Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фитофармакология.pdf
Скачиваний:
206
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
4.34 Mб
Скачать

траплянню препарату на шкіру та слизові оболонки. Малотоксич- ний для бджіл та інших корисних комах. Забороняється використо- вувати в межах санітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Бутизан селективний ґрунтовий гербіцид, що за- стосовується до сходів культури проти однорічних злакових і дво- сімядольних видів бурянів у посівах озимого і ярого ріпаку та до ви- саджування або через один сім днів після висаджування розсади білоголової капусти з нормами витрати 1,75 – 2,5 л/га. Посіви ріпаку можна обприскувати після появи сходів у тих самих нормах. Для розширення спектра дії проти багаторічних видів бурянів бутизан доцільно застосовувати в бакових сумішах з іншими препаратами.

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

5.6.4.3. Квіноліни карбонових кислот

 

Аналог фацет. Діюча речовина квін-

Фацет КС

клорак. Хімічна назва діючої речовини

 

 

3,7-дихлор-8-квінолінкарбонова кислота [C.А.]. Виготовляється у формі 25 % к.с.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Безбарвна кристалічна речовина без запаху. Розчинність у воді — 62 мг/л при 20 °С. У заводській тарі гарантовано зберігається два роки. Малотоксичний для теплокровних тварин (ЛД50 для щу-

рів > 2610 мг/кг, IV гр. г.к.). Необхідно запобігати потраплянню препарату на шкіру та слизові оболонки. Малотоксичний для бджіл та інших корисних комах. Забороняється використовувати в межах санітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Фацет селективний післясходовий гербіцид, що застосовується у фазі двох трьох листків у культури проти однорі- чних злакових і деяких двосімядольних видів бурянів у посівах ри- су з нормами витрати 1 – 1,8 л/га. Для розширення спектра дії про- ти стійких двосімядольних видів бурянів доцільно застосовувати в бакових сумішах із іншими препаратами (базаграном).

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

5.6.5. Похідні ароматичних карбонових кислот

 

Ароматичні карбонові кислоти представ-

Загальна

лені ефективними гербіцидами з широ-

характеристика

 

ким спектром дії, здатними уражувати

 

злакові і двосімядольні види бурянів. Вони спричинюють сильне ушкодження клітинних мембран і провідних судин, перешкоджа- ють транспорту природних фітогормонів і різних метаболітів, що призводить до порушення синтезу білків, нуклеїнових кислот, ліпі- дів, процесів перетворення оцтової та малонової кислот. Препарати

312

цієї групи, що здатні краще проникати в рослини через листковий апарат, вносять по вегетуючих бурянах, а гербіциди, які активніше діють через кореневу систему, — у ґрунт.

5.6.5.1. Похідні бензойної кислоти

Поглинання гербіцидів чутливими бурянами відбувається через кореневу систему. Викликаючи пригнічення синтезу хлорофілу, во- ни призводять до швидкого відмирання бурянів відразу після їх проростання. Активність гербіцидів істотно залежить від наявності вологи у ґрунті. Полив або опади після застосування гербіцидів по- зитивно впливають на їх ефективність.

Керб 50В Аналог керб. Діюча речовина пропі- замід. Хімічна назва діючої речовини 3,5-дихлор-N-(1,1-диметил-2-пропініл)бензамід. Виготовляється у формі 50 % з.п.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Біла кристалічна речовина. Розчинність у воді — 15 мг/л при 25 °С. Краще розчиняється в органічних розчинниках. У герме- тичній заводській тарі зберігається практично необмежений час. Малотоксичний для теплокровних тварин (ЛД50 для щурів

5620 мг/кг, IV гр. г.к.). Необхідно запобігати потраплянню препара- ту на шкіру та слизові оболонки. Забороняється використовувати в межах санітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Керб системний ґрунтовий і післясходовий гер- біцид вибіркової дії. Застосовується в посівах озимого ріпаку проти однорічних двосімядольних і деяких злакових видів бурянів шля- хом обприскування культури восени у фазі 3 – 4 листків з нормою витрати 1 кг/га; на посівах насіннєвої люцерни проти повитиці ви- користовують, починаючи від трьох чотирьох пар справжніх лист- ків до змикання рядків культури в нормі 4 – 6 кг/га.

