Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фитофармакология.pdf
Скачиваний:
206
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
4.34 Mб
Скачать

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характерис- тика. Безбарвні кристали. Розчинність у воді при рН = 7 (за 25 °С) — 12,2 г/л. Не втрачає гербіцидних властивостей протягом двох років при зберіганні в заводській тарі. Малотоксичний для теплокровних

тварин і людини (ЛД50 для щурів > 5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малоток- сичний для бджіл та інших корисних комах при застосуванні до цві-

тіння бурянів. Практично не токсичний для птахів і риб. Призначення. Післясходовий системний гербіцид вибіркової дії.

Застосовується на посівах кукурудзи проти однорічних і багаторіч- них злакових та деяких однорічних двосімядольних видів бурянів шляхом обприскування у фазі трьох шести листків у культури та при висоті пирію 10 – 20 см з нормою витрати 1 – 1,25 л/га.

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

Хармоні Аналоги пінакл, ДПХ-М6316. Діюча речовина тіофенсульфуронметил. Хі-

мічна назва діючої речовини 3-[(4-метокси-6-метил-1,3,5-триазин- 2-іл)амінокарбоніламіносульфоніл]-2-тіофенкарбонова кислота [С.А.]. Виготовляється у формі 75 % в.г.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна харак- теристика. Безбарвні, без запаху кристали. Розчинність у воді при рН = 7 (за 25 °С) — 6,27 г/л. Не втрачає гербіцидних властивостей про- тягом двох років при зберіганні в заводській тарі. Малотоксичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щурів > 5000 мг/кг, IV гр.

г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних комах при застосу- ванні до цвітіння бурянів. Практично не токсичний для птахів і риб.

Призначення. Післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується на посівах озимої пшениці проти однорічних дво- сімядольних видів бурянів, у тому числі стійких до 2,4-Д, при обпри- скуванні культури у фазі кущіння з нормою витрати 15 – 20 г/га та обовязковим додаванням до робочої суміші ПАР (тренд-90) в кількос- ті 200 мл/га. На посівах ярої пшениці і ячменю, починаючи з фази двох трьох листків до початку кущіння культури, з нормою 10 – 15 г/га з додаванням тренду-90, а також на посівах кукурудзи у фазі трьох семи листків — 10 г/га + тренд-90, або 15 г/га без використан- ня ПАР. Входить до складу комбінованого препарату базис, 75 % в.г.

5.6.13. Фосфорорганічні сполуки

 

Природа гербіцидів цієї групи близька до

Загальна

хімічної структури природних амінокис-

характеристика

 

лот гліцину і глутаміну. У ґрунті дуже

 

 

швидко інактивуються мікроорганізмами або утворюють хелати з ва- жкими металами і сорбуються ґрунтовими часточками. Тому в ґрунті вони інертні і застосовуються лише на вегетуючих бурянах чи куль- турах (як десиканти, дефоліанти чи сеніканти). Це гербіциди суціль- ної дії, системні (гліфосат), зі здатністю до пересування у рослинах у

351

кореневища і контактні (глюфосинат амонію) — із частковою здатніс- тю до пересування. Застосовуються проти однорічних і багаторічних видів бурянів у системі основного чи передпосівного обробітку, перед збиранням соняшнику, сої, насінників багаторічних трав, гороху, озимої пшениці або при спрямованому (без потрапляння на культур- ні рослини) обприскуванні плодових і виноградників.

У зелених частинах рослин гербіциди сприяють накопиченню аміаку, який є сильною клітинною отрутою. Відомо, що фосфорорга- нічні гербіциди інгібують 5-енолпіруватшикімат-3-фосфатсинтазу, фермент біосинтезу ароматичних амінокислот, зокрема фенілалані- ну і тирозину. На ультраструктурному рівні відбувається руйнуван- ня оболонок хлоропластів, набухання ендоплазматичного ретику- луму і прогресуючий розпад мембран. Не виключена можливість існування інших центрів дії фосфорорганічних гербіцидів.

Виявлено стійкість до гербіцидів у молочаю, але її причина ще не вивчена. Зниження температури до 10 °С та посуха уповільню- ють дію гербіцидів.

 

Аналоги ураган, раундап біо, гліалка,

Раундап

глісол, гліфоган, гліфопін, утал, фосулен,

 

 

родео, тачдаун, стінг, рондо, буран, отаман, раундап КВ та ін. Діюча речовина гліфосат. Хімічна назва діючої речовини N-(фос- фонометил)гліцин [С.А.]. Виготовляється у формі 48 % в.р.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Біла кристалічна речовина. Розчинність у воді 12 г/л. Важко розчиняється в органічних розчинниках. При зберіганні в заводській тарі не втрачає гербіцидних властивостей протягом двох років. Малотоксичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50

для щурів — 5600 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних комах при застосуванні до цвітіння бурянів. Прак- тично не токсичний для птахів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Післясходовий системний гербіцид суцільної дії. Застосовується: в плодових насадженнях і виноградниках проти ве- гетуючих багаторічних видів бурянів при спрямованому обприску- ванні навесні або влітку з нормами витрати 4 – 8 л/га, а проти одно- річних бурянів 2 – 4 л/га; в літньо-осінній період (після збирання попередника) у системі основного обробітку ґрунту під посів ярих зернових, картоплі, овочевих, баштанних, ріпаку, соняшнику, ри- цини, багаторічних злакових трав на насіння проти багаторічних видів — 4 – 6, а проти однорічних бурянів — 2 – 4 л/га; навесні, за два тижні до висівання кукурудзи, сої, цукрового буряку, картоплі, зернових, ріпаку, овочевих культур обприскують вегетуючі одноріч- ні і багаторічні буряни при нормі витрати 2 – 5 л/га (без наступного механічного обробітку ґрунту протягом 10 – 12 днів); за два дні до появи сходів картоплі — 2 л/га; на парових полях проти малорічних

352

Загальна
характеристика

видів — 2 – 4, а проти багаторічних — 6 л/га (одна або дві обробки); за два тижні до збирання зернових для підсушування і часткового знищення бурянів — 3 л/га. Аналоги раундапу використовують за відповідними регламентами.

