Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фитофармакология.pdf
Скачиваний:
206
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
4.34 Mб
Скачать

(зони відчуження, лінії електропередач, газопроводи, узбіччя доріг, залізничні насипи тощо) проти всіх видів бурянів (у тому числі ка- рантинних) при обприскуванні у ранній фазі їх росту один раз на три пять років з нормами витрати 3 – 5 л/га. Інєкції у стовбури листяних дерев у червні серпні один раз на 100 років з нормою витрати 0,8 – 1,6 л на одне дерево.

5.6.15. Гетероциклічні сполуки

Гетероциклічні сполуки входять до складу препаратів, які мають найрізноманітнішу гербіцидну активність і вибірковість до культур- них рослин. Ця група найменша порівняно з вивченими сполуками, серед яких можуть бути знайдені досить перспективні гербіциди.

 

5.6.15.1. Похідні піридину

 

 

Серед цієї групи гербіцидів трапляються

Загальна

 

 

препарати суцільної дії (реглон). Остан-

характеристика

 

 

 

ній застосовується також як десикант.

 

 

 

 

Вибіркова дія лонтрелу на зернові злаки, кукурудзу, сорго, льон, буряки та родину капустяних пояснюється швидким поглинанням через листову поверхню і кореневу систему зі здатністю до акропе- тального й базипітального переміщення по рослині, а також до на- копичення в меристемній тканині. Виявляє до чутливих рослин з родин Compositae, Leguminosae, Umbelliferae високу гербіцидну ак-

тивність, подібну ростовим препаратам. У стійких культурах гербі- цид не зазнає ніяких структурних змін.

 

Аналоги матрікерб, лонтрел гранд.

Лонтрел 300

Діюча речовина клопіралід. Хімічна

 

 

назва діючої речовини 3,6-дихлоро-2-піридинкарбонова кислота [С.А.]. Виготовляється у формі 30 % в.р.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Безбарвна кристалічна речовина. Розчинність у воді при 20 °С та рН = 7 становить 143 г/л. При зберіганні в заводській тарі не втрачає гербіцидних властивостей протягом двох років. Малоток- сичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щурів — 4300

мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних ко- мах при застосуванні до цвітіння бурянів. Практично не токсичний для птахів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується проти однорічних і багаторічних (коренепаросткових) двосімядольних видів бурянів на посівах пшениці, ячменю, проса, вівса при обприскуванні, починаючи з фази кущіння до виходу в труб- ку культури з нормою витрати 0,16 – 0,66 л/га; на посівах кукурудзи у фазі трьох пяти листків з нормою 1 л/га; на посівах цукрового буряку у фазі однієї трьох пар справжніх листків з нормою ви-

355

трати 0,3 – 0,5 л/га; в посівах льону-довгунця у фазі «ялинки» — 0,1 – 0,3 л/га; капусти білоголової (після висаджування розсади) — 0,2 – 0,5 л/га; жита і райграсу однорічного — 0,3 л/га; лаванди — 1 – 1,7 л/га. Норми витрати лонтрелу гранд, 75 в. г. на посівах цукрового буряку — 0,12 – 0,2 кг/га. Входить до складу комбінованого препара- ту лонтрим, 39,5 % в. к. Не можна обробляти поля, що виділяються під картоплю. Для розширення спектра дії можна змішувати з про- тизлаковими та іншими протидвосімядольними гербіцидами. Резис- тентність у чутливих бурянів не виявлено.

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

 

Аналоги реглон, реглекс. Діюча речо-

Реглон супер

вина дикват. Хімічна назва діючої ре-

 

 

човини 6,7-дигідродипіридо[1,2-а:2,1-с]піразинедіум [С.А.]. Ви- готовляється у формі 15 % в.р.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Безбарвні або жовтуваті кристали. Розчинність у воді при 20 °С становить 700 г/л. Здатний викликати сильну корозію метале- вої тари. При зберіганні в заводській тарі не втрачає гербіцидних властивостей протягом двох років. Середньотоксичний для тепло- кровних тварин і людини (ЛД50 для щурів — 231 мг/кг, ІІІ гр. г.к.).