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

Банвел 4С Аналог діанат. Діюча речовина — дика- мба. Хімічна назва діючої речовини

3,6-дихлор-2-метоксибензойна кислота [С.А.]. Виготовляється у формі

48% в.р.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе-

ристика. Біла кристалічна речовина. Розчинність у воді — 6500 мг/л при 25 °С. Краще розчиняється в органічних розчинни- ках. У герметичній заводській тарі зберігається практично необме- жений час. Малотоксичний для теплокровних тварин (ЛД50 для

щурів — 1707 мг/кг, IV гр. г.к.). Необхідно запобігати потраплянню препарату на шкіру та слизові оболонки. Забороняється використо- вувати в межах санітарної зони рибогосподарських водойм.

313

Призначення. Банвел системний післясходовий гербіцид ви- біркової дії. Застосовується в посівах пшениці озимої і ярої, жита, вівса, ячменю проти однорічних двосімядольних видів бурянів (в тому числі стійких до 2,4-Д) шляхом обприскування культури, як добавка до 2,4-Д та 2М-4Х, у фазі кущіння з нормою витрати 0,15 – 0,5 л/га; на посівах кукурудзи проти однорічних двосімядольних видів бурянів (в тому числі стійких до 2,4-Д) у фазі 3 – 5 листків у культури в нормі 0,4 – 0,8 л/га. Входить до складу комбінованих препаратів діален С, 40 % в.р., діален супер, 46,4 % в.р.к., ковбой,

40% в.р.

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

5.6.5.2. Похідні гідроксибензойних кислот

 

Похідні гідроксибензойних кислот кон-

Загальна

тактні гербіциди з обмеженою системною

характеристика

 

дією. Вони інгібують фотосинтез і

 

розєднують процеси окисного фосфорилування. У місцях потрап- ляння краплин гербіциду у чутливих рослин утворюються некро- тичні плями з хлоротичними плямами більшої площі, які в кінце- вому підсумку (через два сім днів) стають причиною відмирання тканин та загибелі рослин.

 

Аналоги відсутні. Діюча речовина

Тотрил

іоксиніл. Хімічна назва діючої речови-

 

 

ни 4-гідрокси-3,5-дийодбензонітрил [С.А.]. Виготовляється у фо-

рмі 22,5 % к.е.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Біла кристалічна речовина. Практично не розчиняється у воді при 20 – 25 ºС (50 мг/л). Краще розчиняється в органічних розчинниках. У герметичній заводській тарі гарантовано зберіга- ється два роки. Високотоксичний для теплокровних тварин і лю- дини (ЛД50 для щурів — 110 мг/кг, ІІ гр. г.к.). Необхідно запобіга-

ти потраплянню препарату на шкіру та слизові оболонки. Заборо- няється використовувати в межах санітарної зони рибогосподарсь- ких водойм.

Призначення. Тотрил контактний післясходовий гербіцид ви- біркової дії. Застосовується в посівах цибулі проти однорічних дво- сімядольних видів бурянів шляхом обприскування культури в фазі 2 – 6 листків (але в ранніх фазах розвитку бурянів) з нормою витра- ти 1,5 – 3 л/га; на посівах озимого часнику проти однорічних дво- сімядольних видів бурянів у фазі 2 – 3 листків у культури в нормі 1,5 – 3 л/га, а часнику (з повітряних цибулин) у фазі 2 – 3 листків у культури, норма 1,5 – 2 л/га. При дворазовому прополюванні цибулі норми витрати гербіциду зменшують до 1 – 1,5 л/га: перша обробка у фазі 1 – 2 листків цибулі, а друга в міру відростання бурянів.

314

Входить до складу комбінованих препаратів актрил АС, 32 % в. р. та актрил М, 52 % в.р.

Реєстрацію призупинено.

Парднер Аналоги бромотрил, бромотрил Р. Дію- ча речовина бромоксиніл. Хімічна на-

зва діючої речовини 3,5-дибром-4-гідроксибензонітрил [С.А.]. Ви- готовляється у формі 22,5 % к.е.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Біла кристалічна речовина. Розчинність у воді — 130 мг/л при 25 °С. Добре розчиняється в органічних розчинниках (ксилолі, диметилформаміді, тетрагідрофурані). У герметичній заводській тарі гарантовано зберігається два роки. Високотоксичний для теп- локровних тварин і людини (ЛД50 для щурів — 190 мг/кг, ІІ гр. г.к.).

