, надання послуг, обміну товарами та/чи послугами, перевезення вантажів і пасажирів, торгового представництва і посередництва, оренди (лізингу), науково-технічного обміну, обміну іншими наслідками творчої діяльності, спорудження промислових та інших об'єктів, ліцензійних операцій, інвестицій, кредитно-розрахункових операцій, страхування, спільного підприємництва та інших форм промислової і підприємницької кооперації.

МКАС приймає до свого розгляду також спори, віднесені до його юрисдикції в силу міжнародних договорів України. Рішення МКАС виконуються сторонами добровільно у встановлені ним строки. Якщо строк виконання в рішенні не зазначено, воно підлягає негайному виконанню.

Морська арбітражна комісія при Торгово-промисловій палаті У. (МАК) є самостійною постійно діючою арбітражною установою (третейським судом). ТПП затверджує Регламент МАК, порядок обчислювання арбітражного збору, ставки гонорарів арбітрів та інших витрат Комісії, сприяє її діяльності.

МАК вирішує спори, які випливають з договірних та інших цивільно-правових відносин, що виникають із торгового мореплавства, незалежно від того, чи є сторонами таких відносин суб'єкти українського та іноземного або лише українського чи тільки іноземного права.

МКАС і МАК мають печатку із своїм найменуванням українською і англійською мовами та зображенням меча і терез правосуддя.