Забороняється використовувати в межах санітарної зони рибогоспо- дарських водойм.

Призначення. Післясходовий контактний гербіцид суцільної дії. Має незначну здатність до пересування по ксилемі рослин, уражуючи фотосинтетичну систему та пошкоджуючи клітинні мембрани і цитоплазму. Застосовується як десикант на посівах со- няшнику, гороху, насінників капусти при обприскуванні у фазі побуріння кошиків чи вологості насіння 45 – 50 % з нормами ви- трати 2 – 3 л/га; на посівах насінників цукрових, кормових, столо- вих буряків у фазі побуріння клубочків у 30 – 40 % рослин з нор- мою витрати 4 – 6 л/га; на насінниках люцерни — 3, сорго — 4, моркви — 2,5 – 3, конюшини червоної і турнепсу — 3 – 4, редьки і кормових бобів — 4 – 5 л/га.

 

Аналоги R-40244. Діюча речовина

Рейсер

флурохлоридон. Хімічна назва діючої ре-

 

 

човини 3-хлоро-4-(хлорометил)-1-[3-(трифлуорометил)феніл]-2-

піролідинон [С.А.]. Виготовляється у формі 25 % к.е.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характерис- тика. Коричнева воскоподібна тверда речовина. Розчинність у воді при 20 °С — 28 мг/л, в етанолі — 100 г/л. При зберіганні в заводській тарі не втрачає гербіцидних властивостей протягом двох років. Мало-

токсичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щурів

3650 – 4000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших ко- рисних комах при застосуванні до цвітіння бурянів. Практично не токсичний для птахів. Забороняється використовувати в межах сані- тарної зони рибогосподарських водойм.

356

Призначення. Ґрунтовий гербіцид селективної дії. Має здатність інгібувати синтез каротиноїдів, які захищають хлорофіл від фото- руйнування. Чутливі до гербіциду рослини знебарвлюються. Засто- совується проти однорічних злакових і двосімядольних видів бурянів на посівах картоплі і моркви при обприскуванні ґрунту до появи сходів культури з нормами витрати 2 – 3 л/га; на посівах со- няшнику як досходовий гербіцид у нормах 3 – 4 л/га; на посівах пшениці озимої, жита і кукурудзи — 1 – 2 л/га. Використання до- зволяється після перереєстрації препарату.

Реєстрація відсутня.

 

5.6.15.2. Похідні фурану

 

 

Це селективний гербіцид системної дії,

Загальна

 

 

здатний проникати в проростки (коліоп-

характеристика

 

 

 

тиле) злакових і через кореневу систему

 

 

двосімядольних рослин і мігрувати в листовий апарат. Не проникає через листки рослин, які утворили визрілу кутикулу. Інгібує ріст меристеми, гальмує поділ клітин, обмежує утворення воскового по- криву рослин.

 

Аналоги стемат, трамат, боксер, кемі-

Нортрон

рон. Діюча речовина етофумезат. Хі-

 

 

мічна назва діючої речовини (±)-2-етокси-2,3-дигідро-3,3-ди- метил-5-бензофуранілметаносульфонат [С.А.]. Виготовляється у фо- рмі 50 % к.с.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Безбарвні кристали без запаху. Розчинність у воді при 25 °С — 50 мг/л, в етанолі — 100, хлороформі, ацетоні, діоксані, бен- зині — 400 г/л. Період піврозпаду в ґрунті триває 10 – 30 днів. Стій- кий у нейтральному і слабколужному середовищі. При зберіганні в заводській тарі не втрачає гербіцидних властивостей протягом двох років. Малотоксичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50

для щурів > 6400 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних комах при застосуванні до цвітіння бурянів. Прак- тично не токсичний для птахів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Досходовий і післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується проти однорічних злакових і дво- сімядольних видів бурянів на посівах цукрового і кормового буряку при обприскуванні ґрунту до появи сходів культури з нормами ви- трати 4 – 8 л/га; на посівах цукрового і кормового буряку, починаю- чи з фази появи сімядоль до двох пар справжніх листків у культу- ри в нормах 1 – 2 л/га; до висаджування розсади шавлії — 4 – 6 л/га і лаванди — 6 – 8 л/га.