Необхідно запобігати потраплянню препарату на шкіру та слизові оболонки. Забороняється використовувати в межах санітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Парднер контактний післясходовий гербіцид вибіркової дії. Застосовується: в посівах пшениці озимої і ярої, яч- меню проти однорічних двосімядольних видів бурянів (у тому числі стійких до 2,4-Д) шляхом обприскування в фазі кущіння культури (але в ранніх фазах росту бурянів — 2 – 4 листки) з нормою витрати 1 – 1,5 л/га; на посівах кукурудзи у фазі 3 – 5 листків в нормі 1 – 1,5 л/га; на посівах бавовнику проти однорічних злакових і дво- сімядольних бурянів шляхом обприскування ґрунту до сходів куль- тури в нормі 3 – 6 л/га, а шавлії мускатної з нормою 4,5 – 6 л/га.

Для розширення спектра дії можна змішувати з протизлаковими гербіцидами. Входить до складу комбінованого препарату бюкт- рил Д, 45 % к.е.

Реєстрацію призупинено.

5.6.6.Похідні ароматичних амінів

5.6.6.1.Заміщені динітроаніліну

 

Активність гербіцидів цієї групи визна-

Загальна

чається будовою ароматичного ядра. Ці

характеристика

 

сполуки утворюють стійкі Σ-комплекси з

 

нуклеофільними компонентами рослинних тканин. Активні сполу- ки утворюють також групи ОСН3, СF3, СN на місці першого ради-

кала.

Заміщені динітроаніліну спочатку зупиняють процеси росту, по- рушують синтез нуклеїнових кислот ДНК і РНК. Це призводить до зупинки вторинних процесів росту, реплікації ДНК, клітинного по- ділу, синтезу фітогормонів. Нітроаніліни порушують рівновагу фіто- гормонів у коренях рослин. У взаємодії з білками в проростаючих

315

насінинах вони послаблюють активність α-амілази, індукованої фі- тази і гібереліну, зокрема пригнічують синтез ферментів. Подальша дія виявляється в порушенні фотосинтетичного фосфорилування, окисненні НАДН та сукцинату, процесів окисного фосфорилування і дихання в цілому.

Типовим симптомом дії нітроанілінів є перероджене (пухлинне) потовщення кінчиків коренів проростаючих насінин плоскухи, видів мишію тощо. Клітини стають багатоядерними, невеликих розмірів, з тонкими оболонками. Порушується поділ клітин у метафазі, що на- гадує дію колхіцину.

Крім впливу на поділ клітин динітроаніліни згубно діють на сис- теми мікротрубочок, порушують синтез нуклеїнових кислот і білків, інгібують фотосинтез. У процесі фотосинтезу вони впливають на транспорт електронів в ізольованих хлоропластах у редукованій ча- стині пластохінонового пулу. Наслідком цього процесу є зміна про- никності мембран для іонів і молекул, розєднання енергозапасаю- чих систем у мітохондріях і хлоропластах.

Симптоми дії гербіцидів помітні і після появи сходів: призупиня- ється розвиток вторинних коренів, ріст пагонів, сімядольні листки стають шкірястими, гіпокотиль або стебло потовщуються і стають ламкими, часто набувають червоно-синього забарвлення. З коренів динітроанілінові гербіциди проникають в інші органи у мінімаль- них кількостях.

 

Аналоги херботреф, олітреф, трифлу-

Трефлан

ралін, трифторалін, трифлурекс, нітран

 

 

К. Діюча речовина трифлуралін. Хімічна назва діючої речови- ни 2,6-динітро-N,N-дипропіл-4-(трифлуорометил)бензенамін [С.А.]. Виготовляється у формі 48 % к.е. (24 % к.е.).

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Це кристали жовтувато-оранжевого кольору важко розчи- няються у воді (0,221 мг/л при рН 7), добре в органічних розчин- никах (ацетоні, ксилолі тощо). У заводській тарі гарантовано збері- гається два роки. Малотоксичний для теплокровних тварин і люди-

ни (ЛД50 для щурів > 5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Слід запобігати потра- плянню препарату на шкіру та слизові оболонки.

Призначення. Трефлан ґрунтовий гербіцид вибіркової дії. Над- то леткий, тому потребує негайного загортання в ґрунт. Застосовуєть- ся для захисту від однорічних злакових і двосімядольних бурянів до посіву, одночасно з посівом та до появи сходів культури. Норми ви- трати — 48 % к.е. на посівах сої, рицини, соняшнику — 2 – 5 л/га, ча- снику, розсадних томатів і капусти — 2 – 3 л/га, безрозсадних томатів

— 1 – 1,2, льону-довгунця — 1,6 – 2 л/га, тютюну — 2 – 4 л/га, насін- нєвих посівів цибулі — 3 – 4, баклажанів, перцю — 1,8 л/га, огірків — 0,9 – 1,2 л/га, люпину — 1,5, люцерни — 3 л/га, на посівах ефіроолій-

316