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

Баста Аналоги ліберті, ХОЕ 39866. Діюча речовина глюфосинат амонію. Хімічна

назва діючої речовини (±)-2-аміно-4-(гідроксиметилфосфініл)бу- тилова кислота [С.А.]. Виготовляється у формі 20 % в.р.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Біла кристалічна речовина без запаху. Розчинність у воді

— 1370 г/л. При зберіганні в заводській тарі не втрачає гербіцидних властивостей протягом двох років. Малотоксичний для теплокров-

них тварин і людини (ЛД50 для щурів 1620 – 2000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних комах при застосу-

ванні до цвітіння бурянів. Практично не токсичний для птахів. За- бороняється використовувати в межах санітарної зони рибогоспо- дарських водойм.

Призначення. Післясходовий контактний з частковим перемі- щенням гербіцид суцільної дії. Застосовується в плодових наса- дженнях, ягідниках і виноградниках проти вегетуючих багаторіч- них та однорічних видів бурянів при спрямованому обприскуванні, а також на парах (в період активного росту бурянів) з нормами ви- трати 3 – 5 л/га.

5.6.14. Імідазолінони

Це гербіциди вибіркової і суцільної дії з високою активністю. Добре поглинають- ся кореневою системою та листовим апа- ратом рослин, рухаються по ксилемі та флоемі, накопичуючись у точках росту. За характером дії подібні до сульфонілсечовин: ігні- бують синтез ацетолактатсинтази ензиму ацетогідроксильної кис- лоти, яка є попередником утворення аліфатичних амінокислот (ва- ліну, лейцину та ізолейцину). Порушується синтез ДНК і уповіль-

нюється ріст рослинних клітин.

При допосівному чи досходовому застосуванні у двосімядольних бурянів припиняється ріст у фазі двох справжніх листків, у злаків у фазі коліоптиле. Застосовуються гербіциди також після сходів бурянів, викликаючи хлороз молодих листків, відмирання точок рос- ту, припиняється розвиток і починається повільне відмирання рослин.

У чутливих рослинах гербіциди інактивуються повільно або за- лишаються без змін, тоді як у стійких рослин період піврозпаду триває один два дні. Цим визначається стійкість бобових культур до півоту.

353

У ґрунті імідазолінони зберігаються від кількох тижнів до кількох місяців залежно від ґрунтово-кліматичних умов, норм, строків і спосо- бів застосування. Інактивація гербіцидів відбувається під впливом мі- кробіологічного та фотохімічного розпаду, поглинання рослинами. Можуть зберігати залишкову дію, тому слід враховувати чутливість наступних культур після використання гербіцидів цієї групи.

Півот Аналоги парсуїт. Діюча речовина імазетапір. Хімічна назва діючої речови-

ни (±)-2-[4,5-дигідро-4-метил-4-(1-метилетил)-5-оксо-1Н-імідазол- 2-іл]-5-етил-3-піридинкарбонова кислота [С.А.]. Виготовляється у формі 10 % в.р.к.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Безбарвна кристалічна речовина. Розчинність у воді при 25 °С становить 1,4 г/л. При зберіганні в заводській тарі не втрачає гербіцидних властивостей протягом двох років. Малотоксичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щурів > 5000 мг/кг, IV гр.

г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних комах при засто- суванні до цвітіння бурянів. Практично не токсичний для птахів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони рибогоспо- дарських водойм.

Призначення. Допосівний, досходовий та післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується проти однорічних злакових і двосімядольних видів бурянів на посівах сої шляхом обприскування ґрунту до посіву, одночасно з посівом, до появи сходів або після сходів у фазі двох трьох справжніх листків у культури з нормою 0,5 – 1,0 л/га, (але не частіше ніж один раз на три роки в одному полі); на посівах гороху як допосівний, припосівний чи досходовий гербіцид або після сходів культури у фазі трьох шести листків у нормі 0,5 – 0,75 л/га; на посівах безпокривної люцерни з нормою витрати 1 л/га.

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

Арсенал Аналоги АС 252 925. Діюча речовина імазапір. Хімічна назва діючої речовини

2-[4,5-дигідро-4-метил-4-(1-метилетил)-5-оксо-1Н-імідазол-2-іл]-3-піри- динкарбонова кислота [С.А.]. Виготовляється у формі 25 % в.к.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Біла кристалічна речовина без запаху. Розчинність у воді (при 25 °С) — 11,3 г/л. При зберіганні в заводській тарі не втрачає гербіцидних властивостей протягом двох років. Малотоксичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щурів > 5000 мг/кг, IV гр.

г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних комах при засто- суванні до цвітіння бурянів. Практично не токсичний для птахів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони рибогоспо- дарських водойм.

Призначення. Післясходовий системний гербіцид суцільної дії. Застосовується на землях несільськогосподарського користування

354