357

Для розширення спектра дії можна змішувати з протизлаковими гербіцидами. Входить до складу комбінованого препарату беногол, 49,5 % к.с., бетанал прогрес АМ, 18 % к.е., бетанал прогрес ОФ, 27 % к.е, синбетан Д форте, 19,1 % к.е., стефамат, 19,5 % к.е., норми ви- трати яких відповідно регламентуються. Резистентність у чутливих видів бурянів не виявлена.

Реєстрацію призупинено.

 

5.6.15.3. Похідні урацилу

 

 

Це селективні гербіциди, які вільно про-

Загальна

 

 

никають через кореневу систему (лена-

характеристика

 

 

 

цил). Гербіцидна активність їх виявля-

 

 

ється у пригніченні процесу фотосинтезу.

 

 

Аналоги ленацил, вензар, ельтабан,

Гексилур

 

 

адол. Діюча речовина ленацил. Хіміч-

 

 

 

 

на назва діючої речовини 3-циклогексил-6,7-дигідро-1Н-цикло- пентапіримідин-2,4-(3Н,5Н)-діон [С.А.]. Виготовляється у формі

80 % з.п.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Білі зі світло-коричневим відтінком кристали. Розчинність у воді при 25 °С — 6 мг/л. При зберіганні в заводській тарі не втра- чає гербіцидних властивостей протягом двох років. Малотоксичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щурів > 11 000 мг/кг,

IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних комах. Практично не токсичний для птахів. Забороняється використовува- ти в межах санітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Ґрунтовий системний гербіцид вибіркової дії. За- стосовується проти однорічних злакових і двосімядольних видів бурянів на посівах цукрового, кормового і столового буряку при об- прискуванні ґрунту до посіву, під час посіву або до появи сходів культури з нормами витрати 0,8 – 1,5 кг/га. Для розширення спект- ра дії можна змішувати з протизлаковими гербіцидами. Резистент- ність у чутливих видів бурянів не виявлена.

Реєстрацію призупинено.

 

5.6.15.4. Похідні піридазину

 

 

Селективні системні гербіциди, здатні

Загальна

 

 

швидко проникати через кореневу систе-

характеристика

 

 

 

му і переміщуватися акропетально в усі

 

 

частини рослин. У чутливих однорічних двосімядольних видів бурянів пригнічує процес фотосинтезу.

 

Аналоги піридат. Діюча речовина

Лентагран

піридат. Хімічна назва діючої речови-

 

 

ни О-(6-хлор-3-феніл-4-піридазиніл)-S-октилкарботіоат [С.А.].

Виготовляється у формі 64 % к.е.

358

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Біла масляниста рідина. Розчинність у воді — 1,5 мг/л при 20 °С. Добре розчиняється в органічних розчинниках. У герметич- ній заводській тарі гарантовано зберігається два роки. Малотоксич- ний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щурів

> 2000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корис- них комах. Забороняється використовувати в межах санітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Післясходовий контактний гербіцид вибіркової дії. Неактивний при внесенні в ґрунт. Застосовується на посівах куку- рудзи проти однорічних двосімядольних видів бурянів при об- прискуванні посівів у ранніх фазах їх росту (при висоті не більш як 10 см) з нормами витрати 1,0 – 1,5 л/га. Входить до складу комбіно- ваного гербіциду лентагран комбі, 36 % к.е.

Реєстрація відсутня.

 

Аналоги пірамін, феназон, піразон,

Пірамін-турбо

бетозон. Діюча речовина хлоридазон.

 

 

Хімічна назва діючої речовини 5-аміно-4-хлор-2-феніл-3(2Н)- піридазинон [С.А.]. Виготовляється у формі 52 % к.с.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характерис- тика. Безбарвна, без запаху тверда речовина. Розчинність у воді при 20 °С — 340 мг/л. При зберіганні в заводській тарі не втрачає гербі- цидних властивостей протягом двох років. Малотоксичний для теп- локровних тварин і людини (ЛД50 для щурів — 2140 – 3830 мг/кг, IV

гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних комах. Прак- тично не токсичний для птахів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Ґрунтовий і післясходовий системний гербіцид ви- біркової дії. Застосовується проти однорічних двосімядольних видів бурянів на посівах цукрового і столового буряку шляхом об- прискування ґрунту до посіву, до появи сходів (одноразово) або на вегетуючій культурі з інтервалами між обробками два тижні (допу- скається дві обробки) з нормами витрати 5 – 7 л/га. Для розширення спектра дії можна змішувати з протизлаковими гербіцидами. Рези- стентність у чутливих видів бурянів не виявлена.

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

 

5.6.15.5. Похідні тіадіазину

 

 

Контактні гербіциди вибіркової дії. Про-

Загальна

 

 

никають у рослину в основному через ли-

характеристика

 

 

 

стковий апарат. Мають дуже низьку здат-

 

 

ність до переміщення. Однак якщо гербіцид потрапляє через коре- ні, то рухається акропетально в ксилему. Препарати цієї групи інгі- бують процес фотосинтезу.

359

 

Аналоги базагран новий. Діюча речо-

Базагран

вина бентазон. Хімічна назва діючої

 

 

речовини 3-(1-метилетил)-1Н-2,1,3-бензотіадіазин-4(3Н)-он-2,2-ді- оксид [С.А.]. Виготовляється у формі 48 % в.р.

Фізико-хімічні властивості та токсикологічно-гігієнічна ха- рактеристика. Безбарвні кристали. Розчинність у воді при 20 °С — 570 мг/л. Добре розчиняється в органічних розчинниках (ацетоні — 1507, етанолі — 861, хлороформі — 180 г/л). При зберіганні в завод- ській тарі не втрачає гербіцидних властивостей протягом двох років. Малотоксичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щу-

рів > 1000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших ко- рисних комах при використанні до цвітіння бурянів. Практично не токсичний для птахів. Забороняється використовувати в межах са- нітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Післясходовий контактний гербіцид вибіркової дії. Застосовується проти однорічних двосімядольних (у тому числі стійких до 2,4-Д і 2М-4Х) видів бурянів на посівах пшениці, жита, ячменю, вівса при обприскуванні навесні вегетуючих культур у фазі кущіння; проса у фазі трьох листків; кукурудзи у фазі трьох пяти листків; ярих зернових з підсівом конюшини у фазі одного трійчастого листка у конюшини; рису, проти бульбоочерету, у фазі кущіння з нормами витрати 2 – 4 л/га; на посівах сої у фазі одно- го трьох справжніх листків у культури з нормами 1,5 – 3,0 л/га; на посівах гороху у фазі пяти шести листків при нормі 3 л/га; на посівах льону-довгунця у фазі «ялинки» — 3 л/га; на посівах ярих зернових з підсівом люцерни та люцерни першого року вегетації у фазі одного двох справжніх листків у культури — 2 л/га; на хміль- никах віком понад три роки після першого обгортання при висоті бурянів 10 – 15 см — 4,2 л/га; на посівах мяти перцевої — 3,1, рай- грасу однорічного — 1 л/га.

Для розширення спектра дії можна змішувати з протизлаковими гербіцидами. Входить до складу комбінованих препаратів базагран М, 37,5 % в.р., галаксі-топ, 47,1 % в.р.к., ладдок, 40 % к.с. і ладдок новий, 30 % к.с. Резистентність у чутливих видів бурянів не виявлена.

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

 

5.6.15.6. Похідні піридинілу

 

 

Після застосування по листковому апа-

Загальна

 

 

рату гербіциди гідролізуються до вільної

характеристика

 

 

 

кислоти, яка в рослині виявляє гербіцид-

 

 

ну активність і швидко переміщується в різні частини рослини, де відбуваються реакції, що відповідають за процеси росту, тобто ді- ють за типом ауксину, викликаючи деформацію та скручування листків.

360